Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
02 травня 2024
21,1 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
ВІННИЦЯ – НЕ ТІЛЬКИ ПРО ФОНТАНИ. ІСТОРІЯ МІКРОРАЙОНУ КУМБАРИ
08 травня 2023, 16:34
ВІННИЦЯ – НЕ ТІЛЬКИ ПРО ФОНТАНИ. ІСТОРІЯ МІКРОРАЙОНУ КУМБАРИ

Неофіційну назву мікрорайон в центральній частині міста отримав від імені купця Олександра Кумбарі

Неофіційну назву мікрорайон в центральній частині міста отримав від імені купця Олександра Кумбарі, грека за походженням. Він мав особняк, розташований на самому початку нинішньої вулиці Миколи Оводова. 

Високий правий берег Південного Бугу у Вінниці по обидва боки від Київського мосту називають Кумбарами. Тривалий час в особняку купця розташовувалася міська дитяча лікарня, а потім поліклініка, тому цей будинок відомий всім вінничанам. Дітям будинок здавався середньовічним замком, і хоч похід у лікарню як таку не викликав у них ентузіазму, саме приміщення лікарні їм подобалося.

Колишній маєток і сходи, які ведуть від нього до річки, вважаються своєрідним кордоном неофіційних прибережних мікрорайонів (Нижня Єрусалимка й Кумбари).

Сходи (118 сходинок, які в народі назвали «Потьомкінськими») збудовані за проєктом першого міського архітектора Григорія Артинова. У 1908 році Артинов отримав замовлення від міської думи «зв'язати» центральну Театральну вулицю з причалом порома на Кумбарах. Через два роки зявилися гранітні сходи з оглядовими майданчиками і кованими решітками-огорожами.

З організацією в 1913 році на острові, який був посеред річки саме навпроти сходів, тренувально-дозвіллєвого клубу «Спорт» актуальність їх значно зросла. А оскільки нижній майданчик був ще й місцем швартування порому, там завжди було людно. Після завершення будівництва Сабарівської ГЕС рівень Південного Бугу піднявся на два з половиною метри, і нижня платформа разом з 27 сходинками зникли під водою. Зник і острів.

По обидва боки Київського мосту здавна був пляж. Його в народі називають Кумбарами, хоч офіційно він має назву «Центральний». До залишків пляжу з мосту ведуть дерев’яні сходи.Нагорі – гранітні сходи.

На узвишші стоїть пам’ятний знак на честь переможної битви козаків під проводом полковника Івана Богуна. Площа біля знака впорядкована, дорога від нього до вулиці Миколи Оводова.

Від пам’ятного знака вздовж огорожі школи є ще одна алея. Вона теж зі сходами, збудованими «під стиль Артинова» (навіть з оглядовими майданчиками), але набагато пізніше. Колись вона виходила до вулиці, а тепер веде «в нікуди» – впирається в паркан приватного будинку. Від неї є вузенький прохід вгору до вулиці Магістратської.

На початку вулиці Оводова, навпроти особняка Кумбарі – школа № 3, а вище на перехресті з вулицею Магістратською – ЦПМСД № 2 і медичний центр «Альтамедика».

Перлина верхньої частини Кумбар – ще один витвір Артинова, колишній особняк Длуголенського, в якому багато років діє дитяча художня школа.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар