Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
05 травня 2024
18,0 °C
небольшая облачность

Новини

Вінниця
У Вінниці відбулись літературні ігри проєкту «ПереФарбований Лис»
25 жовтня 2023, 19:54
У Вінниці відбулись літературні ігри проєкту «ПереФарбований Лис»

На вихідних 21-22 жовтня у Вінницю завітав «ПереФарбований Лис». Це проєкт переосмислення української літературної класики, який 2 роки тому започаткували освітянка Валентина Мержиєвська і психологиня Марія Діденко з Києва. 

Валентина і Марія вже кілька років перечитують твори класиків, досліджуючи світогляд і поведінкові моделі українців, відображені у прозі й віршах. Свої враження вони фіксують у подкасті «ПереФарбований Лис».

Нещодавно винайшли новий формат залучення до читання – ігровий, а за ним і мандрівний. Мандрівна студія навкололітературних ігор реалізується в рамках конкурсу культурно-мистецьких проєктів від Українського інституту книги, спрямованих на організацію і проведення заходів з  промоції читання. Валентина і Марія побували вже у Львові і Тернополі, а тепер завітали і до Вінниці.

 

«Вінниця зустріла нас небаченим теплом – ми навіть переживали, що люди підуть ловити останні промені цього щедрого жовтня, але аудиторія все-таки зібралася, і кожен івент став особливим. 21 жовтня нас приймав освітній простір «FreeDom: Боже, вільна школа». Першу гру типу «Мафія» за романом Панаса Мирного «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» ми провели у спільноті батьків, вчителів, старших родичів учнів школи. Як і всі попередні рази, ця гра показала, наскільки ми схильні судити ближнього за зовнішніми проявами, навішувати ярлики, не заглиблюючись у суть», - розповіла Валентина Мержиєвська.

Далі було буріме за віршами українських поетів. Пані Валентина каже: зазвичай це не дуже показово-демонстративна гра, проте дуже об’ємна за переживаннями історія.

«Тому що є люди, які ніколи в житті не пробували писати вірші, є ті, хто соромились читати на публіку, є ті, яким ніколи не діставалися аплодисменти в житті, а тут після кожного створеного самим і прочитаного вірша ми кожного купали в оваціях. Скажу, що гравцям вдавалися цікаві метафори, не зважаючи на те, що в принципі в житті ми дуже нечасто робимо таку поетичну практику. А як виринали спільні образи!.. Все-таки є в нас певне колективне несвідоме, спільне інформаційне поле, яке усіх нас живить і об’єднує», - каже освітянка.

Третю гру вже зіграли у Veteran Hub. Тут розгортали словесно-рольову гру за мотивами «Кайдашевої сім’ї».

«Мене вразила людяність, чуйність і сміливість до викликів, які відчуваються тут у всьому – від планування і оздоблення приміщень до стилю спілкування персоналу», - додала Валентина.

«Насправді, на етапі задуму Вінниця з'явилась у списку мандрівок «ПереФарбованого Лису» першою. Літературні ігри – забава унікальна. Про них неможливо розповісти – треба показати, але вам неодмінно сподобається. На підтвердження цього говорить те, що вже двічі журналісти, які приходили знімати репортаж, долучались до гри», - ділиться Валентина Мержиєвська.

Освітянка поділилася: має ідею відвідати Вінницю у майбутньому, а зараз на мандрівну студію чекають Кропивницький, Полтава, Харків та Івано-Франківськ.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар