Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
10,7 °C
небольшой дождь

Статті

НЕЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ
12 жовтня 2012, 00:00
НЕЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ

Нецукровий діабет - це захворювання, обумовлене недостатністю продукції антидіуретичного гормону вазопресину, що клінічно проявляється вираженою спрагою та

поліурією (надмірним виділення сечі) при низькій питомій вазі сечі.

Причинами нецукрового діабету центрального генезу бувають спадкововість, різні захворювання центральної нервової системи: саркоїдоз; злоякісні пухлини; метастази; інфекційні захворювання; менінгіти; енцефаліти; сифіліс; аутоімунні захворювання; судинні порушення; краніофарінгеома; аневризми судин мозку.

Нецукровий діабет може виникнути після травми черепа і головного мозку, після оперативного втручання на головному мозку, особливо після видалення аденоми гіпофіза.

Захворювання з однаковою частотою зустрічається як у чоловіків, так і у жінок.

Що відбувається при нецукровому діабеті? Вазопресин або антидіуретичний гормон - це основна речовина, що регулює в організмі людини водний баланс і осмотичний склад рідин організму. Осмотична рівновага рідкої частини крові і позаклітинної рідини повинна постійно підтримуватися на певному рівні, інакше організм перестає функціонувати. При підвищенні осмолярності плазми крові з'являється спрага і посилюється вироблення вазопресину. Під впливом вазопресину посилюється зворотне всмоктування води в канальцях нирок, кількість виділеної сечі при цьому зменшується.

Нецукровий діабет гіпоталамічний (центральний) виникає при порушенні продукції вазопресину клітинами гіпоталамуса.

Нецукровий нефрогенний (нирковий) діабет виникає, якщо в нирках порушується чутливість до вазопресину, при нормальній його кількості в крові. При нецукровому діабеті нирки виділяють велику кількість сечі з низькою питомою вагою. Тобто в цій сечі присутня в основному вода, а кількість солей та інших речовин різко знижені. Виділення нирками великої кількості рідини викликає компенсаторну підвищену спрагу.

Прояви нецукрового діабету: ранніми ознаками захворювання є виражена спрага, хворі випивають від 5 до 20 л на день, відповідно збільшення об'єму сечі до 5-20 літрів на добу. Виникають нічні позиви на сечовипускання і пов'язані з цим порушення сну, стомлюваність. Пацієнти зазвичай воліють пити холодну воду. Вони худнуть. Виникають порушення функції шлунково-кишкового тракту (розтягнення шлунку через постійне перевантаження рідиною, хронічний гастрит зі зниженням секреторної функції шлунка, хронічний коліт, закрепи), порушення статевих функцій (менструальної функції у жінок, зниження лібідо, потенції у чоловіків). У дітей спостерігається відставання в зрості, фізичному та статевому розвитку. У дітей більш старшого віку виникає нетримання сечі (енурез).

Діагностичні критерії нецукрового діабету:

  1. Поліурія (не менше 3 літрів на день).

  2. Нормоглікемія – нормальний рівень цукру в крові (для виключення цукрового діабету).

  3. Низька відносна щільність сечі.

  4. Гіпоосмолярність сечі (< 300 мОсм/кг).

  5. Відсутність патології нирок.

  6. Тест з сухоїдінням.

  7. МРТ для виключення об'ємного утворення гіпоталамо-гіпофізарної області.

Лікування полягає: в усуненні причини захворювання (лікування запальних процесів головного мозку, хірургічне видалення пухлини мозку, лікування туберкульозного процесу тощо); призначення замісної терапії препаратами синтетичного аналога вазопресину – десмопресину; лікування препаратами , що стимулюють секрецію і потенціюють дію вазопресину.

Нецукровий діабет потребує адекватного лікування та контролю!

О.Є Кузьмінська,

лікар-методист ВОКЕД

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар