Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
27 липня 2024
28,4 °C
облачно с прояснениями

Статті

Суспільство
Назбирати на мрію стає нереально? Скільки років українцям треба заощаджувати на власну квартиру
25 липня 2024, 13:46
Назбирати на мрію стає нереально? Скільки років українцям треба заощаджувати на власну квартиру

ексклюзивному опитуванні українці розповіли нашій редакції про те, чи реально взагалі сьогодні купити житло за короткий термін

В Україні багато людей роками збирають гроші, щоб купити квартиру. Високі ціни на нерухомість, низькі зарплати та іноді навіть обмежений доступ до вигідних іпотечних програм роблять процес накопичення тривалим і складним. Ба більше, часто сім'ям доводиться економити на багатьох речах, аби лише через багато років придбати нерухомість мрії.

Про це пише сайт Новини Pro.

Ми вийшли на вулиці міста та вирішили розпитати звичайних українців про те, скільки років їм треба постійно працювати та заощаджувати гроші, аби в результаті купити квартиру чи будинок. Терміни були майже однакові, однак ставлення людей до таких цифр вже було різне.

Важливо, що в Україні сьогодні середньостатистичній родині з середнім доходом, який за даними сайту work.ua, складає 21 000 грн, потрібно близько 10-15 років, щоб накопичити на власне житло. Однак це за умови регулярних заощаджень.

Цей термін може варіюватися залежно від регіону, де планується придбання, рівня доходів, витрат та вартості нерухомості. Та разом з тим низка факторів може стати в людей на цьому шляху. Ба більше, економічна нестабільність та інфляція можуть теж додатково подовжувати цей період.

Як правильно треба заощаджувати, аби купити власну квартиру

Це досить непроста задача, а особливо, якщо взяти до уваги сьогоднішню ситуацію в країні. Однак з правильним підходом і плануванням це цілком досяжно.

  • Визначте цільову суму

Досліджуйте ринок нерухомості у вибраному районі та визначте середню вартість квартири, яку плануєте купити. Врахуйте те, що більшість банків вимагають початковий внесок у розмірі 20-30% від вартості житла, а тому краще визначити одразу цю суму.

Додайте також до витрати на нотаріальні послуги, податки, комісії агенцій, ремонт та меблі.

  • Складіть бюджет

Запишіть всі джерела доходів та регулярні витрати. Це допоможе зрозуміти, скільки ви можете заощаджувати щомісяця. Вже виходячи з цього, визначте суму, яку ви можете відкладати щомісяця.

  • Відкрийте окремий рахунок для заощаджень

Такий варіант допоможе вам уникнути спокуси витратити накопичені кошти на інші потреби. Разом з тим, ви можете налаштувати у застосунку автоматичне перерахування визначеної суми на даний рахунок кожного місяця.

  • Зменште витрати

Перегляньте свої витрати й відмовтеся від непотрібних покупок та послуг. Ще можна використовувати енергоефективні прилади, економити воду та електроенергію, а також замість харчування в кафе та ресторанах, готувати їжу вдома.

  • Збільшуйте доходи

Знайдіть додаткову роботу або фріланс, щоб збільшити свій дохід. Допомогти може і продаж речей, які вам більше не потрібні, через онлайн-платформи або на ярмарках.

  • Інвестуйте накопичення

Розгляньте варіанти інвестування своїх накопичень у депозити з фіксованою ставкою, державні облігації або інші безпечні фінансові інструменти. Але уникайте вкладення всіх коштів у високоризикові інвестиції. Краще розподілити свої інвестиції для зниження ризиків.

  • Відстежуйте прогрес

Щомісяця перевіряйте свій бюджет та коригуйте його за потреби. Ще краще постійно контролювати стан свого ощадного рахунку та інвестицій.

  • Залучайте родичів або друзів

Поговоріть з родичами або друзями про можливу фінансову підтримку або безпроцентну позичку. Якщо ж вирішите все-таки позичити гроші, то обов’язково оформіть позичку юридично, адже так ви зможете уникнути непорозумінь у майбутньому.

Якщо ви будете дотримуватися даного плану, то зможете ефективно заощаджувати гроші та досягти мети, а отже покупка власної квартири не змусить себе довго чекати.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар