Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

ПСИХІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПРИ СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ
06 листопада 2012, 00:00
ПСИХІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПРИ СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ

Артеріальний тиск – це тиск крові у великих артеріях людини. Розрізняють два показники артеріального тиску: систолічний та діастолічний.
Систолічний(верхній) артеріальний тиск – це рівень тиску крові в момент максимального скорочення серця. Діастолічний (нижній) артеріальний тиск - це рівень тиску крові в момент максимального розслаблення серця. Артеріальний тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпа. За даними світової статистики, підвищений артеріальний тиск спостерігається майже у кожного четвертого дорослого жителя Землі. При цьому, кожна третя людина не знає цього, а кожна шоста із тих, хто знає про своє захворювання, не вживає ніяких заходів для боротьби із хворобою. Кожна п’ята – епізодично приймає лікування. І тільки решта лікується адекватно.

Що таке артеріальна гіпертензія? Артеріальна гіпертензія – це найбільш розповсюджене захворювання серцево-судинної системи. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, це захворювання є найбільш частою причиною смертності серед людей із захворюваннями серцево-судинної системи.

Як впливає гіпертонічна хвороба на психіку? Перші симптоми виникають ще на початкових стадіях захворювання. У кожного хворого ця недуга проявляється по-різному. На мою думку, в розвитку будь-якого психічного захворювання велике значення мають особливості характеру особистості, які загострюються під впливом хвороби. Розглянемо загальну картину: пацієнти скаржаться на запаморочення, втому, пригнічений настрій, порушення сну, у них виникають страхи, можуть спостерігатись сутінкові розлади свідомості із подальшою амнезією. Досить часто виникають порушення пам’яті: хворі забувають все нове і відносно добре пам’ятають минуле. Хворі стають плаксивими, виявляють агресію, конфліктують з родичами, стають цинічними і прискіпливими. Такі люди неадекватно реагують на незначні подразники, звинувачують близьких у їх незначних недоліках, «глобалізують» дрібні проблеми. Артеріальну гіпертензію називають «мовчазним убивцею». Досить часто, це захворювання призводить до важких ранніх ускладнень (інсультів, інфарктів), інвалідизації і передчасної смерті.

Узагальнюючи, хочу сказати, що будь яке хронічне захворювання залишає свій відбиток на психічному здоров’ї людини.

Аліна Кобець,

лікар-психіатр 15 відділення

ВОПНЛ, ім. академіка О. І. Ющенка

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар