Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 липня 2024
35,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
У ВІННИЦІ ВПЕРШЕ ЗА ПОНАД 20 РОКІВ ПРОВЕЛИ ЦЕРЕМОНІЮ «БАТИЗАДО»
27 травня 2024, 13:59
У ВІННИЦІ ВПЕРШЕ ЗА ПОНАД 20 РОКІВ ПРОВЕЛИ ЦЕРЕМОНІЮ «БАТИЗАДО»

Наступного місяця «батизадо» організовують у Києві, куди приїдуть майстри з Європи

У Вінниці протягом двох днів тривало «батизадо» та навчальний семінар для підвищення кваліфікації учнів школи капоейро. Це вперше за 24 роки. На захід приїхали майстри та їх підопічні зі Львова, Києва та Харкова. 

«Батизадо» – традиційна церемонія зміни поясу з навчальним семінаром. Традиційно воно проходить у Києві, тому що там зручніше зібрати майстрів з Бразилії та Європи. До того ж у столиці була найбільша школа в Україні.

«Школа капоейри «Senzala» існує з 2012-го року. За цей час у нас пройшло навчання багато дітей. Ми – найбільша регіональна школа в Україні. Після розмови з нашим майстром Руем, який проживає в Данії, прийняли рішення, що хочемо провести це дійство у нас з дотриманням всіх бразильських традицій», – каже інструкторка дитячих та дорослих групових занять, віце-президентка федерації капоейри «Senzala» у Вінницькій області Марина Ковбель.

Вона розповіла, що готувались до проведення одного разу у Вінниці такої масштабної події ще п’ять років тому. Але наважились лише тепер. Тож з організацією відчувались певні складнощі, впоратись з якими допомагали учні школи «Senzala», які навчаються там більше 10 років.

«В якості інструкторів приїхали контрместр Ігор (один з засновників капоейро в Україні) та його учень, приїхав професор з Києва, тренер школи «Унікар» з Харкова. А нас лише двоє тренерів, які могли це організувати. Від поселення до оренди залу, технічні моменти, пояси та футболки. Та нам вдалось з усім впоратись разом», – зауважує Марина Ковбель.

«Минулого року я отримав свій біло-помаранчевий пояс. Тобто пройшов на один рівень більше. Тому цього разу захищати свою майстерність, щоб отримати новий пояс, не потрібно було. Я просто вирішив взяти участь у майстер-класах та отримати щось нове для себе. Було важко займатись два дні поспіль, по кілька годин. Та якщо не займатись постійно, результату великого не досягнути», – ділиться емоціями 9-річний учень школи «Senzala», вінничанин Максим.

Так, Марина Ковбель підкреслює, що діти наполегливо тренувались протягом усього року, щоб отримати свій пояс. І навіть ті, хто почав займатись лише з вересня, теж отримали свої перші пояси. Це більше 40 дітей.

«Займатись під час війни нелегко. Під час повітряної спускаємось в укриття, займаємось там. Якщо тривога лунає перед тренуванням, то дитину залишають вдома. Ці моменти важко компенсувати якістю тренувань. Але ми впорались. Діти мають один з найвищих рівнів в Україні по своїх знаннях на власний вік. Ми ними дуже пишаємось і думаю, що наступного року «батизадо» теж відбудеться у Вінниці», – додає інструкторка дитячих та дорослих групових занять, віце-президентка федерації капоейри «Senzala».

Довідково:

Капоейра – афробразильське бойове мистецтво з елементами танцю, музики і акробатики. Вважається, що традиційна капоейра виникла в XVII столітті в Бразилії в середовищі африканських рабів. Сучасна капоейра починається з 30-х років XX століття. Зараз капоейра є популярним видом спорту як у Бразилії так і далеко за її межами і налічує десятки тисяч прихильників у всьому світі. 26 листопада 2014 року Капоейру включили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО.

Церемонія «Батизадо» – церемонія посвячення у капоеристи. Суть церемонії полягає в тому, що майстер грає з новачком у роді. Під час гри, майстер якимось прийомом збиває новачка на землю. З цього моменту новачок вважається капоеристом. Опісля капоерист отримує свій перший пояс. Всі наступні пояси отримуються на церемонії зміни поясу (порт. Troca de Corda).

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар