Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
03 травня 2024
20,7 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
ПРИХИЛЬНИКИ СВЯЩЕННИКА, ЯКИЙ ВИПРАВДОВУВАВ РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ, МОЛИЛИСЬ У ВІННИЦЬКОМУ СУДІ ТА ПРОСИЛИ СКАСУВАТИ ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД
20 лютого 2024, 18:07
ПРИХИЛЬНИКИ СВЯЩЕННИКА, ЯКИЙ ВИПРАВДОВУВАВ РОСІЙСЬКУ АГРЕСІЮ, МОЛИЛИСЬ У ВІННИЦЬКОМУ СУДІ ТА ПРОСИЛИ СКАСУВАТИ ЗАПОБІЖНИЙ ЗАХІД

На засіданні суду зала була заповнена

У Вінницькому апеляційному суді пройшло друге засідання над Анатолієм Єлецьким (митрополитом Іонафаном). Його засудили за те, що підтримував російську агресію. Підсудний просив скасувати запобіжний захід, але суд залишив клопотання без задоволення, повідомляє.

Під час засідання обвинувачений просив скасувати арешт через стан здоровʼя (інсулінозалежний цукровий діабет) та релігійні переконання. Також через те, що суддя у суді першої інстанції необґрунтовано визначив запобіжний захід безстроково.

Так, у апеляційній заяві йдеться про визнання Єлецького не винним у скоєні інкримінованих йому злочинів з конфіскацією майна.

Водночас у апеляційній скарзі держзвинувачення йдеться про визначення підсудному міру покарання терміном 6 років увʼязнення з конфіскацією майна.

У висновку клопотання Анатолія Єлецьких суд залишив без задоволення. Залишати місце перебування під домашнім арештом йому дозволили з дозволу суду.

Згодом адвокат Анатолія Єлецьких попросив суд перенести і продовжити судове засідання через погане самопочуття підзахисного. Тож наступне засідання призначили на 15 березня.

Довідково:

За матеріалами Служби безпеки України було засуджено ще одного митрополита УПЦ (МП) – очільника Тульчинської єпархії у Вінницькій області. Він публічно виправдовував російську збройну агресію проти України.

Суд підтвердив доказову базу, зібрану спецслужбою, і призначив клірику покарання – 5 років позбавлення волі.

Зокрема, його засуджено за злочини, передбачені Кримінальним кодексом України:

-ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);

-ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

-ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками);

-ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

Фігурант поширював серед вірян пропагандистські листівки, де закликав до захоплення влади та зміни меж державного кордону України. А на одному із сайтів РПЦ розміщував публікації на підтримку російських окупантів та їхніх воєнних злочинів.

Служба безпеки передала обвинувальний вирок до суду щодо очільника Тульчинської єпархії УПЦ (МП) у січні.

Сукупний строк тримання під вартою підозрюваного, обвинуваченого під час досудового розслідування, не повинен перевищувати:

-шести місяців — у кримінальному провадженні щодо злочинів невеликої або середньої тяжкості;

-дванадцяти місяців — у кримінальному провадженні щодо тяжких або особливо тяжких злочинів.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар