Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
05 травня 2024
18,1 °C
небольшая облачность

Новини

Вінниця
ВІННИЦЬКІ СТУДЕНТИ РОЗРОБИЛИ 20 АНІМАЦІЙНИХ УРОКІВ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ
25 жовтня 2023, 19:59
ВІННИЦЬКІ СТУДЕНТИ РОЗРОБИЛИ 20 АНІМАЦІЙНИХ УРОКІВ З МЕДІАГРАМОТНОСТІ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ

Над уроками працювали студенти та викладачі Донецького національного університету імені Василя Стуса

Медіаграмотність в умовах сучасної інформаційної війни є дуже важливою навичкою, якої слід навчати ще зі шкільної парти. Саме тому «Стусівська школа медіаграмотності» розробила 20 анімаційних уроків з медіа грамотності для українських школярів до Всеукраїнського тижня медіаграмотності.

Уроки зроблені у вигляді невеличких роликів, у яких в доступній формі розповідається про актуальні питання медіаосвіти для школярів: фішинг, дискримінація, сумнівна інформація тощо. Відео розраховані як на учнів середньої, так і старшої школи.

Міні-уроки розроблені студентами кафедри журналістики Донецького національного університету ім. Василя Стуса за менторською підтримкою викладачів та медіаекспертів у рамках проєкту Вінницького пресклубу «Стусівська школа медіаграмотності». Вони доступні для використання у навчальному процесі в Ютуб, а також на сторінках кафедри та пресклубу у соціальних мережах.

Кураторка анімаційної частини проєкту професорка ДонНУ Ірина Мацишина акцентує: «Усі міні-уроки створені у форматі сторітелінгу. За сюжетом герой чи героїня відео стикаються із певною проблемою: неперевіреною інформацію, безвідповідальними блогерами, що рекламують сумнівні продукти, із плагіатом. Ми наділили героїв іменами, історіями, щоб звертатися до учнів та молоді на «ти». Також у роликах ми розповідаємо, як подібні проблеми виявляти і як уникнути маніпуляцій, інформаційного шахрайства».

Менторка проєкту професорка ДонНУ Наталя Стеблина зазначає: «Особливістю нашого проєкту є те, що його здійснюють студенти під керівництвом досвідчених менторів. Студенти знімають ролики, а також проводять тренінги із медіаграмотності в освітніх закладах Вінниччини. Таким чином ми хочемо показати, що медіаграмотність – безперервний процес, який має починатися вже із шкільних років. Головна мета «Стусівської школи медіаграмотності» – донести до учнів, що в час повномасштабної війни процес медіаграмотності є важливим. Якщо ти не володієш простими інструментами перевірки інформації, можеш несвідомо допомогти окупантам. Наприклад, поширити брехливе повідомлення, що призведе до зростання панічних настроїв. Тому ознайомлення школярів із методиками фактчекінгу є досить важливим. Міні-уроки, в свою чергу, будуть корисними для вчителів і можуть бути використані під час позашкільної освіти».

Заступниця начальника відділу шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти Департаменту гуманітарної політики Вінницької ОВА Лариса Страшевська переконана: «Зараз досить поширеними стали питання інфогігієни та медіаграмотності в нашому суспільстві. Існує багато порад як говорити з дітьми про події, що відбуваються в країні. Як навчити їх правильно сприймати ту чи іншу інформацію. Міні-уроки, що презентувала «Стусівська школа медіаграмотності» до всеукраїнської тижня медіаграмотності, дають вчителям можливість використовувати якісно створений продукт з актуальної тематики й, таким чином, закладати підвалини для формування свідомої, критично мислячої особистості. Адже сучасній людині важливо вміти розрізняти маніпуляції, усвідомлювати їх наслідки та ефективно протистояти їм».

20 міні-уроків про медіаграмотність для використання на ютуб-каналі «Вінницького пресклубу» та за посиланням на гугдиску.

Фото та відео
Вбудована мініатюра
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар