Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
27 квітня 2024
16,1 °C
ясно

Новини

Вінниця
Пере білизну, цілується і обіймається. Як це, тримати єнота вдома — розповідає вінничанка
14 березня 2024, 21:49
Пере білизну, цілується і обіймається. Як це, тримати єнота вдома — розповідає вінничанка
  •  У вінничан майже три роки мешкає єнот-полоскун. Інна Сауляк розповідає, як виникло бажання мати такого домашнього улюбленця вдома.
  • Також ми дізналися про милі звички Джоя, кого він собі обрав мамою, та про його інстаграм-аудиторію.

Ви колись бачили, як себе веде єнот-полоскун в домашніх умовах? Якщо заглянути у YouTube, то можна знайти тисячі відео з цією кумедною тваринкою, як вона бігає по хаті, дивиться телевізор, пере білизну чи миє посуд. Після таких роликів багато хто починає замислюватися над варіантом заведення собі вдома такого помічника. 

 

У вінничанок, сестер Інни і Анни Сауляк, таке звірятко мешкає майже три роки. Його звати Джой, він є улюбленцем всієї родини. Ним також захоплюються 3 тис.840 підписників власної Інстаграм-сторінки, друзі та знайомі. Як це, тримати хижака вдома — розповідають власниці єнота-полоскуна.

Джой і його єнотомама

Вінничанка Інна Сауляк веде Інстаграм-сторінку Джоя. Розповідає історію, як єнот опинився в ії родині 

— Коли ми з сестрою побачили відео з єнотами, дуже захотіли собі таку тваринку, — розповідає дівчина. — Звичайно, ми розуміли, що це не котик і не собака. Прочитали багато інформації і зрозуміли, що ця тварина непроста, має свій характер. Наприклад, він може прислухатися, а може робити так, як йому забажається — як дитина.

Єнотомама Анна

Особливість єнота-полоскуна в тому, що в нього немає такого розуміння, як господар. Є тільки мама. За словами Інни, такою стала її менша сестра, 17-річна Анна. Єнотомама замовила тваринку в батька на власний день народження. Чекали півроку з розплідника в Чернігові. З'явився єнот у родині в серпні 2021 року. Його вартість 10-15 тисяч гривень.

— Основні труднощі були лише на початку, — говорить Інна. — Потрібно щоб Джой звик, щоб навчився довіряти нам. Як правило він обирає одного члена сім'ї, як мамку — і він вибрав сестру. Він слухав Аню, дозволяв брати свої іграшки, а ми не могли його навіть погладити — потрібно було спочатку заслужити довіру. За майже півроку Джой призвичаївся до нас. Зараз з ним проблем немає, він навіть знає, де його туалет. Сидить, наприклад, кілька годин на дереві, а потім бігом біжить до туалету, тобто не ходить, де заманеться.

Інна Сауляк і Джой

Для родини Сауляк єнот не просто улюбленець, а як маленька дитина.

— Джой — дуже волелюбна особистість. Він кмітливий, допитливий, має свій характер, свої бажання, — продовжує розповідь вінничанка. — Для єнотиків слова "ні" не існує. Йому потрібно приділяти максимум своєї уваги та любові. Джой обожнює обійматися та цілуватися. Дуже любить кожного члена нашої сім'ї, і дуже сумує, якщо хтось йде з будинку хоч б на кілька годин. Але особлива для нього — його мама, єнотомама, сестра Анна. Вона його може і посварити, він її дуже слухає. Вона його також навчила цілуватися. Тільки хтось каже давай «цьом-цьом» — він підходить і цілується.

Годують Джоя всі члени сім'ї, в кого є час. А от особистою гігієною займається його мама Аня — вона його купає, вичісує хутро, протирає вуха і зуби. Також єнота вакцинують від сказу і чуми, обробляють від кліщів та інших паразитів.

Звички Джоя

Єнотик Джой мешкає не в домівці родини Сауляк, а у вольєрі, на подвір'ї. За словами Інни, цьому виду тварин потрібно знаходитись у природному середовищі.

— У вольєрі є додаткова будка утеплена на зиму, є ігрова кімнатка,щоб йому було цікаво, — говорить дівчина. — Також він господар двору — ми його відпускаємо, він гуляє, по деревах лазить. У нас є шестиметрова туя, він вилазить на неї і сидить як білка. До сусідів він не перелазить. Ще змалку він знає, де у нас паркан, боїться йти за його межі. Якось ми з ним пішли до сусідів, то він рвався додому — йому комфортніше в його подвір'ї.

 

Єноти хижаки. Але не Джой — він змалечку мешкає з людьми і став членом родини.

— До нас приходять чужі діти і дорослі, він з ними грається, дуже тактильний. Обійматися і цілуватися хоче. Приходиш з роботи — він летить назустріч, обіймає своїми ручками.

Інна розповідає, що їх улюбленець ніколи нічого не знищив у домі.

 — Взуття  він не гриз ніколи. Тільки може розв'язати на черевиках шнурки, або ж відстібнути липучки. Меблі так само не гризе, лише відкриває шухляди, шафи і перевіряє, що там є цікавого. Але, якщо ми не дозволяємо йому відкривати, він це розуміє. Дерева так само не гризе, а от землю може покопати — це він любить. Тобто шкоди взагалі ніякої не наносить саду.

 

Єноти-полоскуни родом з Америки, ведуть нічний спосіб життя. Вінничанин Джой може гратися вдень і вночі, але в теплу пору року. Зараз стало прохолодно, то він може спати цілодобово.

— Він взимку кволий, більше спить і відпочиває. Але коли ми приходимо до нього в теплу пору вдень — він хоче гратися. Джой адаптований до холодних температур, оскільки має тепленьке хутро і підшерсток. Навіть може пірнати в льодяну водойму, діставати рибу. В дитинстві він так робив, зараз не дуже полюбляє зиму — ховається у вольєр.

У будинку родини Сауляк єнотик Джой почувається по-хазяйськи.

— Він любить зайти в будинок, телевізор з нами подивитися, включити-виключити світло, — говорить дівчина. — Спати він буде лише з кимось — любить тулитися, показує, щоб його гладили. Але це не довго — потім ручками вказує на вулицю, щоб вже вели до його вольєру. Він все миє руками — даємо ганчірку чи рушничок, наливаємо воду і він починає прати. Може будку помити, іграшки. Тобто, єнот-полоскун він не дарма зветься.

 

Єнот не їсть траву, він може скуштувати банан, кавун, виноград. Але основний його раціон, як в хижака — продукти тваринного походження. 

— Він любить курячі і перепелині яйця, м'яско. Ми даємо йому корм один раз на день, м'ясо куряче, індиче, рибка подобається.

Інстаграм-блогер

Джой також — знаний блогер, він любить фотографуватися і позувати на камеру. Дівчата вирішили завести йому блог в Інстаграмі з двох причин.

— По-перше, це свого роду щоденник для нас зі спогадами та життям Джоя,— зазначила інна Сауляк. —  По-друге, щоб іншим людям підіймати настрій, особливо у такі важкі часи. Багато людей пишуть нам, що коли бачать Джоя, в них настрій піднімається на цілий день. 

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар