Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
13,8 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Як обрати психолога та які психологи тобі тільки нашкодять
03 червня 2020, 14:44
Як обрати психолога та які психологи тобі тільки нашкодять

Тему ментального здоров’я в Україні часто відсувають на другий план, а пострадянське виховання шепоче «терпи» і «ти впораєшся сам(-а)», однак насправді допомога психолога потрібна багатьом із нас. Як обрати хорошого фахівця і чому навіть найвідвертіші розмови з друзями не вирішать психологічних проблем.

Душевний спокій – невід’ємна частина щасливого і повноцінного життя. А головне завдання психолога – допомогти людині, яка заплуталася в житті, зіткнулася з труднощами і не може їх вирішити самостійно.

Насамперед розвіймо стереотипи, які заважають багатьом із нас звернутися до фахівця:

  • «Я нормальний(-а), навіщо мені до психолога». Річ у тім, що психологи працюють якраз із нормою: цей фахівець допомагає порадами і тренуваннями, підбирає спеціальні техніки, корегує поведінку, підвищує самооцінку. Коли ж людина має патологічні відхилення – нею займається лікар-психіатр: він ставить діагноз і призначає медикаментозне лікування. А ще є психотерапевт – це також людина з медичною освітою: він виявляє можливі причини внутрішніх проблем, допомагає позбутися їх і попередити у майбутньому. Психотерапія передбачає немедикаментозне лікування. Допомога психолога може обмежуватися однією або кількома консультаціями, лікування ж у психотерапевта чи психіатра зазвичай триваліше.
  • «Я можу і з другом «по душах» поговорити». Можеш, але це не те саме. У розмові з приятелем можна отримати чудову психологічну підтримку і допомогу в складній життєвій ситуації. Можна пожалітися, понити і почути слова, які хочеться почути саме в цю мить. Але консультація психолога кардинально відрізняється від звичайної бесіди. По-перше, бувають ситуації, коли ми вирішуємо, що близьким краще не знати про наші проблеми, тому що це може негативно відбитися на стосунках. Або ж не можемо бути на 100 % відкритими через страх осуду, незгоди, нерозуміння. По-друге, конфіденційність і неупередженість – вагома перевага психолога. Він зобов’язаний зберігати все почуте від тебе в таємниці, а проблему бачить комплексно і незалежно.
  • «Я сам(-а) собі психолог». Ні, навіть психолог сам собі не психолог. І серед цих фахівців є абсолютно нормальним періодично ходити на консультацію до своїх колег, так само як стоматологу – піти до стоматолога. Психологічна допомога вимагає певних знань і навичок. Потрібна база і розуміння психічних процесів. Добре, якщо ти знаєш, як вирішити свої проблеми самостійно. Однак якщо ні, то яким(-ою) би критичним(-ою) ти не був(-ла), як би багато не рефлексував(-ла) і як би добре не розбирався(-лася) в людях, зрозумій: це складно – об’єктивно оцінити систему, одночасно перебуваючи в ній.

Ось деякі ознаки того, що, можливо, тобі варто звернутися по допомогу до психолога:

  • у тебе є тема, яку ти ні з ким не можеш обговорити;
  • тебе все нервує;
  • відчуваєш безпричинну тривогу;
  • ти переїдаєш;
  • відчуваєш постійне емоційне виснаження;
  • відчуваєш апатію, тебе нічого не радує;
  • у тебе постійні перепади настрою;
  • відчуваєш самотність та ізольованість;
  • ти маєш порушення сну;
  • відчуваєш, що втратив(-ла) контроль;
  • маєш проблеми у стосунках.

Щоб отримати ефективну консультацію психолога, важливо знайти компетентну людину і не потрапити на псевдолікаря, який не тільки витягне з тебе гроші, а може ще й нашкодити. Завдання грамотного фахівця – допомогти клієнту, поважаючи його систему цінностей, індивідуальні особливості і здатність до самостійних рішень.

Отже, що ж вирізняє хорошого психолога? Як зрозуміти, що перед тобою справді фахівець, а не просто співрозмовник, що схвально киває головою під час твого монологу?

  1. Він не зловживає своїм авторитетом і впливом на пацієнта. Не повчає, не насідає, не нав’язує свою думку. А ще не лякає тим, що якщо ти, не дай Боже, не дотримаєшся його порад, то ніколи не знайдеш роботу, не схуднеш, не почнеш стосунки. Замість цього він допомагає тобі самому(-ій) розібратися у своїх несвідомих переживаннях, які породжують проблеми.
  2. Не дає порожніх обіцянок. Аналогічно до попереднього пункту, хороший психолог не обіцятиме, що після його консультацій ти більше ніколи не будеш нервувати або завтра ж почнеш власний успішний бізнес. Психолог не торгує щастям. Але він може підібрати доступні тобі інструменти для досягнення власних цілей.
  3. Приймає пацієнта таким, яким він є. Психолог не дає оцінку твоїм вчинкам. Так само як адвокат і лікар, він служить ТВОЇМ інтересам. Наприклад, працюючи з важким підлітком, психолог робить це для підлітка, а не для його мами, викладачів або однокласників.
  4. Фахівець із радістю відповідає на запитання про власну спеціалізацію, напрям або школу, до якої належить, а також показує необхідні сертифікати і документи. Йому нема чого приховувати.
  5. Призначає зустрічі у себе в кабінеті, а не на вулиці, в кафе і, звичайно ж, не в тебе вдома. Психолог називає точний час зустрічей, точну оплату і кількість консультацій. Тому будь уважним(-ою): не ставай для когось просто вигідним клієнтом.
  6. Ніколи не буде хвалитися, які топ-блогери і публічні люди є серед його клієнтів. Професіонал завжди цінує твою конфіденційність і береже свою репутацію.
  7. Справжній фахівець має чітко окреслене коло проблем, з якими він працює. А з іншими проблемами тебе просто не візьме, а порадить колегу, який займається саме цим.

І звісно ж, орієнтуйся на власні відчуття. Психолог не обов’язково має стати тобі другом, однак ця людина має викликати в тебе довіру і загалом бути приємною і уважною. Психолог надає тобі послугу, але не вимагає беззаперечного виконання його настанов і порад. І кожний клієнт психолога також має докладати зусиль. З хорошим психологом ти будеш вирішувати, що саме ти збираєшся робити, навіщо і як.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар