Справочник твоего города
это бесплатно и эффективно!
Рус
01 сентября 2024
32,3 °C
небольшой дождь

статьи

Секс
Як "Емілі в Парижі" бореться з сексуальними домаганнями
27 августа 2024, 16:21
Як "Емілі в Парижі" бореться з сексуальними домаганнями

На Netflix стартував четвертий сезон "Емілі в Парижі" - легкого серіалу Даррена Стара про дівчину з Чикаго, яка будує кар'єру у вишуканому паризькому рекламному агентстві Savoir.

Шоу, як не дивно, має багато спільного з культовим серіалом Стара "Секс і місто": від настирливої головної героїні до одержимості модою.

В новому сезоні "Емілі в Парижі" теж запозичила одну з сюжетних ліній: сексуальні домагання у світі моди.

Увага! Стаття містить згадки про сексуальні домагання та спойлери.

За багато років до появи "Емілі в Парижі" та жіночого руху #MeToo головна героїня "Сексу у великому місті" Керрі Бредшоу зазнала домагань у штаб-квартирі одного з найвідоміших модних журналів світу - Vogue.

В епізоді четвертого сезону Керрі потрапляє в знамениту гардеробну Vogue, де її редактор Джуліан (Рон Ріфкін) скидає перед нею штани, залишившись у чорних трусах від Versace.

"Ви ж віку моїх батьків", - вигукує обурено Керрі, на що Джуліан заявляє, що в неї просто проблеми з чоловіками.

"Проявіть повагу. Це ж Vogue", - відказує Керрі, намагаючись зупинити домагання Джуліана, але не дуже його дратувати, щоб зберегти роботу в Vogue.

Кадр із серіалу "Емілі в Парижі"

Автор фото,Netflix

Підпис до фото,В четвертому сезону Емілі вже майже справжня парижанка - проблеми адаптації в новому місті її хвилюють тепер значно менше. Але з'являються інші труднощі

Цей епізод 2002 року вийшов задовго до популяризації руху #MeToo, але тепер схожа сцена відбувається в четвертому сезоні серіалу "Емілі в Парижі".

JVMA і система приятельських стосунків

У новому сезоні найкращій подрузі й сусідці Емілі Мінді дозволяють підібрати одяг в гардеробі модного холдингу JVMA, що належить батьку її нареченого Ніколя де Леона - Луї де Леону.

У примірочній працівниці холдингу дають Мінді пораду: "Тобі потрібен приятель".

Так Мінді дізнається, що в JVMA існує так звана "система приятелів", а його власник Луї вимагає, щоб працівниці приміряли одяг у його присутності. Інакше кар'єрного розвитку їм не бачити.

Іншими словами, така собі модна версія голлівудських "кастинг-диванів", на яких, за чутками, практично будь-яка майбутня зірка Голлівуду, перш ніж почати свою кар'єру, повинна за успіх розплатитися своїм тілом.

Начальниці Емілі - чарівній Сільві Грато, що працює в паризькій модній індустрії не перше десятиліття, теж явно є що розповісти.

На початку своєї кар'єри Сільві працювала в JVMA, і в третьому сезоні був натяк на неналежний інцидент між Сільві і Луї, коли вона працювала на нього.

У новому сезоні, коли Емілі дізнається, що Savoir планує працювати з Луї, вона виказує свої побоювання Сільві, і та спочатку помітно роздратована. "Це був інший час", - зневажливо відповідає вона. Однак коли Сільві дізнається, що Луї досі домагається своїх підлеглих, як це було в часи її роботи в компанії, вона вирішує виступити проти.

Цей момент підкреслює розрив поколінь, який, за словами деяких експертів, існує між молодими жінками, що відверто засуджують сексизм, та жінками старшого віку.

Можливо, він особливо помітний у Франції, де кампанія #MeToo набирає обертів повільніше, ніж в інших західних країнах.

Експертка з моди й редакторка журналу Story Маріан Квей пояснює це ставленням до сексу в країні загалом.

"Причиною того, що #MeToo ледве набирає обертів в індустрії моди, є французька культурна норма, пов'язана із сексом", - пояснила вона BBC.

Кадр із серіалу "Емілі в Парижі"

Автор фото,Netflix

Підпис до фото,Мінді Чен (Ешлі Парк) дізнається про звинувачення на адресу батька свого нареченого, впливової фігури у світі моди

"Що завжди відрізняло французький фемінізм від американської та британської версій, так це ставлення до сексу і до чоловіків", - додає оглядачка Observer Аньєс Пуар'є.

Чому #MeToo провалився у Франції

#MeToo від самого початку мав скромний успіх у Франції, а потім взагалі затих.

100 відомих жінок Франції на чолі з найстарішою з французьких кінозірок Катрін Деньов підписали відкритий лист із критикою руху.

Пуританізм вийшов з берегів, стверджували вони у своєму листі, "як у дні полювання на відьом". У листі береться під захист "право" чоловіків чіплятися до жінок, яке називають невіддільною частиною сексуальної свободи.

На їхню думку, феміністки в США вже не просто ведуть боротьбу з окремими порушниками суспільної моралі, а розгорнули цілу кампанію ненависті, спрямовану проти чоловіків і сексу загалом.

Втім зрушення є.

За даними дослідження Інституту державної політики, частка звинувачень у зґвалтуванні, відхилених у суді, зросла до появи #MeToo 2016 року з 86 % до 94 % 2020-го.

А з тіні виходять дедалі більше моделей, які бажають розповісти про те, що може відбуватися під час зйомок.

У 2018 році сім моделей звинуватили культового французького фотографа Патріка Демаршельє в сексуальних домаганнях, які він заперечував.

З такими ж звинуваченнями зіткнувся директор французького модельного агентства Elite Жеральд Марі.

Але в лютому 2023-го справу проти нього закрили через закінчення терміну давності.

Потім з'явилися обвинувачення на адресу французького актора Жерара Депардьє, який у жовтні має постати перед судом. Депардьє теж все заперечує.

Кадр із серіалу "Емілі в Парижі"

Автор фото,Netflix

Підпис до фото,Начальниця Емілі Сільві Грато має вирішити, чи допомагати їй у викривальному матеріалі для газети Le Monde

Неодноразово проблему сексуального насильства публічно порушувала акторка й режисерка Жюдіт Годреш, яка стала важливою фігурою кампанії #MeToo у Франції.

Цього року на Каннському кінофестивалі додаткову програму "Особливий погляд", яка вважається другою за значущістю, відкрив її фільм Moi Aussi (або Me Too).

На початку 2024 року вона звинуватила режисерів Бенуа Жако і Жака Дуайона в насильстві. За її словами, Жако зґвалтував її, коли їй було 14, а насильство з боку Дуайона сталося, коли їй було 15. Обидва режисери відкидають ці звинувачення.

Втім Голлівуд теж обережно підходить до цієї теми.

Журналістка Морін Раян, яка випустила книжку під назвою "Спали все вщент: влада, причетність і заклик до змін у Голлівуді" (Burn It Down: Power, Complicity, and a Call for Change in Hollywood), присвячену скандалам, булінгу, харасменту і токсичній поведінці на знімальних майданчиках культових вечірніх шоу і серіалів, називає "убогими" історії #MeToo.

За винятком кількох гучних прикладів, "я не можу згадати багато фільмів або програм, які відображали б складність і неоднозначність цієї теми", - розповіла Раян в інтерв'ю BBC.

Стрічка "Емілі в Парижі" - це яскраве, легке й абсолютно ненав'язливе зображення французької індустрії моди, але все ж варто зазначити, що Сільві врешті-решт вирішує розповісти правду про Луї де Леона у викривальному матеріалі Le Monde.

Тож є надія, що у реальному житті це теж зрештою станеться.

Комментарии: 0
Добавить комментарий

Добавить комментарий