Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
19 березня 2024
1,0 °C
снег

Статті

Здоров'я та краса
В Україні епідемія сколіозу
30 липня 2019, 08:36
В Україні епідемія сколіозу

В Україні спостерігається лякаюча статистика дитячого сколіозу. Останні дослідження вказують на стрімке зростання проблем з хребтом у дітей молодшої вікової групи по всьому світу. Однак в деяких країнах ситуація особливо плачевна.

За результатами трирічного дослідження, що проводилося на території десяти країн Східної Європи, найгірша ситуація зі сколіозом зафіксована в Україні. Тут проблеми зі спиною ортопеди виявили у 23% дітей (при цьому більше третини обстежених потребують спеціалізованих методик лікування). Не краща ситуація в РФ і Молдові - тут проблеми спостерігаються у 21% дітей. Найменше число хворих дітей зафіксовано в Словаччині - 14%. Середньосвітовий рівень знаходиться на позначці 15-17%, хоча ще в минулому десятилітті не перевищував позначки 15%.

На основі дослідження Східно-Європейської асоціації ортопедів (East European Orthopaedic Association, EEOA), результати якого були озвучені на Конгресі EEOA в Бухаресті, український підрозділ асоціації розробив ряд рекомендацій. Методичні матеріали для медичних і навчальних установ, вже передані українським міністерствам, а рекомендації для батьків представлені нижче:

  • обстеження у ортопеда не рідше ніж раз на рік;

Діти все менше часу проводять на вулицях, а активні ігри на свіжому повітрі все частіше замінюються просиджуванням за гаджетами і комп'ютером. М'язова слабкість призводить до проблем з хребтом, і легка форма сколіозу може за кілька місяць прогресувати до рівня, що вимагає медичного втручання.

  • заняття активними видами спорту та плавання;

У більшості випадків сколіоз можна вилікувати фізичними вправами (гімнастика за методом Катаріни Шрот або аналогічні їй «дихальні» гімнастики). Але в першу чергу дитині потрібні сильні спинні м'язи, що відповідають за підтримку хребта.

  • увага до дитячих рюкзаків;

Купуючи дитині рюкзак, батьки повинні віддавати собі звіт в тому, що ранець - основне джерело проблем зі спиною. Перевантажений рюкзак, його неправильна конструкція і носіння, є прямою причиною сколіозу і подальших проблем з неправильним розвитком внутрішніх органів.

Детальні рекомендації до шкільних рюкзаків містяться в методичних матеріалах EEOA, переданих в МОН України, ось деякі витяги з них:

    • вага рюкзака (з вмістом) не повинна перевищувати 10-12% маси дитини. Для дітей молодших класів - 1,5-2,3 кг;
    • обов'язкова наявність жорсткого каркаса, ортопедичної спинки і м'яких широких лямок;
    • рюкзак за габаритами повинен бути не ширше і не вище спини дитини.

Всі моделі китайських виробників було забраковано ортопедами. Крім того, декотрі моделі дитячих рюкзаків європейських виробників (Herlitz, Kite, Scout тощо) можуть не підходити українським дітям і також викликати проблеми зі спиною. Причина в тому, що український школяр часто несе в рюкзаку більше вмісту (книг), і розрахований на європейські шкільні програми ранець виявляється перевантаженим в українських реаліях. Високі оцінки ортопедів заслужили рюкзаки від української компанії «1 Вересня», британські YES, Smiggle, а також американський бренд Kipling, оскільки вони максимально адаптовані для програми українських шкіл.

  • збалансоване харчування;

Фастфуд і снеки - не найкраще рішення для дітей. Фрукти, овочі та ягоди повинні бути в щоденному раціоні. Газовані напої краще замінити натуральними соками.

 

Про EEOA

Східно-Європейська асоціація ортопедів (East European Orthopaedic Association, EEOA) є головною організацією, яка об'єднує національні ортопедичні суспільства Східної Європи. EEOA була заснована в 1993 році в Румунії. Сьогодні в неї входять 12 національних товариств-членів з 10 країн-членів та 6 асоційованих наукових членів.

EEOA є некомерційною організацією. Члени асоціації працюють на сприяння обміну науковими знаннями і досвідом в області профілактики і лікування захворювань і травм опорно-рухового апарату. EEOA організовує щорічні конгреси, семінари, курси, форуми та конференції в Європі. Асоціація також ініціює і підтримує фундаментальні і клінічні дослідження.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар