Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
02 травня 2024
21,7 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
«Тяжилів розбудовують, а на Луговій ніколи не було асфальту». Коли буде?
05 квітня 2024, 01:24
«Тяжилів розбудовують, а на Луговій ніколи не було асфальту». Коли буде?

В Тяжилові, біля Родинного озера та кінцевої зупинки громадського транспорту, знаходиться вулиця Лугова. Якщо територію навколо оновили і облаштували, то ця вулиця ніколи не бачила асфальту. Дізналися, коли робитимуть покриття і за чиї кошти.

Мікрорайон Тяжилів — це одна з частин сучасної Вінниці, яка свого часу існувала окремо від міста. Лише згодом, внаслідок розростання територій, це село приєднали до Вінниці: в 1972 році Тяжилів увійшов до складу Замостянського району.

За пів століття мікрорайон розбудувався, транспортна розв'язка покращилася, а території оновлюються за рахунок проектів, які реалізують в рaмкaх прогрaми «Бюджету громaдських ініціaтив». 

Мешканці вулиці Лугова, на якій знаходиться профтехучилище і кінцева зупинка громадського транспорту, скаржаться, що у них до цих пір грунтова дорога. Відколи Тяжилів став мікрорайоном міста, їх вулиця ніколи не бачила асфальту.

— Тяжилів розбудовують, а на Луговій ніколи не було асфальту. Хоча кажуть, що за документами її заасфальтували ще у 2018 році, — розповідає мешканка вулиці Галина. — Спочатку нам обіцяв відновити дорожнє покриття Дворкіс, потім місцеві депутати. Поки справа з місця не рушила. Пропонували, щоб кожен двір здав по 7 тисяч гривень, і в рамках співфінансування з міською радою нам постелять асфальт. Але треба чекати своєї черги. Зрозуміло, поки війна, цього робити ніхто не буде. Тобто через певний час нам скажуть, що цих коштів недостатньо, і ми будемо так здавати гроші не раз.

З питанням, то коли ж на Луговій з'явиться дорожнє покриття, ми звернулися до місцевих активістів.

— Асфальтувати будуть, ми працюємо над цим питанням ще з 2020 року, — сказала депутат міськради, керівниця проекту «Мій новий Тяжилів» Лілія Дишкант. — А от коли — залежить від ситуації в країні, відповідно і від бюджету Вінниці. Наразі бюджет розвитку та капітального будівництва направлений на безпеку та оборону як самої Вінниці, так і України.

А питання асфальтування розглядали не лише по Луговій. 

— У 2020 році ми разом з головою квартального комітету та мешканцями поставили три вулиці нашого Тяжилова на чергу по асфальтуванню на умовах співфінансування з міською радою: Ігоря Савченка, Садовського та Лугова, — зазначає активістка. — Так як більшість вулиці підтримали таке рішення на зборах — їм провели воду та каналізацію.

— Звісно, усі розраховували, що новенький асфальт і рівна дорога будуть за кілька років, і я в тому числі, — продовжує активістка. — На зборах жартувала, що буду приходити до них лише на підборах. Зараз з ностальгією згадую цей час, такі проблеми були, зараз вони здаються щасливими.

Після початку повномасштабної війни у 2022 році ці питання виявились не пріоритетними і їх поставили на паузу.

— Та у 2023 році на прохання більшості мешканців нам вдалось заасфальтувати вул. І. Савченка, так як вулиця маленька, і мешканці першими зібрали свою частку фінансування, — говорить Лілія Дишкант. — Приємно, що Вінницька міська рада пішла на зустріч, незважаючи на значну інфляцію і здорожчання проекту (прорахунок робили у 2020), сума для мешканців вулиці не змінилась, так як там проживають родини військових і багато пенсіонерів. 

Наступною планують асфальтувати сусідню вулицю Садовського. 

— Разом зі старшим по вулиці, Асоціацією органів самоорганізації населення та департаментом працюємо над цим ще з минулого року, — каже депутат міськради. — Провели кілька зборів, деякі були на підвищених тонах, так як мешканці Садовського обурені, що їх вулицю змістили у черзі через те, що вона велика, а бюджет на такі роботи обмежений. Свою частку вони теж зібрали минулого року. Тому домовились, що їх вулиця буде першою цього, 2024 року. По ситуації на зараз все йде за планом, готується тендер, я контролюю це питання та давати гарантії — не можу, тим паче зараз. Якщо все буде добре, сподіваюсь, зробимо.

Стосовно вулиці Лугової — вона у черзі третя, після Садовського.

— Минулого року ми разом з мешканцями проводили збори на цю тему, сусіди вже організували роботу та збір коштів. Я у будь-якому випадку веду роботу та конкретно щось говорити зможу, коли підійде їх черга і будуть можливості у бюджеті, — зазначає керівниця проекту «Мій новий Тяжилів». — Я знаю, що багато людей хочуть, щоб роботи проводились, як і раніше. Та ми маємо розуміти, що триває війна і бюджет міста ми маємо розподіляти, і хочу щоб кожен поміркував —  як саме?

За словами лілії Дишкант, на цей рік в міськраді визначили такі пріоритети: підтримка ЗСУ, безпека у Вінниці, стабільна робота критичної інфраструктури, підтримка та розвиток економіки, індустріальних парків, підтримка родин захисників та членів їх сімей, реабілітація ветеранів, допомога вразливим верствам населення. Все інше — на другому плані.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар