Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
27 липня 2024
27,4 °C
пасмурно

Статті

МІКРОБНІ ПРЕПАРАТИ У ВИРОЩУВАННІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР
12 січня 2012, 00:00
МІКРОБНІ ПРЕПАРАТИ У ВИРОЩУВАННІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

У наш час інтенсивних технологій вирощування сільськогосподарських культур мікробні препарати набувають все більшого значення в підвищенні родючості грунтів та захисту рослин і стають важливою складовою для екологічно чистої продукції. Мікроорганізми в грунті беруть участь як у розпаді, так і в синтезі гумусових сполук, підтримуючи таким чином рівновагу в системі. Вони утворюють біологічно активні речовини: вітаміни, амінокислоти, фітогормони, які активно впливають на найважливіші процеси життєдіяльності рослин. Біомаса мікроорганізмів — це набір біологічно важливих хімічних елементів для рослин і акумулятор енергії в біоценозах. Мікроорганізми захищають рослини від хвороб, завдяки утворенню антибіотичних речовин до фітопатогенних грибів та бактерій. Рослини виділяють в грунт різноманітні мінеральні та органічні сполуки, якими мікроорганізми живляться, регулюють кислотність грунту та рівень вологості в зоні коріння, тобто створюють сприятливі умови для розвитку мікроорганізмів.

Невміле використання людиною цих можливостей і призводить до втрати стійкості грунту, і тут в нагоді можуть стати мікробні біопрепарати вітчизняного виробництва.

Для знезараження насіннєвого матеріалу, збільшення енергії пророщування, збільшення кількості здорових проростків використовують біопрепарати Азотофіт та Фітоцид. При обробці насіння основна дія Азотофіту відводиться гормонам росту і вітамінам, макро- і мікроелементам, які саме і забезпечують покращення схожості рослин, мікрофлора грунту доповнюється азотофіксуючими бактеріями. Бактерії, які входять до складу препарату Фітоцид, здатні не тільки захищати рослини від різноманітних хвороб, але й активно мобілізувати фосфор, азот та інші макро- і мікроелементи.

Для запобігання розтріскування плодів кісточкових дерев, стручків бобових культур, ріпаку під час дозрівання і збирання урожаю рекомендовано проводити обробіток препаратом Липосам, який має унікальні липкогенні властивості.

Таким чином, використання біопрепаратів з комплексом необхідних агрономічних заходів дає можливість отримувати якісну, вільну від хімікатів рослинну продукцію, збільшувати врожаї, покращувати смакові якості та зниження вмісту нітратів.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар