Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
04 травня 2024
16,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
«ВІННИЧЧИНА – ЦЕНТРАЛЬНИЙ ДІАМАНТ У НАМИСТІ УКРАЇНИ»: ВІКТОР ЮЩЕНКО ПРО РОЛЬ РЕГІОНУ В ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ КРАЇНИ
06 жовтня 2023, 10:47
«ВІННИЧЧИНА – ЦЕНТРАЛЬНИЙ ДІАМАНТ У НАМИСТІ УКРАЇНИ»: ВІКТОР ЮЩЕНКО ПРО РОЛЬ РЕГІОНУ В ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ КРАЇНИ

Третій Президент України Віктор Ющенко у Вінниці розповів про проблеми та перспективи українського сільськогосподарського ринку

Навіть в умовах повномасштабної війни Україна залишається в десятці найбільших експортерів зерна в світі. Такий потенціал міг би дозволити Україні наростити надпотужну економіку, проте на заваді стоїть війна та слаборозвинена інфраструктура. Третій Президент України Віктор Ющенко відвідав «Форум Громад Вінниччини: Економічний план Перемоги», де розповів про основні проблеми та перспективи розвитку сільськогосподарського ринку України. 

Третій Президент України наголошує на тому, що сільське господарство є провідною галуззю української економіки. До того ж, саме Вінницька область є одним з найбільш розвинених сільськогосподарських регіонів України.

«Вінниччина – це центральний діамант у намисті України. Всі знають, що Вінниччина – це край великих можливостей, одна з провідних аграрних областей. Сьогодні можна подивитись на статистику і побачити, що сільське господарство – це провідна галузь в нашій економіці. Воно залишається таким навіть в умовах війни і є найперспективнішою галуззю в майбутньому. Сьогодні у світі від голоду щорічно помирає 17 мільйонів людей. Фактично, українське зерно може повністю закрити цю проблему, а Вінниччина може стати в авангарді продовольчої допомоги усьому світу», - зазначає Віктор Ющенко.

Проте, не зважаючи на великий потенціал з вирощування аграрної продукції усієї України та Вінниччини, зокрема, Віктор Андрійович виділяє і великі проблеми нашого сільськогосподарського ринку. Він пояснює, що в Україні немає елеваторів для зберігання зерна. Мовляв, 70% зерна зберігають насипом у пристосованих приміщеннях. Це означає, що через чотири місяці воно втрачає 20% вартості через плісняву та паразитів. Без розвиненої інфраструктури, не буде успіху на ринку – переконаний пан Ющенко.

Окремим серйозним питанням є переробка сільськогосподарської продукції в Україні:

«Ми маємо сумні приклади, коли для переробки соняшника з Чернигівщини, його треба везти в Кропивницький. Так не має працювати сільське господарство. Згадаю ще один парадокс, який полягає в тому, що Турція є найбільшим експортером первинних продуктів переробки зерна у Європі. Турція – країна, яка не має внутрішнього зернового балансу, яка ніколи в житті не прокормить себе на своєму зерні. А в той же час Турція є найбільшим експортером манки, пасти, макаронів, борошна та іншого. Хіба це нас не зачіпає? Ми не можемо розмістити основний наш економічний актив на елеваторах і не маємо промислових потужностей для його переробки. Я не хочу нікого ображати, але для того, щоб вивезти та продати зерно в Європу багато розуму не треба. Я пам’ятаю ці кілометрові черги з тисяч вантажівок із зерном, коли відкрили зерновий коридор. Це сумне видовище, яке показує, що ми щось робимо не так».

Віктор Ющенко переконаний, що виготовлення первинних продуктів переробки має стати головним акцентом усього сільськогосподарського ринку в Україні:

«Продажем сирого зерна ми не піднімемо нашу економіку. Нам треба розвивати річкову логістику, створювати портові елеватори та портові потужності для переробки».

Підсумовуючи вищезгадане, Третій Президент України повертається до ролі Вінниччини в усьому цьому процесі. На його думку, оптимальним шляхом для розвитку сільськогосподарського ринку України є діалог із світовими партнерами та залучення їхніх фінансових ресурсів на взаємовигідних умовах. І додає, що саме Вінниччина може виступити «зерновим амбасадором» України в такому діалозі.

«Сьогодні в світі є надзвичайно великий обсяг фінансових ресурсів. І треба зробити так, щоб фінансові ресурси світу поєдналися із нашими можливостями в одну регіональну політику. Якщо Вінниччина почне практику семінарів щодо об’єднання фінансових ресурсів Європи та світу із сільськогосподарськими ресурсами цього регіону, переконаний, це вплине на світле майбутнє не тільки Вінниччини, а й усієї України», - підсумовує Віктор Ющенко.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар