Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 червня 2024
20,9 °C
дождь

Новини

Вінниця
У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство
22 травня 2024, 22:26
У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство

Акція направлена на те, щоб розповісти вінничанам про реальні історії експлуатації та торгівлі людьми, а також проінформувати, як вберегти себе від таких ситуацій та куди звертатися за допомогою

Проблема торгівлі людьми, трудової чи сексуальної експлуатації залишається й досі актуальною. Через повномасштабне вторгнення росії в Україну багато людей вимушено залишились без житла, змушені переміщуватися, як всередині країни, так і за кордон. Такою ситуацією можуть скористатися шахраї, залучивши людей до жебрацтва чи трудової експлуатації.

Для того, щоб проінформувати громадян, як вберегти себе та своїх рідних від подібних ситуацій, сьогодні у Вінниці стартувала всеукраїнська акція «Тобою скористалися», ініційована Міжнародною організацією з міграції за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку та Міністерства юстиції Швеції, передає журналістка Вінниця.info.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство

У Вінниці на маршруті 19Б протягом 6 місяців курсуватиме брендований громадський транспорт з історіями людей, які стали жертвами сучасного рабства. Автобус від’їжджатиме від Центрального автовокзалу та їхатиме до Вінницьких Хуторів.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 2

За словами виконавчої директорки ГО «Джерело нації України» Христини Орлової, така акція покликана на те, щоб люди, які будуть користуватися цим громадським транспортом, замислилися над проблемою торгівлі людьми, побачили контакти тих організацій та установ, які можуть надати допомогу постраждалим особам.

«Ця акція була започаткована в 2023 році Міжнародною організацією з міграції в Україні. Тоді МОМ в місті Києві запустила брендований в дизайні цієї кампанії потяг-метро. Він курсував десь упродовж місяця. Цього року МОМ запропонував нам продовжити таку акцію на регіональному рівні», - розповіла Христина Орлова.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 3

Вона також каже, що такий інформаційний посил може допомогти не лише тим людям, які вже постраждали, але і допоможе уберегтись іншим, щоб не потрапити в подібні історії.

«Тут розміщені основні 5 історії людей, які потрапили до ситуації торгівлі людьми, трудової чи сексуальної експлуатації, залучення в збройний конфлікт, жебракування чи секс на виживання», - каже пані Христина.

Саме сьогодні така акція відкривається в багатьох містах України.

«Це брендований громадський транспорт, а також потяг Інтерсіті, які будуть їздити по своїх маршрутах у 10-ти містах України, зокрема, у Вінниці це буде маршрутний автобус.

Ми обирали маршрути, які прямують саме до автовокзалів та до залізниць. Таким чином ми намагаємося привернути увагу людей, які можливо, в цей самий момент прямують в інше місто або за кордон в пошуках житла чи роботи. Звернути їхню увагу, щоб вони були обачнішими, задумалися, чи все зробили задля своєї безпеки, чи подбали про те, щоб не потрапити у ситуацію трудової експлуатації або в ситуацію торгівлі людьми», - каже фахівець комунікації МОМ Марина Орехова.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 4

Відомо, що тільки за 2023 рік МОМ виявила та надала допомогу 374 постраждалим від торгівлі людьми, з яких 23% — внутрішньо переміщені особи. Ще 663 людини постраждали від трудової експлуатації без ознак торгівлі людьми. Щорічно кількість людей, що потрапляють у ситуації експлуатації та торгівлі людьми зростає, а в умовах війни та міграції як всередині країни, так і за її межі, ризики тільки збільшуються.

Голова громадської організації «Джерело надії України» Алла Студілко каже, на Вінниччині щороку до організації звертається від 30 до 100 людей, які свідчать про те, що по відношенню до них вчиняли злочин, який пов’язаний з торгівлею людьми, залученням до жебрацтва, трудовою чи сексуальною експлуатацією.

«Саме тому ми проводимо такі інформаційні кампанії, щоб люди знали правила безпечного працевлаштування та безпечної подорожі. Люди мають бути обізнані, що потрібно робити, щоб не потрапити у ситуацію торгівлі людьми, а якщо раптом склалась така ситуація і все таки вони потрапили в шахрайські схеми злочинців торгівлі людьми, то вони мають право отримати допомогу, як від держави, так і від громадських організацій», - пояснює Алла Студілко.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 5

Як не потрапити у шахрайські схеми торгівлі людьми

  • Працевлаштування. Перед працевлаштуванням необхідно читати уважно договір, який має бути написаний зрозумілою мовою, де чітко мають бути вказані години роботи та години відпочинку, обов’язки людини, яка винаймається на роботу, а також зарплатня.
  • Документи. Важливо свій паспорт нікому не віддавати тому, що це є власність громадянина.
  • Зв’язок з рідними. Необхідно тримати весь час контакт з родичами і говорити про будь-які прояви психологічного чи фізичного насильства.

«Коли ж людина виїжджає за кордон на працевлаштування, то обов’язково потрібно перевірити фірму, чи вона дійсно працює. Не виїжджати просто по туристичній візі. Потрібно обачно відноситися до своїх документів і, перш за все, отримати легальне працевлаштування», - пояснила Алла Студілко.

Зазначимо, що автобус, який курсуватиме у Вінниці від сьогодні має всередині транспорту інформаційні матеріали про ознаки торгівлі людьми: контакти Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 527, Урядової гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та насильства 15-47, а також посилання на сайт.

Довідково:

За оцінками МОМ, загальна кількість українців, постраждалих від торгівлі людьми з 1991 року, становить понад 300 000 осіб. І з 2000 року у співпраці з мережею партнерських неурядових організацій МОМ надала реінтеграційну допомогу понад 20 000 постраждалим від торгівлі людьми. Ця підтримка, серед іншого, включає правові консультації та представництво інтересів у суді, медичну допомогу, психологічні консультації, гуманітарну допомогу відповідно до потреб, надання притулку/допомога із облаштуванням житла, навчання для підвищення кваліфікації та грантові програми для постраждалих, які прагнуть започаткувати власний бізнес.

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 6

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 7

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 8

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 9

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 10

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 11

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 12

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 13

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 14

У Вінниці запустили автобус з історіями людей, які пережили сучасне рабство - фото 15

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар