Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
27 липня 2024
27,4 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
«ЗДОРОВ'Я - ЦЕ ПОЛІТИЧНИЙ ВИБІР» - У ВІННИЦІ ТРИВАЄ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я
16 травня 2024, 15:04
«ЗДОРОВ'Я - ЦЕ ПОЛІТИЧНИЙ ВИБІР» - У ВІННИЦІ ТРИВАЄ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ'Я

Не забувайте слідкувати за своїм організмом та вчасно звертатись до лікаря!

Із 13 по 17 травня в Україні проходить Європейський тиждень громадського здоров'я. Різноманітні заходи відбуваються і на Вінниччині.

Метою Європейського тижня громадського здоров'я є підвищення обізнаності щодо питань громадського здоров'я та сприяння співпраці серед фахівців громадського здоров'я в Європі. Кожен день тижня присвячений на своїй темі.

«Вінниччина активно долучається до Європейського тижня громадського здоров'я 2024 року, який у нашій області проходить під гаслом: «Здоров'я - це політичний вибір». Ця тема є дуже актуальною для нашої країни, адже війна змусила нас по-новому поглянути на питання здоров'я та його значення для людини», - наголосила Перша заступниця Начальника Вінницької ОВА Наталія Заболотна.Потрібно слідкувати за своїм здоров'ям та не забувати проходить профілактичні огляди, своєчасно звертатись за медичною допомогою, користуватись засобами індивідуального захисту.

«Здоров'я - це вибір кожного. Здоровий або нездоровий спосіб життя залежить від кожної людини і кожна людина впливає на цей процес, - поділився директор Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб Ігор Матковський. - Приблизно 20 відсотків того, що нас оточує впливає на наше здоров'я - екологічний стан, вода, ґрунт, повітря. На сьогодні у нашій державі ми помічаємо як погіршення якості питної води у відкритих водойм так і забруднення ґрунтів, в тому числі це пов'язано і зі збройною агресією росії проти нашої держави».Страждає від сучасних реалій, постійних стресів, тривог психічне здоров'я, яке є невід'ємною частиною загального здоров'я населення. Війна ще більш загострила цю проблему та призвела до значного зростання рівня тривожності депресії та інших психологічних розладів.

Наталія Заболотна наголосила, що піклуватися про психічне здоров'я це не соромно. Не потрібно боятись звертатись за допомогою до фахівців, якщо ви відчуваєте, що вам це потрібно, або ви не можете справитися самостійно. Долучившись до заходів європейського тижня громадського здоров'я та зробивши свій внесок у побудову здорового суспільства ми разом сформуємо культуру здоров'я нації.

Загальна епідемічна ситуація з інфекційних захворювань на Вінниччині, залишається відносно стабільною, але торік відбулося її погіршення. У 2023 році загалом на 22 види захворювань захворіло 6696 осіб - цей показник майже на 60 відсотків більше ніж у 2022 року. Також зросла і кількість хворих на гострі кишкові інфекції - на 58 відсотків більше ніж у 2022 році. Основним фактором передачі є харчові продукти.

Щодо спалаху гепатиту, то його вдалось взяти під контроль. Загалом у області зафіксовано 370 випадків гепатиту А, 129 хворих із сімейних вогнищ. На жаль, збільшилась кількість хворих на гіпертонічну хворобу, захворювання ендокринної системи, в тому числі цукрового діабету та ожиріння. Потрібно продовжувати і надалі моніторити епідситуацію та проводити профілактичні заходи, щодо запобігання поширенню захворювань.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар