Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
30 квітня 2024
17,4 °C
ясно

Новини

Вінниця
Жителі Вінницької області масово переходять на українську мову в соцмережах
01 листопада 2023, 14:11
Жителі Вінницької області масово переходять на українську мову в соцмережах

За останні три роки жителі Вінницької області перейшли на українську мову у соцмережах, як свідчать дані дослідження Центру контент-аналізу. У 2020 році лише 26,2% контенту у соцмережах публікувався українською мовою, в 2022 році вона витіснила російську, становлячи 73,5%. У 2023 році українська мова ще більше зміцнила свої позиції, становлячи 78,5% контенту серед користувачів соцмереж з Вінниччини.

Довідка.

Наведені презентації дані є приблизною оцінкою використання української і російської мов в українському сегменті соціальних мереж в жовтні 2023 року, себто на двадцятому місяці повномасштабної війни.

Для аналізу були зібрані дописи з поширених в Україні іноземних соціальних мереж Facebook, Twitter (Х), Instagram, Youtube, TikTok, в тому числі й із заборонених, але дотепер використовуваних російських платформ – VK та OK. Було підраховано частоту вживання в кожній соціальній мережі пар слів (лексем), які мають відмінні корені в українській та російській мовах. Лексеми добиралися так, аби вони могли бути вживаними різними категоріями людей, а не лише певними групами. Приклади таких лексем: крокшаг, вересень-сентябрь, цукор-сахар, гарбуз-тыква, лікарнябольница. Лексеми добиралися з різних аспектів людського життя: харчування, побут, економіка домогосподарств, здоров’я тощо.

Всього було зібрано і проаналізовано 1,17 млн дописів, які містили названі лексеми та були написані в період з 20 вересня по 20 жовтня 2023 року користувачами, що вказали у профілі Україну (або українські регіони, в тому числі окуповані) своїм місцем перебування. Так само визначалися й області, які, щоправда, вказані далеко не у всіх користувачів.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар