Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 липня 2024
36,5 °C
ясно

Новини

Вінниця
ВІННИЧАН ЗАКЛИКАЮТЬ ДО ЕКОНОМНОГО СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ
22 травня 2024, 22:24
ВІННИЧАН ЗАКЛИКАЮТЬ ДО ЕКОНОМНОГО СПОЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

«Укренерго» запровадило графіки погодинних знеструмлень

Українська енергомережа продовжує відчувати брак електроенергії. Через наслідки масованих ракетних ударів протягом березня-травня, всі великі теплові та гідроелектростанції вже не можуть виробляти попередні обсяги електроенергії. Тому «Укренерго» запровадило графіки погодинних знеструмлень, які застосовують у випадку перевищення визначених обсягів лімітів. Останні – диспетчерський центр «Укренерго» довів до кожного обленерго, тож учора та сьогодні у Вінниці та інших населених пунктах області застосовують графіки погодинних вимкнень електроенергії. 

Крім того, знеструмлення уже позначаються на роботі міського електротранспорту. Наприклад, вранці 21 травня, було знеструмлено три тяглові підстанції, що призвело до тимчасової зупинки трамваїв та тролейбусів на окремих напрямках. До того ж з метою економії електроенергії та через застосування графіків аварійних вимкнень внесені корективи у роботу вуличного освітлення.

«Енергетики нині роблять все можливе, щоб стабілізувати ситуацію. Крім того, низку заходів, направлених на зменшення споживання централізованого електропостачання, запроваджують і на рівні міста, як то будівництво когенераційних установок, перехід на часткове зовнішнє освітлення вулиць міста та застосування енергоощадних технологій. Водночас сьогодні вкрай важливо, щоб не лише енергетики та комунальні підприємства, а й кожен громадянин зробив свій внесок у покращення ситуації в українській енергетиці та ощадно підійшов до споживання електроенергії, особливо в пікові години. До того ж дотримуючись правил економного споживання електроенергії, можна зекономити кошти з особистого бюджету», – каже директор департаменту міського господарства ВМР Роман Фурман.

Отож щоб зменшити споживання електроенергії, потрібно:

Зменшити обсяги електроспоживання у пікові години

Не вмикати в цей час прилади, які використовують значні обсяги електроенергії: пральну машину, пилосос, праску тощо.

Замінити старі лампи розжарювання на нові енергоощадні LED-лампи

Модернізація освітлення у власній оселі дозволить зменшити споживання електроенергії приблизно у десять разів. Окрім того, LED-лампи мають у 5-8 разів довший термін експлуатації у порівняні із лампами розжарювання.

Подбати про енергоощадні побутові прилади та техніку

Загалом існує 10 класів енергоефективності побутових приладів: від найбільш економних (від А до А +++), так і найбільш енергозатратних (G). Клас «А+» є найбільш енергоощадний. Користуючись технікою класу «А» або «А+», можна зменшити споживання електроенергії на 30-50 % навіть у порівнянні з приладами класу «В».

Залишати мінімум приладів у режимі сну

У режимі «сон» електроприлади продовжують споживати електроенергію. Потрібно взяти за правило вимикати техніку, від’єднуючи від електроживлення. Окрім того, заряджати прилади, що працюють від акумулятора (наприклад, мобільні телефони) потрібно стільки, скільки потрібно для повної зарядки акумулятора. Це не тільки заощадить енергію, але й подовжить термін роботи акумулятора.

Регулярно обслуговувати електротехніку

Потрібно на регулярній основі обслуговувати побутову електротехніку. До прикладу, чистити електрочайник від накипу, також для ефективної роботи пилососа має велике значення своєчасна заміна або очищення пилозбірника.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар