Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
02 липня 2024
27,4 °C
дождь

Новини

Вінниця
ВІННИЧАНАМ РОЗПОВІЛИ ПРО ДИТЯЧИЙ ТРАВМАТИЗМ ВЛІТКУ
27 червня 2024, 18:58
ВІННИЧАНАМ РОЗПОВІЛИ ПРО ДИТЯЧИЙ ТРАВМАТИЗМ ВЛІТКУ

Вінниці лікарка надала рекомендації батькам та дітям під час літніх канікул

Щодня травмпункт Вінницької обласної дитячої лікарні приймає близько 960 пацієнтів із травмами. Лікарка Марина Синичків розповіла, як вберегти дітей від укусів кліщів, як безпечно купатися влітку і чому варто контролювати своїх дітей. 

 Як зазначила Марина Синичків, 70% зафіксовано падінь із велосипедів та самокатів. Тому батькам необхідно розповідати дітям правила дорожнього руху, аби вони не зазнали важких переломів кінцівок.

 Рекомендації під час купання:

-купатися можна лише у відведених для цього місцях;

-дітям можна купатися лише під наглядом батьків;

-перед купання обстежити дно.

Безпека на воді також актуальна під час відпочинку дітей у озерах та річках. Лікарка зазначила, що треба також спостерігати за дитиною після купання щодо можливої кишкової інфекції, яка поширена у прісних водоймах. 

Головні симптоми зараження можуть бути одразу не помітними. Як зазначає фахівець, у кожного зараження є свій інкубаційний період. 

Рекомендації під час збирання грибів:

-збирати лише ті гриби, які добре відомі як їстівні;

-правильно готувати гриби.

 У 80% дітей до 8-10 років немає ферментів, які переробляють гриби, тому їм категорично заборонено їх вживати.  Відрізнити лісові від отруйних грибів досить важко, тому велика кількість пацієнтів потрапляє до лікарні з отруєнням. 

Лікарка також наголосила, що потрібно бути обережним під час прогулянок, адже розпочався сезон кліщів. Зокрема, впродовж 2023 року до дитячої лікарні звернулися батьки з 500 дітлахів з укусами кліщів.

Рекомендації  із запобігання укусів кліщів:

-одягати темний одяг, який прикриває відкриті ділянки тіла;

-обов’язково використовувати репеленти;

-якщо помітили у дитини кліщ, необхідно звернутися до лікарів.

 У травмпункті допоможуть видалити кліщ і обробити місце укусу. Також Марина Синичків наголосила про необхідність контролю батьків над дітьми під час прогулянок: 

 «Діти завжди мають бути на зв’язку з батьками. Дуже багато є ситуацій, коли діти можуть десь загубитись і бували такі ситуації, що дітей знаходили в кар’єрах, в піску і привозили врай важкому стані».

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар