Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
18 апреля 2024
5,4 °C
дождь

статьи

ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. ЛІКАРНЯ ІМ. М.І. ПИРОГОВА
12 сентября 2013, 00:00
ІСТОРІЯ ВІННИЦІ. ЛІКАРНЯ ІМ. М.І. ПИРОГОВА

Історія Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова бере початок із 1905 р. Тоді міська управа збудувала приміщення для лікарні, але утримувати його виявилася неспроможною. Міська і земська повітова управи об'єднали зусилля і відкрили у новій будівлі спільну земсько-міську лікарню, на 25 ліжок, які призначалися для міських та повітових хворих. Всього в лікарні працювало близько тридцяти співробітників, з яких три лікарі, чотири фельдшери і три медсестри.

А навесні 1910 р. з імператорського дозволу був оголошений всеросійський збір коштів на будівництво Пироговської лікарні. У день народження М.І. Пирогова, 13 листопада 1910 р., на виділенній міською думою під будівництво лікарні ділянці делегатами з'їзду була відкрита пам'ятна гранітна брила. І у квітні 1913 р. за активною участю Людвіга Івановича Маліновського було закладено фундамент лікарні, проте влітку 1914 р. на заваді будівництва стала Перша світова війна. У новозбудовані корпуси лікарні хворих перевели лише у травні 1917 р. Особливо погіршилось становище в 1918-1919 рр., лікарню було видворено із власного приміщення і певний період вона розміщувалась на території психлікарні.

Велика Вітчизняна війна спинила розвиток лікарні. Було зруйновано три її основні корпуси. А в період окупації Вінниці в приміщеннях самої Пироговської лікарні функціонував німецький шпиталь. Після відступу німецьких загарбників почав відновлюватись довоєнний рівень життя.

І в 1934 р. Пироговська лікарня стала основною клінічною базою стаціонарного медичного інституту. У 1948 р. вона отримала статус обласної. Від 1962 р. лікарня затверджується школою передового досвіду України. За 1970-ті рр. були побудовані два нових корпуси лікарні: №17 і №14; у 1985 р. став до ладу 4-поверховий корпус поліклініки; в 1993 р. добудований корпус №16. Крім цього було збудовано кілька господарсько-службових приміщень. Нині в лікарні функціонують 20 спеціалізованих відділень стаціонару, консультативна поліклініка та 11 параклінічних відділень.

До речі, з1917 р. по 2013 р. лікарню очолювали одинадцять головних лікарів: з-поміж них - доктор медичних наук, професор М.М. Болярський; доктор медичних наук, в подальшому директор Львівського медичного інституту М.В. Даниленко.

Зараз головним лікарем Вінницької обласної клінічної лікарні є заслужений лікар України Жупанов Олександр Борисович.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий