Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 жовтня 2024
9,4 °C
небольшой дождь

Новини

Вінниця
У Вінницькому краєзнавчому музеї розгадували таємниці ткацького ремесла подолян.
14 жовтня 2024, 12:35
У Вінницькому краєзнавчому музеї розгадували таємниці ткацького ремесла подолян.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї пройшло перше заняття «Прядіння нитки», яке провів знаний музеєзнавець, етнограф, народний майстер, кандидат історичних наук Віктор Косаківський.

Про це повідомили на сторінці музею у соціальній мережі.

«Який же це складний та трудомісткий процес – виготовлення тканини! Адже увесь цикл від висадки сировини до готового виробу займав аж 2 роки! А розпочали ми з вивчення процесу виготовлення нитки. Пан Віктор розповів все про сировину – льон, коноплі, вовну та навіть бавовну. Коли садили, як збирали та обробляли льон й коноплі», – йдеться у повідомленні.

Також етнограф продемонстрував знаряддя праці, що використовувалися для прядіння: терницю, щітки чесальні (дергальну, пачісовну), гребінь, згребло, кужіль, веретена, прядку, мотовило, козелець (вияшки), сукало, снувалку…

Для присутніх, музейників та студентів, поступово розкрилися таємниці прядіння нитки. З нетерпінням очікуємо на наступні заняття з ткацького ремесла, де Віктор Афанасійович розповість про техніки ткання та продукцію ткацького виробництва.

Захід організували спільно з факультетом історії і міжнародних відносин Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

 

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар