Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
01 сентября 2024
32,3 °C
небольшой дождь

статьи

Здоров'я та краса
Як говорити з дітьми про наркотики: 10 ефективних порад від психолога реабілітаційного центру
21 августа 2024, 13:32
Як говорити з дітьми про наркотики: 10 ефективних порад від психолога реабілітаційного центру

  1. Вступ

Розмова з дітьми про наркотики - є способом запобігання непередбачених ситуацій, пов'язаних з вживанням ПАР ( психо-активних речовин ).

За даними " Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин "  13,4% підлітків вперше спробували алкоголь у 10- ти річному віці та раніше. А 10,3% молодих юнаків і дівчат вперше спробували сигарету теж у молодшій школі! Крім того, 14% підлітків зізналися, що вперше спробували марихуану, коли їм ще не виповнилося 13 років. «Це шокуючі дані», — коментує медичний психолог наркологічного реабілітаційного центру «На Грані».

2. Чому важливо говорити з дітьми про наркотики ? 

Головне у розмові з дитиною - чесність і відвертість. Довірливими відносинами у родині можливо створити комфортні умови, коли кожному члену родини і не буде бажання губити себе отрутою.

Коли дитина у родині відчуває чесність батьків, у родині починають формуватися здорові відносини - емоційна стійкість, відчуття впевненості, особисті границі, гарна самооцінка.

Підлітковий вік є одним з найскладніших, він кризовий. Саме в цей час починається формування особистості, визначаються погляди на життя і суспільні відносини.

 

Найчастіше, багато підлітків, почитавши інформацію в Інтернеті і отримавши відомості від друзів, більш обізнані про вплив наркотиків, ніж їхні батьки. У момент розмови важливо знайти контакт з дитиною і завоювати його довіру.

Дітей потрібно навчити завжди задавати питання, коли в них є потреба. І ніколи не приймати ніяких речовин, що їм пропонують.

Профілактика наркоманії серед дітей має досконало проводитися у закладах, в соціальних мережах, індивідуально. Але, головним впливовим співрозмовником - є саме батьки та рідні. Важливо, щоб самі батьки  мали достатній рівень знань, щоб навчити дітей з найменшими втратами стикатися з проблемою залежності.

 

3. В якому віці починати розмову ?

Починати говорити з дитиною про вплив наркотичних засобів варто ліпше у молодшій школі, зазначають спеціалісти нашого психо соціального тренінг-центру " На грані ".

Пам'ятайте, що у віці 12 - 13 років дитина починає " бунтувати ", не завжди прислухатися до батьків. Тому щире інформування дитини раніше за перехідний вік, піде лише на користь.

Вікові особливості розмови про наркотики можуть бути різними, як і динаміка розвитку самої дитини. Фахівці тренінг-центру " На грані " рекомендують починати розмову з 5 - річного віку до 11 років, як обов'язкову. Пізніше, коли дитина поступово дорослішає у вигляді профілактики варто час від часу доповнювати інформацією, тому як сам наркотик, так і мислення дитини ( підлітка ) теж змінюється.

 

 Варто привернути увагу дитини, без натиску і різких висловів. Навіть якщо дитина робить вигляд, що їй не цікаво, спокійний голос батька чи матері  все одно залишиться у пам'яті, і в потрібний момент проявиться.

Прикладом для дитини є сім'я, адже саме батьки закладають основи моральних цінностей і поведінки.

4. Поради

Будьте чесними та відкритими

Чесна розмова про наркотики - розмова по душам. Обставини можуть бути різними, тобто дитина може вжити заради цікавості, або будучи у протесті. Також часті випадки, коли друзі пропонують спробувати наркотик. Тому лагідно і не прискіпливо прояснити що саме спонукало вашу дитину до певних дій, які обставини, відчуття, причини. Дозволити дитині відкритись і відчути що ви не несете загрози для неї. 

 Спеціалісти психологічної клініки " На грані " рекомендують батькам не звинувачувати і не тримати образу на дитину, а прийняти її з любою інформацією, і обов'язково їй про це сказати.

 

Використовуйте вікові підходи

Як пояснити дитині про наркотики? Отже, для маленької дитини впливовою розповіддю, в хорошому сенсі цього слова, про наркотики буде саме казка. Це може бути розмова про добро і зло, про чорне і біле, і т.д. 

 Також у вигляді гри, з дорослим натяком на вплив хімічних речовин можна донести дитині інформацію. За допомогою малювання, розгадування предметів, гри на відчуття і т.д.

А от пояснити підлітку  про наркотики, у більш зрілому віці, потрібно більш наполегливо і впевнено. По перше у віці від 12 років, підліток має відчути вплив батьків, і дійсно підтримку. Тоді, якщо навіть вона злякалася, відчуття батьківської турботи відсторонить дитину від неприємних тривожних станів. Мають бути конкретні факти, дискусії, обов'язково вислухати один одного, спробувати проаналізувати.

 

Слухайте більше, ніж говорите 

Активне слухання дитини з зацікавленістю, а не осудом, допоможе поступово розслабитись вашій дитині. Не потрібно підганяти, як на допросі. Дуже рідко взагалі дитина готова бути відвертою, коли справа йде про наркотики. Тому іноді навіть потрібно витримати паузу, і не наполягати. 

Дозвольте дитині бути собою, проявляти різні почуття ( невдоволення, злість, недовіра і т.д. ). Проявлення уваги і інтересу до вашої дитини допоможе їй ще більше вам довіритися.

Уникайте залякування

Страх для дитини - це шанс спробувати наркотик. Так, звичайно, саме правдива інформація про вплив хімічних речовин призводить до страху перед наркотичним злом. Але річ іде про жорстокість у спілкуванні з дитиною, про звинувачення без вагомих причин. 

Позитивна профілактика наркоманії - спосіб батьківської турботи, через спілкування правильно донести до дитини ( підлітка ), що в любих обставинах, вона в силах змінити ситуацію на краще.

Мотиваційними прикладами інших людей, що впорались з залежністю, і досягли у житті успіху. Альтернативними розмовами з відчуттям який напрямок зацікавить дитину.  

Ваше головне завдання в розмові – не забороняти і не давати порад, а ставити більше запитань, які дають змогу виявити істинні почуття дитини і допоможуть Вам дати їй саме ті відповіді, які вона шукає. 

 

Развивайте " критичне мислення проти наркотиків "

До уваги дорослим, варто знати що критичне мислення проти наркотиків - допоможе дитині знайти у своїх діях розсудливість, послідовність і раціональність. Не бути жертвою обставин. Батьки дітей, що навчили своїх дітей дисципліни мислення ( приймати зважені рішення, аналізувати факти, брати на себе відповідальність ) менше попадають під вплив наркотиків.

 

Вправи на розвиток критичного мислення з поміччю тестів, вправ на слухання, формування власних думок допоможуть знайти правильну відповідь.

Обговорюйте способи відмови

Як навчити дитину говорити 'ні' ? Психологи наркологічної клініки " На грані " пропонують одним із способів донести вплив наркотиків на життя  людини - це навчитися говорити чітке " ні " 

 Дитина, якій пропонують наркотики, будучи з певними комплексами, або синдромом жертви на 100 % попадає під бажання спробувати " отруту ". У наш скрутний час, враховуючи ситуацію в країні і не завжди обізнаність батьків, дитина автоматично набуває купу внутрішніх станів, які призводять до вживання ПАР.

Тому, попередити ризик до вживання наркотиків вашої дитини можна завдяки допомозі формуванні його ( її ) впевненості, рішучості, умінням давати чіткі відповіді. Усе це йде через повагу до себе, відчутті свободи й безпеки. Задача дорослих - створити всі умови, у розмові, у родині, по відношенню себе і дитини, щоб панувало взаєморозуміння і комфорт.

 

Будьте прикладом

Вплив батьків на ставлення до наркотиків любимої дитини, можна досягнути лише своїм прикладом. Почніть аналіз ситуації з себе і зі своїх сімейних відносин. Де і як в сім’ї були створені умови того, що склались певні обставини, в яких дитина відчувала дискомфорт. Якщо, навіть хтось у родині вживав, або вживає, сміливо з послідовними наслідками говорити по факту. Поговоріть про умови в сім'ї, де дитина тікала в ілюзії задоволення.

Запитайте, що вони думають про вживання алкоголю або інших наркотиків. Використайте це як можливість поговорити про вживання психо активних речовин. 

Чітко сформулюйте правила та очікування у вашому домі, а також - і це ключовий момент - окресліть і запровадьте наслідки, якщо вони будуть порушені. 

 

Використовуйте медіа-ресурси

Фахівці психо соціального тренінг-центру " На грані" розрізняють два основних типи причин підліткової наркоманії: соціальні і психологічні.

До соціальних причин підліткової наркоманії відноситься недостатня турбота і контроль з боку батьків. Психологічними причинами наркоманії є те, що підлітки у віці 12-15 років переживають інтенсивну зміну фізіології тіла і психіки на гормональному фоні.

Освітні матеріали про наркотики для дітей зацікавлять дитину, і допоможуть їй отримати корисну інформацію. Спеціалісти нашого тренінг -центру " На грані " проводили бесіди після нової інформації про " дитячу залежність" і спостерігали за зміною поведінки.

- Рекомендовані книги :

•  Софія Бенза "Назустріч собі"

•  Ірина Славінська "Майже доросла"

• Наталя Гладких " (Не) Дитячі емоції "

• Ізабель Фільоза "Ми більше не розуміємо один одного"

 - Рекомендовані фільми :

• "Доза щастя" ( 2019 )

• "Повернення Бена" ( 2018 )

• "Чотири хороших дні"( 2020 )

Говоріть про здоровий спосіб життя

Мотивація для дитини - це можливість гідно проходити труднощі і перепони. Альтернативи наркотикам для дітей є безліч. По перше варто дозволити дитині відчути, що вона любить, який спорт, або хоббі, і заохотити його ( її ) підтримуючи у виборі. Зацікавленість дитячими уподобаннями і вивчення того, що любить ваша дитина - прекрасна можливість знайти взаєморозуміння з дитиною.

Намагайтеся бути взірцем з підтримання здорового способу життя для дитини. Покажіть взаємозв'язок понять "здоров'я", "настрій", "хвороба". 

Знайте, де шукати допомогу

Якщо у вас виникли підозри щодо вживання вашої дитини наркотичних засобів - у нагоді вам буде (повністю анонімна) безкоштовна консультація зі спеціалістами наркологічного реабілітаційного центру " На грані " у Вінниці. 

- Ознаки можливого вживання

• Різка зміна настрою 

• Зниження інтересу до навчання і звичних захоплень

• Регулярна скритність

• Поява нових підозрілих друзів 

• Зниження успішності 

• Сліди від ін'єкцій, повищена нервозність, червоні очі зі звуженими або навпаки розширеними зіницями.

 Але це лише незначна кількість ознак, що натякають на сигнал допомоги. Єдиним вірним рішенням - є допомога професійних спеціалістів психологічної клініки " На грані ". 

У нашій психологічній клініці " На грані " вам дадуть повний спектр послуг і рекомендацій щодо подальших дій.

• Безкоштовні консультації 

• Конфіденційність 

• Професіоналізм 

• Індивідуальні терапії 

• Пост реабілітаційна підтримка

 

Допомога сім'ям залежних – (068) 660-40-46 

 

Висновок

Вчіть дитину бачити і розуміти красу навколишнього світу, отримувати задоволення в повсякденному житті - це ефективна профілактика наркоманії у родині. Коли дитина створює свій внутрішній спокій всередині від книжок, спілкуванні з людьми, активного способу життя, природи.

Формування життєвих навичок дає найкращі результати: це дозволяє дитині сформувати позитивну самооцінку і визначати позитивні цілі, успішно соціалізуватися в середовищі однолітків, не потрапляючи під їхній можливий негативний вплив і відстоюючи свої переконання.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий