Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
02 травня 2024
21,2 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
Ціна однокімнатної квартири у Вінниці сягнула восьми річних зарплат
08 січня 2024, 19:43
Ціна однокімнатної квартири у Вінниці сягнула восьми річних зарплат
  • Вартість житла на вторинному ринку зросла на 2,5 – 8,8 тисячі доларів. 
  • Натомість у 2023 році житло у новобудовах здешевшало у порівнянні з 2022-м: середня ціна складає 31,1 тисячі гривень за квадратний метр. 
  • Якщо ж вирішили не купувати, а орендувати, то загальної суми, яку заклали на купівлю «однушки», вистачить на 12 років оренди в поточних цінах.

Станом на кінець 2023 року середня ціна однокімнатної квартири на вторинному ринку вінницької нерухомості становить $42 тисяч. Приріст за рік – 2,5 тисячі доларів. 

Вартість метрів на вторинному ринку

У перерахунку на середню річну зарплату у Вінниці, дані про яку аналітики взяли з порталу Work.ua, однокімнатна квартира на вторинці у місті коштує близько 8,4 річного розміру зарплат.

 

 

Відео дня

За цим показником Вінниця на п’ятому місці за найдорожчою нерухомістю серед обласних центрів України. В цьому вона поступається Львову (9,8 річної зарплати), Києву (9,4 річної зарплати), Ужгороду (9,1) та Луцьку (9).

Вартість однокімнатної квартири у Вінниці сягнула 42 тисяч доларів. За такі ж гроші цю квартиру можна орендувати 12 років (за нинішніми цінами, без врахування амортизації та супутніх витрат).

 

Двокімнатні квартири на вторинному ринку, за даними аналітиків ЛУН, подорожчали у Вінниці на 8,9 тисячі доларів — $59,9 тисячі. Трикімнатні також зросли в ціні до 75,8 тисячі доларів (+$8,8 тисячі).

Що на новому будівництві

Водночас вартість нерухомості на первинному ринку за 2023 рік зменшилася на 8% — до 31,1 тисячі гривень за кв.метр.

 

При цьому темпи будівництва і введення нового житла в експлуатацію стали більшими: у 2023 році за три квартали у Вінниці здали на 16% більше житла, ніж за аналогічний період 2022-го. У регіоні відновили будівництво 91% компаній у порівнянні із ситуацією до повномасштабного вторгнення.

 

«Інтерес до купівлі квартир в Україні сягає 70-80% від довоєнного рівня, але частина покупців поки що витримує паузу і відкладає рішення про купівлю до стабілізації ситуації на фронті», — зауважили аналітики.

Оренда

Що стосується оренди, то середня вартість — 11 тисяч гривень за однокімнатну квартиру (+1 тисяча гривень приросту за пів року) у Вінниці. Це четвертий показник по Україні — Львів — 16 тисяч гривень, Ужгород — 15,1 тисячі гривень, Київ — 13 тисяч.

 

Оренда двокімнатної квартири у Вінниці складає, у середньому, 11,5 тисяч гривень на місяць і не показало приросту за пів року. 

Дані про трикімнатні квартири в статистиці ЛУН відсутні, що ймовірно вказує на те, що у Вінниці найпопулярніший варіант для оренди — саме однокімнатні квартири.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар