Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
30 квітня 2024
18,8 °C
ясно

Новини

Вінниця
«МАЙЖЕ ДВА БІЛЬЙОНИ ЗБИТКІВ»: У ВІННИЦІ РОЗПОВІЛИ ПРО СТАН ДОВКІЛЛЯ УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ
14 червня 2023, 16:36
«МАЙЖЕ ДВА БІЛЬЙОНИ ЗБИТКІВ»: У ВІННИЦІ РОЗПОВІЛИ ПРО СТАН ДОВКІЛЛЯ УКРАЇНИ ЧЕРЕЗ ВІЙНУ

Окупанти продовжують здійснювати екоцид в Україні

Через підрив дамби Каховської ГЕС, чимало територій Херсонщини затопило водою. Проте рівень води на Вінниччини не змінився. До того ж російські окупанти завдали колосальну шкоду навколишньому середовищу України. Про це на брифінгу повідомив начальник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий. 

Підрив дамби на Каховській ГЕС стався ще 6 червня, проте і зараз неможливо врахувати всіх наслідків цього російського теракту. Окупанти знищили багато природних систем, тварин, заповідників. На жаль, не вдається врятувати це все не тільки через масштабність трагедії, а і важкодоступність до місць, де потрібна допомога.

«Зараз активно показують, як рятують домашніх, вуличних тварин. Що стосується диких тварин, це взагалі залишається поза кадром. Мабуть, будемо відчувати наслідки цієї трагедії ще не одне десятиліття. Для порівняння, у річці Південний Буг теж є водосховище, і весь його об’єм - це одна сота від об’єму, який є у Каховському водосховищі», - каже Юрій Дубовий.

Фактично це вся вода у річках, яка є у Вінницькій області. Для відновлення затоплених територій потрібні не тільки зусилля, а чимало часу, коштів тощо. Аджечастина флори та фауни втрачена назавжди.

«Під час війни страждають не лише люди, домашні улюбленці, а і тваринний, рослинний світ. Наразі ми працюємо в напрямку підрахування збитків завданої російської агресії. Це пов’язано із горінням різного роду споруд, забруднення водних, земельних ресурсів, шкоди, яка наноситься лісу. Були розроблені методики підрахування цих збитків. Разом з правоохоронними органами підраховували ці збитки», - зазначає начальник.

Після теракту окупантів у Новій Каховці, у Вінницькій області не спостерігалося коливання рівню води. За словами Юрія Дубового, рівень води у Південному Бузі був в межах норми. Хоч ця вся система роботи водосховищ взаємопов’язана, проте, за оцінками працівників, на гідростанції не відбулося впливу на рівень коливання води у нашій області через підрив дамби у Каховській ГЕС.

Наразі, за інформацією від Юрія Дубового, у Вінницькій області окупанти вже завдали збитків екології на 2 мільярди гривень. Сюди врахували горіння на нафтобазах та інші випадки.

«Якщо рахувати по всій території України, майже 2 більйони гривень збитків завдали окупанти. Це вже не мільйони, не мільярди, а більйони. Через окупантів ми мусили взнати і такі цифри. І це та інформація, яку можна було прорахувати. Достеменно врахувати всі збитки неможливо. Дуже багато територій нам недоступні через обстріли та окупацію. Але робота в цьому напрямки ведеться, аби на міжнародному суді пред’явити факти усіх злочинів», - запевняє Юрій Дубовий.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар