Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,1 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
СОН ТА БЕЗСОННЯ. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ!!!
12 вересня 2012, 00:00
СОН ТА БЕЗСОННЯ. АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ!!!

Сон – це фізіологічний стан організму. Майже третину свого життя ми проводимо в такому стані. Сон життєво необхідний для кожного, як повітря, їжа і вода.

Яка норма сну для дорослої людини?

Норма – це величина відносна, тому вважається, що для кожного норма має бути своя. Головний критерій - це бадьорість, енергійність і достатня працездатність після нічного сну.

Чому одні люди сплять лише вночі, а інші вночі й удень?

Це пов’язано з біологічним ритмом. Він формується протягом перших двох років життя людини.

Що таке безсоння?

Безсоння (диссомнія) – це порушення сну, при якому важко заснути або підтримувати сон. Людина, що страждає на безсоння, швидко втомлюється, спостерігаються порушення її функціональної і професійної діяльності. Скорочується тривалість нічного сну,спостерігається пізнє засипання, раннє пробудження, багаторазове переривання сну вночі. Також відбуваються зміни в якості сну - він стає більш поверхневим, скорочується його тривалість, порушується співвідношення між фазами сну.

Які причини безсоння?

Будь - який стан пов’язаний з болем і дискомфортом (наприклад ангіна, артрит). Пухлини, судинні порушення, інфекції, травми, ендокринні та метаболічні захворювання, зловживання алкоголем, психіатричні захворювання, емоційне перенавантаження.

Що необхідно робити, щоби сон був повноцінним?

Дотримуватись режиму: лягати спати і прокидатись в один і той же час. Це правило має діяти як в робочий, так і у вихідний день.

У мене безсоння, до кого слід звернутись?

Якщо у вас немає інших скарг на здоров’я, можете звернутись до таких лікарів, як психіатр чи невропатолог.

Як лікувати безсоння?

Ні в якому разі не приймайте лікарські засоби самостійно, не консультуйтеся з фармацевтом в аптеці, друзями, знайомими. Справа в тому, що більшість лікарських засобів зі снодійним ефектом викликають швидке звикання. І при відміні даного препарату захворювання прогресуватиме. Звернітся до фахівців, які займаються вирішенням цього питання, а не займайтесь самолікуванням.

Аліна Кобець,
лікар-псиатр 15 відділення ВОПНЛ, ім. академіка О. І. Ющенка

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар