Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 квітня 2024
20,0 °C
небольшой дождь

Статті

Все для дому та саду
Новорічні іграшки - це щастя, яке може принести біду. (Дешеве щастя сьогодні і вартісне лікування у майбутньому)
29 грудня 2013, 00:00
Новорічні іграшки - це щастя, яке може принести біду.  (Дешеве щастя сьогодні і вартісне лікування у майбутньому)

Новий рік - це щастя для будь-якого малюка. А прикрашання ялинки перетворюється на справжнє дійство, яке може тривати годинами. Ще за декілька тижнів до свята батьки з дітьми обирають прикраси на святкову ялинку: різнокольорові кульки, розписні іграшки, дощики... Є все що забажаєш, а от з яких матеріалів та якої якості ці іграшки та прикраси ні для кого не секрет (всім відомо, що це Китай). Але все одно купуємо, бо на інші грошей немає. В Україні всі ці святкові товари не проходять обов'язкову сертифікацію, оскільки класифікуються не як іграшки, а як «атрибути для прикраси або декорування».

Декілька років тому сертифікація ялинкових прикрас була скасована. Тому зараз ввезти можуть все, що завгодно. При виробництві дешевих іграшок широко використовують полімерні і синтетичні матеріали на основі таких токсичних хімічних сполук, як стирол, хлористий вініл, нітрил, акрилова кислота, формальдегід, фенол, капролактам. Навіть при виготовленні іграшок із природних матеріалів (дерева, каучуку, бавовни) можуть бути використані фарби та емалі, що містять токсичні речовини. Але, в будь-якому разі, хімічний склад іграшки або її окремих складових частин не повинен негативно впливати на організм дитини. Адже діти не лише дивляться на іграшки а й досить активно граються ними (беруть до рук, здирають будь-які елементи, облизують, гризуть, ковтають, кидають...)

Ялинкові прикраси з «наповнювачами» містять гліцерин, інші багатоатомні спирти. Сам по собі гліцерин не є токсичною речовино, його широко використовують при виготовленні косметики. Але при нагріванні він розкладається, утворюючи акролеїн, який є токсичною сполукою (відноситься до I класу небезпеки).

Сувенірні подарунки можуть містити свинець, кадмій, миш'як, полівінілхлорид, пластизоль, бісфенол А, фталати, ртуть, хлор, бром. Отруєння кадмієм може прийняти хронічну форму. Його симптоми - ураження нирок, нервової системи, легенів, порушення функції статевих органів, болі в кістках і скелеті вцілому. Сполуки ртуті вражають нервову систему людини, порушення рухової функції та секреції шлунково-кишкового тракту. При отруєнні миш'яком спостерігаються блювота, болі в животі. Дія фталатів на організм людини дуже схожа на дію жіночих статевих гормонів - естрогенів. У хлопчиків вони викликають атрофію яєчок і пригнічують утворення сперматозоїдів.

Є ще штучна ялинка. Небезпека, що виходить від цього предмета, швидше гіпотетична, оскільки ні в Китаї, ні в Україні ялинки ніхто не сертифікує. Випадків отруєння не зафіксовано, з чого зроблена, ніхто не з'ясовував.

Звісно, можна сказати, що ми вже роками купуємо новорічні прикраси і ще ніхто не постраждав. Але отруєння цими речовинами проходить поступово, спричинюючи серйозні розлади в майбутньому.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар