Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
26 квітня 2024
7,9 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Гіпертиреоз, посилення діяльності щитовидної залози
11 листопада 2019, 13:29
Гіпертиреоз, посилення діяльності щитовидної залози

Що таке гіпертиреоз?

Гормони щитовидної залози регулюють обмін речовин в організмі людини. Виділяючи гормони в кров щитовидна залоза стимулює роботу всіх органів. Коли людина здорова, то таке стимулювання дуже корисно, наприклад, при підготовці до екзаменів або для боротьби з інфекцією. Однак існують різні захворювання, при яких щитовидна залоза хворого протягом тривалого часу виділяє занадто багато гормонів. Людина використовує так багато своєї енергії, що незважаючи на апетит і достатній прийом їжі, у нього спостерігають зниження ваги.

Симптоми гіпертиреозу

  • Нервозність.
  • Тремор.
  • Прискорене серцебиття.
  • Свербіж.
  • Проноси.
  • Емоційна нестабільність.
  • Погана переносимість тепла, пітливість.
  • Схуднення, незважаючи на «вовчий» апетит.


Причини гіпертиреозу

Дві найбільш поширені причини - це так звана автономія щитовидної залози і базедова хвороба. Автономія щитовидної залози - це стан, при якому щитовидна залоза засвоює йод і виробляє гормони, не реагуючи на звичні сигнали організму, спрямовані на регулювання її діяльності. У цьому випадку щитовидна залоза виробляє стільки гормонів, скільки «хоче». Як правило, базедової хворобою страждають жінки у віці 30-50 років. У розвитку цієї хвороби відіграє роль спадкова схильність. Організм людини, виділяючи спеціальна речовина, що стимулює щитовидну залозу до збільшення продукції своїх гормонів. В організмі хворих базедової хворобою утворюються білки, які призначені, наприклад, для знищення бактерій, проте будову цих білків дуже схоже з будовою згаданого речовини. Тому щитовидна залоза «помиляється» і виробляє надмірну кількість своїх гормонів. Гормональна секреція щитовидної залози може збільшитися і при злоякісній пухлині щитовидної залози або запалення залози.

Лікування гіпертиреозу

Дуже важливо встановити і лікувати основне захворювання, що викликало посилення діяльності щитовидної залози. У більш важких випадках показано хірургічне втручання.

Перемогти цю хворобу можна лише постійно співпрацюючи з лікарем.

Основні симптоми, які повинен оцінити лікар - прискорене серцебиття і схуднення.

Спочатку він встановить вміст гормонів в крові і зробить висновок, чи справді діяльність щитовидної залози посилено. Потім він виконає ультразвукове дослідження або призначить звичайні лабораторні дослідження і спробує встановити основне захворювання. Зазвичай у видаленні щитовидної залози немає необхідності, досить призначити ліки, які блокують вироблення гормонів, нормалізує їх зміст у крові.

Перебіг хвороби

У більшості випадків спостерігається прискорене серцебиття, нервозність, тремор, порушення сну, пітливість, швидка стомлюваність, підвищується артеріальний тиск. Для повного зникнення симптомів досить медикаментозного лікування. Однак в окремих випадках може розвинутися тиреотоксичний криз - стан, небезпечний для життя.

Небезпечне посилення діяльності щитовидної залози?

При відсутності лікування хворому загрожує важке фізичне і психічне виснаження. Трапляється, що за посиленою діяльністю щитовидної залози ховається злоякісна пухлина.

Чорна Наталія Анатоліївна,

лікар-ендокринолог

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар