Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
01 травня 2024
20,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
Вінницькі майстрині створять «Дерево життя» на рушнику єднання
16 серпня 2023, 19:01
Вінницькі майстрині створять «Дерево життя» на рушнику єднання

До Вінниці сьогодні привезли рушник єднання в рамках мистецько-патріотичного проєкту створення Міжнародного вишитого рушника єднання «Цвіт вишиванки».

На Європейській площі міста зібрались майстрині-вишивальниці з Вінниччини та громадські діячі аби в урочистій атмосфері отримати рушник та продовжити розпочату справу.

«Ідея проєкту виникла на Тернопільщині. Саме там розпочали вишивати цей рушник. На сьогоднішній день до цього процесу доєдналась діаспора, тобто багато країн світу вже залишили свої вишивки на цьому рушнику. Цей рушник до нас передає Хмельниччина, і наше завдання відобразити на рушникові-єднання саме орнаментику Вінницької області. Сьогодні це акція передачі естафети до Вінниччини. Ми вже визначили орнамент. Це буде дерево життя, цей орнамент притаманний нашій подільській вишивці, наші найкращі майстрині зобразять на цьому рушникові, і згодом ми передамо його до Житомирської області, і далі він буде крокувати Україною задля того, щоб об’єднати усі регіони нашої країни саме на цьому рушникові. Дуже хочеться, щоб на цьому рушникові Вінниччина виглядала як найкраще», - розповіла начальниця управління культури і мистецтв Вінницької обласної військової адміністрації Ольга Дернова.

Ідея створення рушника єднання виникла у 2013 році, це була громадська ініціатива трьох чоловіків. Ініціаторами тоді виступили: голова Всеукраїнської міжнародної координаційної ради Михайло Ратушний, голова Національної спілки підприємців «Українська справа» Михайло Ратушняк, голова Благодійної організації «Цвіт вишиванки», директор Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини Євген Філь.

«Цікавість проєкту в тому, щоб на одному полотнищі зобразити автентичні, найбільш поширені в тому чи іншому регіоні взори. Також, передбачено, що це мають бути всі області України, разом з автономною республікою Крим, і країнами світу, де є найбільше поширена українська діаспора, - пояснює директорка департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк. - Станом на сьогодні на рушникові зображені взори з 9 країн світу і з 10 областей України. Може виникнути питання, яка може бути автентика за кордоном? Є 9 країн, і скажемо, є Німеччина. Вони взяли вишивку з сорочки Ярослава Стецька. Це наш ідеолог національно-визвольної боротьби. Діаспора з Італії взяла взор з сорочки Йосифа Сліпого, який після полону, радянських тюрм повернувся у Рим і там заснував Український католицький університет. Австрія -  в родині Габзбургів був один принц, який дуже підтримував січове стрілецтво. Він навіть собі взяв псевдо - Михайло Вишиваний. Так от він мав дуже велику колекцію вишиванок і на рушникові єднання тепер власне взор з однієї з його вишиванок».

За словами Світлани Байталюк, ідея рушника – об’єднати Україну мистецтвом.

«Ми не маємо права втрачати наші автентичні речі. Разом з тим, це імідж країни в світі. І я думаю, що пройдуть роки і в якомусь музеї буде зберігатися цей рушник і кожна область з гордістю скаже, що: «ми тут є і ми долучилися до тієї великою справи, щоб об’єднати Україну і українство за межами країни, і прославити нашу культуру і нашу культурну спадщину»»,  - розповіла пані Світлана.

На полотні довжиною 12 з половиною метрів вже вишили орнаменти майстри з Тернопільщини, Івано-Франківщини, Черкащини, Полтавщини, Дніпропетровщини, Львівщини, Волині, Криму, Рівненщини, Волині, а також Канади, Польщі, Німеччини, Італії, Великобританії, Австрії, Латвії, Литви, Естонії.

Для урочистої передачі рушника у Вінницю сьогодні приїхали представники Хмельниччини, щоб продемонструвати свій особливий чорний орнамент та побажати натхнення вінницьким майстриням у справі.

Організатори акції вірять, що створення цього рушника зможе наблизити Перемогу України.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар