Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
25 квітня 2024
17,4 °C
небольшой дождь

Статті

НОТАТКИ МАНДРІВНИКА. ТУРЕЧЧИНА
14 травня 2012, 00:00
НОТАТКИ МАНДРІВНИКА. ТУРЕЧЧИНА

У більшості українців Туреччина асоціюється із фешенебельними готелями системи «all inclusive», палючим сонцем та чистими пляжами. Та я хотіла би, щоби ви поглянули на цю країну більш уважно, тому що на її території ми можемо знайти рештки однієї із найвеличніших імперій – Візантії.

Стамбул ( раніше — Константинополь) - це місто - музей, яке, як і Рим, збудоване на 7 пагорбах. Воно єдине в світі, яке розташоване на двох континентах. Тут неодмінно треба побачити унікальну «Блакитну Мечеть», яка має шість мінаретів. Одна з небагатьох, яка відкрита для туристів. Відвідайте собор Святої Софії, християнський храм, який згодом було перетворено на мечеть (добудували мінарети).
Ефес - старовинне місто-колонія. Його головна окраса - Храм Артеміди ( одне із 7 чудес світу), який, на жаль, не зберігся до наших часів. Завітайте до дому Діви Марії, де, за біблейською легендою, вона провела решту свого життя. Кудашаси – тут на острівці Гюверджин, з’єднаному з містечком дамбою, варто подивитись генуезьку фортецю. Кекова - мальовнича бухта, в якій знаходяться напівзатоплені руїни міста візантійської епохи. Троя - легенда-місто, що складається із руїн дев’яти міст, похованих один під одним. Те саме, яке подарувало нам історії військових хитрощів. Памуккале - диво-місто, назва якого означає «Бавовняний замок». Вода із термальних джерел збагачена кальцієм, багато років текла по схилу і, падаючи з виступів численними водоспадами, утворила скам’янілі сліпучо білі каскади, тераси та озерця, що виблискують у сонячному промінні. В околицях Демре знаходиться стародавня столиця Лікії – Міра, - до речі, батьківщина Санта Клауса ( Святого Миколая ), на місці храму, де він служив єпископом, побудовано церкву. Вас приємно вразить Фазеліс, який має славу одного із загадковіших містечок Туреччини. Заснували місто колоністи з Родосу. Ви зможе оглянути руїни містечка, відчути плин часу, доторкнувшись до залишків храму Афіни, поплавати в мальовничій бухті. Подивіться стародавній амфітеатр, бані, адміністративні будівлі ( точніше, те, що від них залишилось). Саме ці споруди вкажуть на те, що в модернізації міста активну участь брали римляни. Найбільш вражаючим у цій казковій оазі без сумніву є рештки акведуку. Вирушайте до Олімпусу - зруйнованого античного міста, яке разом з Фазелісом входило до Лікійської Ліги. Чим це місто дивовижне? Воно розташоване в лісі, заплутане в старовинних деревах, між будівлями тече прозора вода, а в траві повзають маленькі черепашки. Пройшовши по стежці, можна натрапити на гробницю, рештки старовинної мозаїки. Закривши очі можна уявити як розквітало в давні часи це місто. Підніміться по стежці вгору, саме тут ви зможете побачити, як море змінює свій колір від ніжно блакитного до насичено синього. Насолодитися унікальним ландшафтом гори Химери ( турецькою: «Гора, що горить»), 365 днів на рік на поверхні схилу спалахують численні факели. Це пояснюється вивільненням природного газу.

Туреччина має багатий історичний та археологічний спадок та приховує безліч загадок. Все, що я побачила в цій країні, мене приємно дивувало й вражало. Я бажаю, щоб і ви подивились на цю країну моїми очима.

Аліна Кобець

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар