Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
04 травня 2024
16,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
ЯК ВІННИЦЬКІ ЗАКЛАДИ ВІДНОВЛЮВАЛИ РОБОТУ ПІСЛЯ РАКЕТНОГО УДАРУ 14-ГО ЛИПНЯ
12 липня 2023, 17:08
ЯК ВІННИЦЬКІ ЗАКЛАДИ ВІДНОВЛЮВАЛИ РОБОТУ ПІСЛЯ РАКЕТНОГО УДАРУ 14-ГО ЛИПНЯ

Майже рік тому російські війська обстріляли ракетами Вінницю

Ракетний обстріл у Вінниці, що стався 14 липня 2022 року, залишив після себе моторошні спогади. Тоді загинуло 27 людей і понад 200 отримали травми та поранення. Були зруйновані Будинок побуту «Ювілейний» та Будинок Офіцерів, без вікон та дахів залишились будинки та прилеглі кав’ярні, магазини, аптеки тощо.Одним із них, який знаходиться на зупинці «Площа Перемоги» навпроти Будинку Офіцерів та «Ювілейного», є магазин кави та чаю «Філіжанка». Того трагічного дня працівниця магазину Світлана Каліна була на роботі. Вона розповідає, що за тиждень їм вдалось зробити ремонт приміщення.

«Нічого нового особливо купувати не потрібно було. Відповідно протягом цього тижня я мала нагоду відпочити, перезавантажитись емоційно і далі продовжила роботу у звичному режимі», – каже Світлана Каліна.

Через півтора місяця після вибуху відновив повноцінно роботу ресторан «Celentano». Він теж знаходиться на проспекті Коцюбинського, поруч з Будинком Офіцерів. За словами директорки закладу Віти Варчук, ремонт провели досить швидко.

Незважаючи на те, що вікна довелось прикрити дерев'яними блоками, поки очікували нові, робота тривала і відвідувачі також були:

«Нам вдалось все відновити. Завдяки власнику та організованому персоналу, який у всьому допомагав, ми швидко увійшли в нормальний режим. Штат людей частково оновився, але не через ракетний удар 14-го липня».

Ще одним закладом на проспекті Коцюбинського є Royal Pub est 2021. Директор закладу Микола Андрущенко каже, що наслідки удару були досить значні. Постраждало дороговартісне обладнання, фасадні зовнішні та внутрішні пошкодження, вентиляційні елементи тощо:

«В першу чергу був необхідний час, щоб оговтатись від тих страшних подій. На жаль, щось нове та інші перспективні ідеї розвитку та концепції були знищені в той день. Постраждали й люди внаслідок теракту. Війна зайвий раз нагадала про те, що є нашим головним пріоритетом: ЗСУ та перемога. Щоб не гинули люди та не падали на голову ракети».

Він пригадує, що тоді місто відреагувало швидко та допомогло одноразово:

«Переступили через розбите скло й розбомблений тамбур та на понівечених ракетою металевих дверях однозначно написали «УКРИТТЯ». На жаль, це все, чим нам допомогли, навіть не зважаючи на те, що ми просили елементарної допомоги. Хоча б на вікна та двері».

Тож за допомогою звернулись до депутата облради Євгенія Шаповалова. Він відгукнувся на прохання щодо адвокації цього питання, зробив депутатське звернення та активно займався питанням щодо компенсацій та допомоги постраждалому бізнесу. Однак міська влада надала лиш відписку. Тому відновлювали заклад з власних коштів та завдяки донатам відвідувачів.

«Оскільки заклад від початку війни був далеко не комерційним проєктом, а більше благодійним хабом для музикантів задля допомоги ЗСУ,ми ніяк не були готові до таких витрат. Відкривати заклад з новим шикарним ремонтом – це було би максимально безглуздо та не на часі. Тому прийняли рішення тільки косметично оновити все та замінити пошкоджене обладнання. На це пішло трішки більше місяця», – розповідає Микола Андрущенко.

Частина персоналу, котра залишилися, проявила ініціативу та допомогу у ремонтних роботах. Але можливості нести витрати на відновлення та оплачувати повноцінні заробітні плати, коли заклад не працює зовсім, не було. Відтак частина персоналу знайшла іншу роботу.

«Тим не менш, головний кістяк зберігся і заклад відновив роботу. Але той страшний день все одно змінив свідомість вінничан назавжди. Район був на тривалий час закритий. Ще дуже довго люди оминали це місце та асоціативно боялись відвідувати не тільки наш заклад. Наразі до цих пір важко. У нас були не тільки українські, а й іноземні журналісти. Були й з Радіо Свобода», – додає директор закладу.

14-го липня персонал готувався до приїзду Олега Скрипки з гуртом «ВВ». І хоч тоді його провести не вдалось, але він все таки провів тут благодійний концерт і в прямому ефірі давав інтервʼю французькій пресі з місця події.

«Як би там не було, загалом від початку повномасштабного вторгнення наш заклад завдяки концертам передав близько 2 мільйонів гривень на допомогу армії України. Я вважаю це головним результатом нашої роботи. Тому відвідуйте наші події та донатьте. Разом – до перемоги!», – підсумовує пан Микола.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар