Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
27 квітня 2024
16,1 °C
ясно

Новини

Вінниця
У Вінниці будують сонячну електростанцію: вже інвестували 20 млн грн
15 серпня 2023, 15:50
У Вінниці будують сонячну електростанцію: вже інвестували 20 млн грн

Максимальна потужність підстанції буде складати 850 кВт у яскраву сонячну погоду У Вінниці компанія "Аврора" завершила першу чергу будівництва дахової сонячної електростанції на базі свого розподільчого центру. Інвестиції склали 20 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Вінницької міськради. Уже тривають роботи по підключенню. Потужність електростанції наразі складатиме 350 кВт, а в майбутньому збільшиться до 850 кВт. Зазначається, що у 2020 році Вінниця задекларувала Зелений курс. А 2023 рік став революційним для міста в сфері зеленої енергетики.

За словами заступника міського голови Андрія Очеретного, місцевий бізнес дуже потужно почав розвивати відновлювані джерела енергії саме в 2023, сприяючи декарбонізації економіки. "Але зараз це ще й накладається на економічну складову, адже встановлення ВДЕ – це вигідно в економічному плані. За 2023 рік ми вже маємо понад 30 компаній, які впровадили цю систему. Загальна потужність складає понад 7 МВт і ця тенденція буде зростати й надалі. Варто зауважити, що європейський та світовий ринки вимагають одну зі складових – готову продукцію, вироблену за рахунок зеленої енергетики.

Переконаний, що цим шляхом підуть й інші підприємства, які займаються експортом. Це великий пул в Україні, а Вінниця займає лідерську позицію, бо наші підприємства відгукуються і працюють над розвитком зеленої енергетики. Йдеться про такі компанії, як Рошен, Грінкул, Аврора, Вінницька харчосмакова фабрика, Солодка мрія", — говорить Очеретний. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), затвердила на законодавчому рівні можливість продавати надлишки електроенергії. Відповідний механізм вже сприяє розвитку розподіленої генерації та забезпечує проведення зеленої трансформації енергетики.

Заступник генерального директора компанії “Аврора” Василь Гошовський розповідає, що будівництво сонячної електростанції відбувається в дві черги, адже обсяг інвестицій досить великий. Цьогоріч завершили першу чергу проєкту і вже за декілька днів цю електростанцію підключать до мережі. "Максимальна потужність нашої підстанції буде складати 850 кВт за умови яскравої сонячної погоди. За рахунок цього ми зможемо замістити 30% власного споживання. Наразі щогодини ми споживаємо приблизно 150-200 КВт і в разі надлишку зможемо продавати в мережу і відповідно заміщати інші види електроенергії, як от, наприклад, вугільну, якої в Україні зараз і так дефіцит", – пояснює він.
 

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар