Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
02 травня 2024
21,1 °C
пасмурно

Новини

Вінниця
Чи можна змішувати куркуму та імбир: вчені дали точну відповідь
05 квітня 2024, 01:28
Чи можна змішувати куркуму та імбир: вчені дали точну відповідь

Кожен з нас знайомий з куркумою та імбиром, але мало хто знає про користь їх змішування.

Куркума та імбир - популярні спеції, які відносяться до однієї й тієї самої родини рослин Zingiberaceae і мають спільне коріння. Їх протягом століть використовували в традиційній медицині Індії та Китаю.

Видання Health пише, що куркуму традиційно використовують для полегшення застуди та лікування захворювань травної системи, шкіри та верхніх дихальних шляхів. Вона найбільш широко відома як засіб, що знімає запалення. Імбир часто використовують для поліпшення травлення, зокрема для зняття нудоти і болю, а також для зміцнення імунітету.

Спільне вживання імбиру і куркуми може зменшити запалення і полегшити симптоми захворювань, пов'язаних із запаленням, таких як артрит, хвороби травної системи і навіть діабет. Водночас їхній спільний прийом може бути пов'язаний з потенційними ризиками.

Користь куркуми

Куркума дуже популярна завдяки своїм протизапальним властивостям, які багато в чому зумовлені мікроелементом, що міститься в спеції, під назвою куркумін. Дослідження показали, що куркумін може допомогти впоратися з метаболічним синдромом, артритом і гіперліпідемією.

Деякі специфічні захворювання, за яких куркума може допомогти, включають:

  1. Запальні захворювання кишківника. Системний огляд показав, що куркумін може допомогти зменшити запалення при виразковому коліті та хворобі Крона.
  2. Застуда. Нещодавнє дослідження показало, що прийом добавок куркуміну протягом 12 тижнів скоротив тривалість застуди у здорових дорослих.
  3. Артрит. Різні дослідження засвідчили, що добавки куркуми можуть допомогти полегшити біль і запалення при різних видах артриту, включно з анкілозивним спондилітом, ревматоїдним артритом, остеоартритом і подагрою.
  4. Метаболічний синдром. Деякі дослідження показали, що куркумін підтримує здоровий рівень ліпідів, цукру в крові та артеріального тиску. Усе це - фактори метаболічного здоров'я, які впливають на ризик розвитку діабету або серцево-судинних захворювань.

Користь імбиру

Здебільшого він корисний завдяки більш ніж 100 активним сполукам, включно з гінгеролами, парасолами та іншими.

Імбир може допомогти при таких проблемах зі здоров'ям:

  1. Нудота, пов'язана з вагітністю. Дослідження засвідчили, що імбир може поліпшити легку нудоту і блювоту під час вагітності без істотного ризику для здоров'я.
  2. Біль. Сполуки, що містяться в імбирі, чинять різні ефекти на організм, включно з дією як антиоксидант, що допомагає полегшити біль. В одному з оглядів досліджень було виявлено, що імбир ефективно знімає біль при різних захворюваннях, включно з дисменореєю, м'язовим болем, остеоартритом, хронічним болем у попереку і мігренню.
  3. Діабет 2 типу. В одному з досліджень було виявлено, що добавки імбиру покращують рівень цукру в крові, гемоглобіну A1C і маркерів ліпідів у крові серед учасників із діабетом 2 типу.
  4. Сезонні алергії. Було доведено, що імбирні добавки ефективно покращують якість життя і носові симптоми у пацієнтів з алергічним ринітом.

Переваги спільного прийому куркуми та імбиру

У нещодавньому дослідженні оцінювали дію трав'яної добавки, що містила екстракт куркуми, імбиру та чорного перцю, порівняно з напроксеном - нестероїдним протизапальним препаратом (НПЗП) - на учасників з остеоартритом колінного суглоба. Через чотири тижні в учасників значно знизився рівень простагландину Е2 (ПГЕ2) - сполуки, яка відіграє роль у запаленні, пов'язаному з такими захворюваннями, як артрит.

Чорний перець значно підвищує біодоступність куркуми - здатність організму засвоювати її, - що, можливо, збільшує користь куркуми як частини трав'яної добавки в дослідженні.

Куркума та імбир чинять антиоксидантну та протизапальну дію на організм і загалом добре переносяться, тому їхнє поєднання може допомогти зменшити запалення та боротися з окислювальним стресом в організмі.

Ще одне нещодавнє дослідження показало, що при спільному вживанні вони діють на запалення краще. Однак це дослідження проводилося на тваринах і людських клітинах у пробірках.

Дослідження показують, що куркума сама по собі довела свою користь у дозах від 500 до 8000 міліграмів (мг) на день. Екстракт куркуми найчастіше приймають у дозах 1,5 грама (г) або 1500 мг на день протягом трьох місяців.

Імбир зазвичай приймають у дозах 0,5-3 г на день протягом 12 тижнів. Один систематичний огляд, що включав 12 досліджень, показав, що дози менше 1500 мг на день дають найкращі результати для полегшення нудоти під час вагітності.

Куркума та імбир можуть впливати на згортання крові, рівень цукру в крові та кров'яний тиск, тому вам слід бути обережними під час змішування цих добавок із ліками, які мають такий ефект, а саме:

  • антикоагулянти;
  • антидіабетичні препарати;
  • препарати від артеріального тиску.

Крім того, куркума та імбир можуть спричиняти кілька різних побічних ефектів:

дискомфорт у животі;

  • печія;
  • діарея;
  • подразнення рота і горла;
  • головний біль;
  • висип;
  • жовті випорожнення.

Раніше УНІАН назвав 4 маловідомі, але корисні властивості меленого коріандру.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар