Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
30 квітня 2024
19,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
Вінничан закликають ставати донорами в День донора
14 червня 2023, 16:35
Вінничан закликають ставати донорами в День донора

Щорічно 14 червня відзначають Всесвітній день донора крові. Це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові та / або її компонентів.

Варто пам’ятати, що кров потрібна завжди, особливо в умовах воєнного стану. У медичній практиці є дуже багато ситуацій, зокрема непередбачуваних, де потрібне переливання крові і жоден з нас не застрахований від імовірності стати цим пацієнтом. Працюючи на випередження, найкраще, що ви можете зробити, - це здати кров у тилу, аби більше бійців Сил оборони повернулися з фронту живими.

Коли потреба настільки велика, то страх перед здачею варто перебороти. Прийдіть на донорство разом із друзями або родичами.

Кожен вінничанин, проїжджаючи в трамваї повз ринок "Урожай" чув про "Вінницький обласний центр служби крові". Наш центр заготовляє цільну кров, плазму і тромбоцитну масу. Там приймають донорів з місцем реєстрації за межами Вінницької області після попередньої співбесіди. Рішення про допуск донора приймається в кожному випадку індивідуально лікарем. Для кроводачі донорам потрібно мати з собою паспорт чи ID-картку. У Центрі крові приймають тромбоцитну масу у жінок у середині менструального циклу.

Якщо виникли питання, можете підійти до Центру або швидко зателефонувати (067-492-00-34).

Та як підготуватися до здачі?

Скільки беруть крові для донорства?

Стандартно беруть 450 мл крові та додаткові 25 мл для аналізів. Якщо у донора мінімальна вага (50 кг), тоді лікарі рекомендують здавати 350 мл (+25 на аналізи). Також можна здавати кров тим, хто не знає свою групу. У центрі крові під час попереднього аналізу буде здійснена вся ідентифікація крові, у тому числі і група.

Та потрібно зазначити, що навіть якщо ви почуваєте себе абсолютно здоровим, дотримались передонорської дієти, то може виявитись, що у Вас, до прикладу, наразі занизький гемоглобін. У такому випадку Вас можуть попросити прийти через місяць і провести повторні аналізи.

Кожен чув, що одна донація рятує трьох пацієнтів. Адже кров можливо розділити на три компоненти: плазму, тромбоцити, еритроцити. І кожен з них може бути окремо використаний для виготовлення ліків та переданий трьом різним хворим з відповідними потребами.

Дослідивши стан здоров’я регулярних донорів та порівнявши його з групою однолітків, які жодного разу не здавали кров, лікарі здивувались несподіваним відкриттям. З’ясувалось, що донори в середньому на 5 років живуть довше, рідше страждають серцево-судинними захворюваннями та легше переносять застуди.

Вчені пояснили і причину довгого життя донорів: донації активують систему кровотворення й стимулюють імунітет. Тому люди, які віддають свою кров на благо інших, і самі отримують додаткові роки активного життя.

То чому б хоча б не спробувати? Стати донором в день донора – що може бути символічніше і крутіше?

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар