Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
30 квітня 2024
19,2 °C
ясно

Новини

Вінниця
$5000 за довідку для ухилянта: журналісти викрили у Вінниці масштабну схему продажу "білих квитків"
14 червня 2023, 16:33
$5000 за довідку для ухилянта: журналісти викрили у Вінниці масштабну схему продажу "білих квитків"

У ході журналістського експерименту стопкорівці викрили масштабну оборудку з торгівлі "білими квитками": за 5 тисяч доларів вінницький ділок обіцяє "вирішити питання" через свого кума-посадовця

Кому війна, а кому – гарний привід для заробітку? У Вінниці місцевий "підприємець", схоже, знайшов собі нове джерело отримання доходів. За певну валютну винагороду чоловік узявся постачати військовозобов'язаним, які прагнуть ухилитися від мобілізації, так звані "білі квитки". На цій прибутковій, але не зовсім законній діяльності його викрили журналісти "СтопКору".

Як саме працювала налагоджена схема з продажу медичних довідок про непридатність до військової служби? Хто був у ній задіяний? Та як на діяльність горе-підприємців реагують правоохоронці та військові?

"Шахраї знайшли новий спосіб заробітку. Сьогодні активно продають "білі квитки" – спеціальні документи, які звільняють чоловіків призовного віку від мобілізації. Вартість такого залежить від статусу та регіону і в середньому коливається від 4 до 9 тисяч доларів США", – розповідає репортерка.

Як повідомили у пресслужбі СБУ, правоохоронці "накрили" схеми ухиляння від мобілізації одразу в декількох областях. Слідчі повідомили про підозру пʼятьом організаторам, серед них є співробітник Міноборони. Фігурант організував незаконне оформлення документів для зняття громадян із військового обліку, а інші зловмисники пропонували клієнтам нелегально виїхати за кордон.

Аби з'ясувати, як працюють такі нелегальні схеми та скільки це коштує, знімальна група "СтопКору" у Вінниці наважилася на складний експеримент під прикриттям, аби купити ту саму VIP-перепустку за кордон для ухилянтів.

Так званий "білий квиток" представляє собою особливий документ, який дозволяє легально уникнути призову на військову службу. Довідка про непридатність до армії – одна з законних підстав для виїзду чоловіків у віці 18-60 років за кордон: свого часу "СтопКор" ретельно проаналізував, які статті непридатності до військової служби є чинними у період бойових дій та хто з "білобілетників" не підлягає мобілізації у жодну з її хвиль.

Проте на практиці, якщо призовник все ж таки потрапив до військкомату, він може спробувати "відкосити" на етапі проходження медкомісії. До прикладу, дати хабаря лікарям або симулювати хворобу. Крім того, можна купити медичну довідку "Про непридатність до служби" у підприємливих ділків.

Ба більше, до редакції "СтопКору" надійшло повідомлення, що у Вінниці під час збройної агресії російських загарбників військкомати начебто торгують "білими квитками". Аби перевірити цю інформацію, журналісти під прикриттям зв'язались із так званим "посередником". Для проведення експерименту використали "легенду": нібито довідка для ухилення від мобілізації потрібна чоловікові журналістки.

Як стало відомо репортерам, усіма автовокзалами Вінниці керує такий собі дядько Іван Продивус, а його хобі – це "вирішення" складних питань.

Посередник, який "вирішує питання", – відомий у певних колах Вінниці Іван Продивус.

"Моя задача полягає в тому, аби з допомогою Івана Івановича купити "білий квиток" для свого чоловіка, аби той уник мобілізації. Мені ледве вдається потрапити до потрібного кабінету. А саме – до кабінету Івана Івановича Продивуса. Розповідаю йому свою історію та прошу допомоги з військкоматом. За легендою, моєму чоловікові вже нібито зателефонували з військкомату та запросили", – розповідає Наталія Дігтяр.

Пан Продивус озвучує ціну питання: 5 тисяч доларів. Розмову з ним зафіксовано на приховану камеру журналістів.

Тож, аби покласти край такому нелегальному бізнесу, "СтопКор" вирішив оприлюднити запис усієї розмови у кабінеті ділка, щоб надалі передати ці матеріали до компетентних правоохоронних органів.

"Проте нам вдалося втертися горе-бізнесмену в довіру. Наостанок він передав мені перелік документів, необхідних для оформлення "білого квитка", – зазначає медійниця.

Слід зауважити, що під час бесіди Продивус згадав про свого кума з Одеси.

Останній, імовірно, має певні впливові звʼязки, а може, навіть і працює в одному з військкоматів Одеси, але ця інформація – непідтверджена.

Примітно, що, за даними ЗМІ, нещодавно в одному з одеських військкоматів було відсторонено від служби воєнкома – Євгена Борисова. Він начебто має елітну нерухомість на узбережжі Іспанії вартістю у майже 4 мільйони євро та кілька автівок преміум сегменту, що записані на дружину. Припускають, що такі статки службовець міг заробити корупційним шляхом.

Аби отримати офіційний коментар, редакція "СтопКору" звʼязалась із представником ОК "Південь", який за незрозумілих причин відмовився коментувати даний інцидент.

"Я знаю, це Бутусов запустив, а що там, як, куди – не знаю. До правоохоронних органів, у ДБР звертайтеся. Ми не розслідували цю справу, він служить і всіх влаштовує. Якщо у правоохоронних органів є до нього питання, то запитуйте у правоохоронних органів", – заявив журналістам речник ОК "Південь" Анатолій Будяшевський.

Між тим, до спілкування щодо "білого квитка" з Іваном Продивусом репортери повернулись рівно за тиждень. І пан Іван одразу ж попросив про завдаток – 4 тисячі умовних одиниць, які потрібно передати тим, хто власне й оформляє документи.

Під час розмови він також повідомив, що його таємничий кум з Одеси начебто працює там у керівництві поліції.

"Він заступник начальника міліції, я його перевів на Одесу. Так як я його перевів, він зараз в Одесі чекає. Він мені і кум, і племінник, то я його так і тяну в міліції. Він мені каже: Іванович, ще два тижні будемо вирішувати, а далі будемо припиняти. Так. Все закривається", – заявив Продивус.

Ділок також оголосив ледь не весь спектр своїх послуг із прайсами. Серед таких можна замовити водійське посвідчення лише за 8 тисяч гривень та групу інвалідності з правом виїзду за кордон. Останнє коштуватиме трохи дорожче і у валюті.

Зібравши всі необхідні докази корупційної діяльності кола осіб та аби припинити такі протиправні дії, юристи "СтопКору" вже підготували офіційні заяви та звернення до правоохоронних структур. Тож далі буде.

Фото та відео
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар