Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
30 квітня 2024
18,6 °C
ясно

Новини

Вінниця
На ринках Вінниці обмежили продаж «домашніх» продуктів
31 жовтня 2023, 13:31
На ринках Вінниці обмежили продаж «домашніх» продуктів

У Вінниці під головуванням першої заступниці начальника Вінницької ОВА Наталі Заболотної відбулось засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Серед його ключових рішень — тимчасово обмежити продаж товарів домашнього виробництва на ринках.

«Зараз знаємо про 170 лабораторних підтверджень. Практично усі – мешканці Вінниці. Гепатит виявили також у людей з Могилів-Подільського, Хмільника, Калинівки, Гайсина та Козятина. Це одиничні випадки, – зазначила Наталя Заболотна. – Проте усі вони так чи інакше пов‘язані з містом: хтось працює, хтось навчається. Пацієнти перебувають в інфекційних відділеннях медичних закладів громад».

Усі лікарні області розгорнули майже 500 ліжок з можливістю повністю ізолювати хворого. Мобільні бригади оперативно виїжджають на проведення вакцинації.

На засіданні наголосили, що також проводиться дослідження питної води з водопроводів, криниць, акваматів. Зокрема, перевіряють харчові продукти з ринків. Лабораторно обстежують хворих та контактних осіб.

За словами Заболотної, наразі вирішили тимчасово обмежити продаж товарів домашнього виробництва на ринках. Також вона закликає ретельніше прибирати та дезінфікувати громадський транспорт.

«Наголошуємо усім на дотриманні правил особистої гігієни. Закладам торгівлі, громадського харчування частіше та ретельніше проводити генеральне та поточне прибирання, слідкувати за усіма санітарними нормами», – підкреслила посадовиця.

У місті Вінниця поки продовжується дистанційне навчання. Це ж стосується і позашкільного навчання, спортивних та мистецьких гуртків. Як тільки ситуація стане безпечною, навчальні заклади повернуться до роботи офлайн.

Аби швидше стабілізувати ситуацію та не допустити розповсюдження хвороби, адже гепатит А називають «хворобою брудних рук», слід дотримуватися правил:

  • найперше — це мити руки, обробляти їх так само ретельно як під час пандемії COVID-19;
  • уникати купівлі продукції на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти — обов’язково мити їх та бажано «обдавати» окропом перед вживанням;
  • будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити перш ніж пити;
  • не вживати молочні продукти, куплені на ринках без попередньої термічної обробки;
  • купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної їжі» — мити руки та обробляти їх дезинфектантом.

Про захворювання

Рясне випадання опадів призводить до підвищення рівня ґрунтових вод, а відповідно, погіршення якості води у колодязях. Нечистоти з вигрібних ям, і навіть каналізаційні стоки через микротрещинки в трубах потрапляють у водоносні горизонти. Саме «погана» питна вода нерідко стає причиною хвороби Боткіна. Цю недугу ще називають гепатитом А. Якщо виникає ризик «перемішування» каналізаційних стоків з питною водою, спалахи цього захворювання не змушують на себе чекати.

Гепатит А вважається однією з найпоширеніших інфекцій. У країнах з теплим кліматом і поганими санітарними умовами на цю недугу хворіють тотально. Наприклад, в Азії та Африці майже всі діти рано чи пізно заражаються. У країнах Східної Європи із санітарією набагато краще, тому медики запевняють, що захворюваність на гепатит A обмежена 250 заразилися на 100 тисяч населення на рік.

Інфікуватися гепатитом А можна від хворого, який із фекаліями виділяє у довкілля мільярди вірусів. Вони потрапляють у воду, овочі та фрукти, а звідти до рота до ще здорової людини. Віруси проникають у кишечник, потім, всмоктуючи, зі струмом крові потрапляють у печінку та впроваджуються у її клітини – гепатоцити. Вірусні частки досить швидко розмножуються у цитоплазмі клітин печінки. Після виходу з гепатоцитів вони потрапляють у жовчні протоки та виділяються з жовчю в кишечник. Це стадія означає, що гепатит «завоював» людину. Звичайно, імунна система не має наміру здаватися на милість переможця. Вона пручається. Клітини імунітету – Т-лімфоцити – розпізнають уражені вірусом гепатоцити та атакують їх. Атака призводить до загибелі інфікованих клітин та порушення функції печінки.

«Війна» всередині організму не обмежується однією печінкою. За кілька тижнів після інфікування з’являються перші “наочні” ознаки захворювання. Хворого непокоїть слабкість, погане самопочуття, підвищення температури тіла. Крім того, він зауважує, що потемніла сеча. Її колір стає схожим на міцно заварений чорний чай і при цьому вона ще дуже піниться. Ці симптоми вказують на ураження печінки.

Крім цих ознак, людина скаржиться на нудоту, блювання, тяжкість у ділянці шлунка та правому підребер’ї. Шкіра та склери очей жовтіють, а кал, навпаки, знебарвлюється. Після появи жовтяниці загальний стан дещо покращується.

Подібні ознаки вказують і на гостру фазу гепатиту, спричиненого іншими вірусами. Тому для встановлення діагнозу хворим потрібно здати аналізи. Наявність у крові антитіл до гепатиту А, які стосуються імуноглобулінів класу М, не залишає медикам жодних сумнівів щодо діагнозу. Принагідно пацієнтам роблять загальний та біохімічний аналізи крові, загальний аналіз сечі, досліджують кал.

До речі, антитіла до вірусу виявляються тільки в гострий період, при одужанні їх титр (зміст) знижується. Окрім лабораторних досліджень лікар з’ясовує у пацієнта, що той їв і пив, з ким спілкувався. Така інформація може бути корисною для попередження інших випадків захворюваності та виявлення хворих, які уникають лікування.

Сучасна тактика лікування гепатиту А спрямована на зниження концентрації токсинів в організмі та на забезпечення печінкових клітин енергією та матеріалом для відновлення. Тому пацієнтам призначають дезитоксикаційні розчини, глюкозу, вітаміни та гепатопротектори (препарати, що захищають клітини печінки). Специфічне противірусне лікування не проводиться. Його просто немає.

Крім цього, всім хворим під час лікування слід дотримуватись спеціальної дієти. Це стіл №5. З меню виключаються жирні, гострі страви, майже все, що може перевантажити печінку. Упродовж кількох тижнів організм відновлюється, і від хвороби залишаються лише неприємні враження.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар