Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
05 травня 2024
17,8 °C
небольшая облачность

Новини

Вінниця
86 КОПІЙОК ЗА РЕЄСТРАЦІЮ ШЛЮБУ ПЛАТЯТЬ У ЦНАПАХ НА ВІННИЧЧИНІ
25 жовтня 2023, 20:01
86 КОПІЙОК ЗА РЕЄСТРАЦІЮ ШЛЮБУ ПЛАТЯТЬ У ЦНАПАХ НА ВІННИЧЧИНІ

На засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України обговорювали проблеми та перспективи розвитку ЦНАПів

Центри надання адміністративних послуг, або ж ЦНАПи, в останні роки стали доволі затребуваними установами в кожній територіальній громаді Вінницької області. Сьогодні на засіданні президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України голови територіальних громад та представники уряду України підняли головні проблемні питання щодо розвитку мережі ЦНАПів на Вінниччині та запропонували шляхи вирішення цих проблем. «Цифрова трансформація діяльності державних структур – це та сфера, в якій Україна обходить інші країни Європи. Проведена велика робота з розбудови ЦНАПів в області і кількість послуг, що в них надаються, постійно зростає. За кількістю цих послуг Вінницька область є найрозвиненішою в Україні», - зазначає очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

За рахунок міжнародної допомоги в цьому році ЦНАПи на Вінниччині забезпечили дванадцятьма потужними генераторами. Загалом на Вінниччині працює 57 центрів надання адміністративних послуг, 154 віддалених робочих місця та 2 мобільних ЦНАПи.

На жаль, не у всіх громадах Вінниччини наразі є ЦНАПи. Однією з таких громад є Брацлавська. Голова громади Микола Корбинчук під час засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України підняв це питання.

«До нас в громаду переїхала значна кількість внутрішньо-переміщених осіб, релокувались виробничі підприємства. Зараз населення Брацлавської територіальної громади перевищує 20 тисяч. Проте, в громаді немає ЦНАПу, щоб надавати якісні адмінпослуги всім цим людям. Ми маємо приміщення під ЦНАП, яке потребує реконструкції. Вартість ремонту складає більше 12 мільйонів гривень. У нас не вистачає власних ресурсів на виконання цього завдання, то ж прошу уряд розглянути можливість відновлення субвенції з держбюджету на розвиток ЦНАПів», - звернувся Брацлавський селищний голова Микола Кобринчук.

На засіданні не були присутні представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, тож питання Брацлавського селищного голови передадуть в міністерство у вигляді офіційного звернення.

Вапнярська селищна рада встигла у 2020-2021 році отримати субвенцію на розвиток мережі ЦНАПів від держави. Завдяки співфінансуванню у пропорції 50% від держави і 50% місцевого бюджету в громаді вдалося відкрити ЦНАП. У Вапнярському ЦНАПі надають 175 різноманітних адміністративних послуг і велику частину з них отримують саме ВПО. Проте, виникають проблеми у фінансуванні центру надання адміністративних послуг.

«Відповідно до процедури, ЦНАП повинен сам себе утримувати. В нашому випадку виникає парадоксальна ситуація. Люди, які приходять в центр реєструвати шлюб, платять лише 86 копійок за цю послугу. Проте, комісія за цю послугу перевищує саму її вартість у десятки разів. За цей рік користувачами послуг ЦНАПу до місцевого бюджету сплачено 27400 гривень, а на утримання самого центру пішло близько 800 тисяч гривень. Хотілося б спитати, яким чином вирішувати цю проблему», - каже Вапнярський селищний голова Олександр Горенюк.

Це питання делегували до Міністерства юстиції України. Представник міністерства в онлайн-форматі розповів про деякі нюанси у підвищенні вартості надання адміністративних послуг.

«Ми цілком розуміємо, що вартість адміністративних послуг цілком не відповідає реаліям сучасності. Проблема в тому, що питання підвищення цих ставок не входить до компетенцій Мінюсту. Це питання може вирішуватись лише на рівні Верховної Ради», - відповідає перший заступник міністра юстиції України Євгеній Горовець.

Спроби розв’язання цієї проблеми здійснювались ще у 2020 році. Тоді зареєстрували кілька законопроєктів, ініційованих різними народними депутатами. Проте, результату досягти не вдалось.

«Я особисто пригадую засідання Верховної Ради, коли обговорювали ці законопроєкти. На жаль, це питання тоді подали досить політизовано. Намагаючись підняти ставки до норм реального часу, деякі з них збільшувалися в сотні разів. У відповідь на це, з боку деяких депутатів лунали популістичні заяви про те, що таке підвищення призведе до зубожіння малозабезпечених верств населення», - розповідає Євгеній Горовець.

У 2020 році законопроєкт відправили на повторне перше читання. Зокрема, вартість послуги реєстрації шлюбу за цим законопроектом збільшувалася з 86 копійок до 119 гривень. З 2021 року цей законопроєкт не розглядається повторно.

«Зважаючи на все це, пропоную розглянути можливість звернення органів місцевого самоврядування до відповідних комітетів Верховної Ради та донести їм, що це питання є актуальним. Міністерство юстиції України зі свого боку підтримує цю ініціативу», - пропонує перший заступник міністра юстиції України.

За підсумками обговорення проблем розвитку мережі ЦНАПів, очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов звернувся до голів територіальних громад із проханням приділити увагу залученню міжнародної технічної допомоги для цієї цілі. Окрім цього, директору департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку Вінницької ОВА доручив підготувати відповідне звернення до Верховної Ради щодо обговорених питань.

Цього року в ЦНАПах Вінницької області надали на 151,9 тисяч послуг більше, ніж у 2022 році. У 2022 році на Вінниччині відкрили лише 2 ЦНАПи, а цього року вже відкрили 8 нових центрів. За перше півріччя 2023 року в області надали 586029 адмінпослуг – це найкращий показник по всій Україні.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар