Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
01 вересня 2024
32,3 °C
небольшой дождь

Новини

Вінниця
У вінницькій школі-гімназії №30 розформували перший клас за два тижні до навчання: яка причина?
29 серпня 2024, 15:21
У вінницькій школі-гімназії №30 розформували перший клас за два тижні до навчання: яка причина?
  • За менш ніж два тижні до початку навчального року розформували клас першачків у вінницькій школі-гімназії №30.
  • Яка причина цього і чому батьки не можуть добитися пояснень? Дізнавалися.

 

До редакції «20 хвилин» звернулася мати одного з учнів, який мав розпочати навчання у 1-Г класі школи-гімназії №30 вже з наступного понеділка. Лише 19 серпня майбутня перша вчителька повідомила, що їхнього класу не буде і вони мають якнайшвидше обрати інший клас.

Повідомили менш ніж за два тижні до початку навчання

З початком нового навчального року почали формувати класи першачків. Як розповіла мати одного з учнів, Людмила Вечірко, було відомо, що цього року в школі-гімназії №30 буде чотири перших класи.

Три класи в середньому набрали по 27 учнів, а 1-Г складався з двадцяти дітей.

— У п'ятницю (16 серпня. — авт.) виникло питання щодо майбутнього існування нашого класу. Я зрозуміла це, коли зателефонувала нашій вчительці, щоб вирішити питання щодо купівлі значків для першокласників замість бейджиків. Вона сказала: «Почекайте, будь ласка, бо вирішується питання з нашим класом. Не замовляйте, почекайте до понеділка», — розповідає мати учня. — А в понеділок, 19 серпня, вона сказала, що точно нічого не буде і нас, найімовірніше, розформують.

Двадцять першокласників переведуть до трьох інших класів, тож у кожному буде щонайменше по 33 учні.

Батьків така ситуація не влаштувала, тому вони вирішили зібратися і піти до адміністрації закладу, безпосередньо до директорки. Однак розмова не вдалася: на шкільному подвір'ї, де вони зустріли директорку, вона повідомила, що в неї конференція і взагалі «цю тему я з вами обговорювати не буду».

Удалося поговорити лише із завідувачкою, яка сказала, що вони не можуть вирішити це питання. Причиною нібито є брак фінансування.

Та все ж батьки написали ряд звернень до Міністерства освіти України та безпосередньо до директорки департаменту освіти Вінницької міської ради Оксани Яценко. Крім того, вони особисто прийшли до департаменту, де пояснили ситуацію представникові.

Увечері Людмилі Вечірко зателефонували і повідомили, що переговорили з директором школи-гімназії №30, яка пообіцяла зібрати всіх батьків і спробувати вирішити питання, залишивши клас шляхом переукомплектування дітей з інших класів до 1-Г.

— Але ще до того, як вони мені передзвонили, ми вже знали, що завідувачка під тиском змусила нашого вчителя у своїй присутності обдзвонювати батьків і повідомляти, що клас уже розкомплектований і вони мають негайно обрати інший клас та вчителя, — говорить жінка. — Я повідомила цю інформацію департаменту, і вони були дуже здивовані. 

Що кажуть у департаменті з цього приводу?

Журналістка «20 хвилин» звернулася до директорки департаменту освіти Вінницької міської ради Оксани Яценко, щоб дізнатися, яка ж причина того, що клас так раптово розформовують.

— У нас є рішення координаційної ради з питань освіти, під яким підписаний кожен директор, і в якому зазначено, що з 1 по 9 класи наповнюваність не може бути меншою за 29 дітей. І всі директори були з цим ознайомлені. Але директор 30-ї школи проігнорувала це, — сказала директорка департаменту.

Однак, як повідомило Міністерство освіти і науки України раніше, з 1 вересня 2024 року набуває чинності норма частини 2 статті 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту». Згідно з нею, кількість учнів у класах початкової школи (державного чи комунального закладу освіти) має бути від 5 до 24 учнів. 

Тож ми запитали Яценко, чому було ухвалене таке суперечливе рішення.

— Вступає в дію концепція офлайн-школи. Я вважаю, що всі діти мають право відвідувати школу офлайн. Не можна за рахунок одних дітей надавати таку можливість іншим. Збільшення кількості класів призведе до того, що школа з офлайн-режиму буде вимушена перейти в змішаний або на дві зміни, — пояснює директорка департаменту освіти. — Також, оскільки зараз війна, то нам не надають достатньо коштів освітньої субвенції, з якої платять учителям заробітну плату.

Чому так пізно повідомили?

Ми також перепитали стосовно того, що представник, з яким спілкувалися батьки у департаменті, повідомив, що вони домовилися з директоркою школи про те, що намагатимуться вирішити питання. Проте спростувати це або підтвердити директорка департаменту на момент розмови не могла.

Запитали і про те, чи повідомили її про ситуацію, коли класного керівника під тиском просили телефонувати батькам учнів і говорити, що клас вже розформований і необхідно негайно змінити клас. Проте дізналися наступне: працівницю ще у червні попередили про можливе скорочення. Тоді вона приходила до департаменту, де мала розмову із заступником Оксани Яценко. Їй пояснили, що через недобір потрібної кількості дітей класу не буде. 

— Тоді мій заступник запропонувала їй посаду асистента дитини у школі, але вона відмовилася, — пригадує директорка.

Після цього вчительці запропонували посаду вчителя в 16-й школі і сказали, що якщо вона згодна, то на понеділок у неї призначена зустріч з керівництвом, і протягом дня вона може підійти.

— Тут, чесно кажучи, не спрацювала адміністрація школи. Вони мали пояснити та проговорити все, а не сподіватися, що так буде. Адже слід розуміти, що в країні війна, і діти не можуть бути позбавлені права здобувати освіту, — наголосила Оксана Яценко.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар