Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 квітня 2024
20,0 °C
небольшой дождь

Новини

Вінниця
Вертикальна ферма, або Як виростити 600 кг салату без землі та пестицидів? Кейс успішного родинного бізнесу з Вінниці
17 травня 2023, 23:31
Вертикальна ферма, або Як виростити 600 кг салату без землі та пестицидів? Кейс успішного родинного бізнесу з Вінниці

Микола Кислейко ще зі студентських часів мріяв про запуск власної справи. А тому, повернувшись додому після навчання у Варшаві, взявся за пошук нових бізнес-ідей. Так у Вінниці з’явилася вертикальна ферма Future Farm, на якій вирощують унікальні сорти салату.

Аби щомісяця отримувати близько 600 кг готової продукції, Миколі достатньо всього 60 квадратних метрів. А ще на фермі немає ані пестицидів, ані… землі. Як працює бізнес 22-річного підприємця – у матеріалі 

Хотіли створити щось корисне для людей 

Зараз мені 22 роки, і моя робота – це успішний бізнес. Про розвиток власної справи я задумався, коли вирішив здобувати освіту в одній із найкращих бізнес-шкіл у самому серці Польщі – Варшаві. На навчання я поїхав зі своєю дівчиною, яка згодом стала моєю дружиною.

Ми разом навчалися і мріяли про створення чого свого, власного. Нам ніколи не хотілося працювати на когось, а тому намагалися зробити все можливе, аби уникнути цього. До того ж багато друзів казали, що, оскільки ми вже виїхали за кордон, то ніколи не повернемося додому.

Проте ми чітко визначили: якщо зможемо взятися за власний бізнес, обов’язково повернемося до України. І вже у 2021 році активно обирали напрям майбутньої справи. Варіантів було чимало, але нам дуже не хотілося повторювати за кимось. Натомість прагнули створити щось, що принесе людям користь та зробить їх здоровішими.

З магістратурою не вийшло, а як щодо бізнесу? 

Так я дізнався, що ринок вегетаріанства в Україні стрімко зростає, крім того, моя дружина якраз ставала на цю стежку. Ми зрозуміли, що в цій галузі є чимало перспективних ніш. Одна з них – вирощування салату у закритому приміщенні, або ж вертикальна ферма. 

У Польщі ми часто купували такий салат, і нам це подобалося. Адже все, що для нього потрібно, – вода. Салат потрібно поставити у воду – і він може зберігатися протягом двох тижнів. Так ми почали шукати інформацію про вертикальні ферми і навіть знайшли постачальника спеціального обладнання. 

А оскільки нам відмовили у вступі на магістратуру в Швеції, рішення про запуск власного бізнесу набуло нових барв. Після цього ми звернулися до нашого «бізнес-янгола, як ми її називаємо, – мами моєї дружини. 

Ми вчилися на власних помилках 

Деякі члени моєї родини, на жаль, не підтримали нашу ідею, і я досі згадую слова, які мені болять: «Не потрібно багато розуму, щоб продати два пучки салату». Та попри те, що рідні відмовляли нас від повернення, ми все ж вирішили спробувати. 

Тут варто подякувати тещі, яка підтримувала нас від самого початку, адже це все не відбулося одразу. Приблизно пів року ми навчалися і дізнавалися все, що тільки можна було про вирощування у закритому приміщенні, збирали обладнання та шукали місце для нашого виробництва. 

Зазначу, що нам дуже пощастило з постачальником обладнання. Ми взяли увесь проєкт «під ключ», і він нас навчав агрономії. У звичайній школі ніхто до цього не готувався, біологію на відмінно не вчив, а про агрономію взагалі не йшлося. Тому ми вчилися, можна сказати, у процесі відкриття власної справи і, звісно ж, на власних помилках. Підготовку почали в березні 2021-го, а в квітні повернулися до України і, здається, вже в червні були готові стартувати. 

Що таке вертикальна ферма? 

Увесь час присвячували виробництву. Спершу нічого не виходило. Рослини хворіли, обладнання ламалося – геть усе йшло не за планом. На щастя, дружина з мамою підтримували мене, не давали опустити руки і постійно мотивували продовжувати. Зізнаюся, якби не кохана, то, гадаю, я би вже давно все покинув. Але цього не сталося. І вже ближче до лютого 2022-го року я нарешті був впевнений у своїй роботі. 

Мушу пояснити, що вертикальна ферма – це складний виробничий процес. Кожен етап потрібно контролювати, будь-що необхідно одразу доводити до кінця. Адже якщо пропустити бодай один момент сьогодні, то завтра не буде з чим працювати. Умовно, щоб зараз вирощувати 600 кг листя салату на місяць – рік тому я біг на виробництво о четвертій ранку і налагоджував те, що виходило з ладу. А зламатися могло будь-що. 

На нашій вертикальні фермі ми контролюємо абсолютно все: температуру повітря, вологість, освітлення, водний розчин і ще силу-силенну факторів, які дозволяють не використовувати пестициди. 

Вирощуємо салат без землі та пестицидів 

Цікавий факт про наше виробництво: для 600 кг листя салату на місяць нам потрібно всього 60 квадратних метрів. Водночас щоб виростити таку саму кількість продукту на ґрунті, знадобиться в 300 разів більша площа. І пестициди, куди ж без них. 

Крім того, у закритому приміщенні шкідникам місця немає, а ось у теплицях та ґрунті їх повно. І щоб виростити листя салату в землі, потрібно використовувати спеціальні пестициди проти шкідників, що доволі шкідливо для людей, які потім їстимуть цей салат. 

Та для нас це не страшно, адже на вертикальній фермі продукція вирощується за допомогою води, без ґрунту, за методом гідропоніки, і найголовніше, у закритому приміщенні. Максимально екологічно та корисно. І це саме те, про що ми з дружиною мріяли. 

8000 рослин в один день опинилися на смітнику 

У лютому 2022-го року ми якраз налагодили виробництво, знайшли, зрозуміли і виправили всі помилки, яких припускалися. Усі процеси працювали стабільно. Ми самостійно вирощували листя, шукали клієнтів, розвозили продукцію і тільки-но починали працювати так, як нам хотілося. 

Утім 24-го лютого нам довелося зупинити роботу ферми. Вже о сьомій ранку ми були на виробництві і складали продукцію у чорні сміттєві пакети. Адже тоді про салат ніхто й не згадував. Усі думали виключно про долі нашої країни та ворога, який прийшов на нашу землю. Тож нашій родині довелося викинути понад вісім тисяч рослин у різних фазах росту. 

Відновлювати – це починати з самого початку 

Ферма не працювала, допоки влада не закликала бізнес повертатися у стрій і знову працювати. До цього ми з дружиною переключилися на допомогу захисникам, шукали гуманітарну та військову допомогу за кордоном. Згодом побачили, що перші ресторани відчиняють двері і зрозуміли, що можемо відновлювати процес. 

А відновлювати у нашому випадку означає починати все з нуля. Знову висадка, налагодження, пошук покупців. Хоча з останнім великої проблеми не виникло, бо з’ясувалося, що у нашому місті зелені було мало, а ціна – космічна. 

Мені телефонували заклади харчування, цікавилися нашою продукцією. Завдяки цьому ми відчули, що дійсно потрібні. Однак усім, хто звертався до нас, довелося почекати шість тижнів. Саме стільки часу необхідно рослині, аби дійти до фінального стану. Після цього настає циклічність і ми збираємо врожай двічі на тиждень. 

Вже за два місяці, у серпні, ми вийшли на максимальну виробничу потужність. Почали працювати більше, ніж до повномасштабної війни. Тоді – у лютому – ми лишень налагодили процес, а вже влітку сягнули максимуму. 

Вирощуємо п’ять сортів салату, яких немає у звичайних магазинах 

Попри те, що більшість зелені йшла до України морем, ми не відчули проблем із логістикою. Майже все необхідне насіння було у доступі, крім буквально кількох позицій. Для нас це взагалі не стало критичною проблемою. 

Нині ми вирощуємо п’ять сортів листя салату. Кожен має індивідуальний смак, що підкорює з першого знайомства. Знайти щось подібне у звичайних продуктових магазинах відверто складно. 

Що у нас можна замовити? Салати Дуболистий, Ромен (це наш топ), Саланова, який вирощуємо тільки ми, та Батавія. Наразі це весь наш асортимент, але ми вже встановили експериментальний стелаж і пануємо спробувати вирощувати дещо інше. Наприклад, духмяні трави, китайську капусту різноманітних різновидів і ще кілька позицій, яких я раніше не зустрічав на українському ринку. 

Бачимо запит на розширення, а отже, будемо реагувати 

Сьогодні ми замислюємося над розширенням. За моїми підрахунками, це може зайняти приблизно пів року, враховуючи пошук приміщень, гідропонних плит і усього, що може знадобиться для масштабування. Бо, наприклад, експериментальний стелаж ми вже встановили. 

До того ж ми бачимо запит на продукцію, а це найкраща мотивація для розширення. Окрім цього, ми вже маємо власний досвід і знаємо, як потрібно діяти далі. Тому, я впевнений, що все вийде. 

А от початківцям у справі вертикальної ферми я раджу не опускати руки і вкладати гроші. Адже вирощування листя салату у закритому приміщенні – це немалі інвестиції. Потрібно бути готовим до того, що спершу щось може піти не так. Та головне – не здаватися і працювати, поки не вийде досягти бажаного результату. 

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар