Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
28 березня 2024
15,9 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Ознаки хвороби підшлункової залози
23 січня 2018, 00:00
Ознаки хвороби підшлункової залози
   Не рідко, коли болить живіт, людина не підозрює, що його турбує підшлункова залоза. Клінічна картина недуги цього органу схожа з іншими захворюваннями органів травлення або інших органів. Тому, при будь-яких болях в епігастральній зоні негайно звертайтеся до лікаря. Патологія підшлункової залози може призвести до тяжких наслідків і незворотних процесів.
   Перші ознаки хвороби підшлункової залози
Недуга може проявити себе по-різному. Порушення в режимі харчування, зловживання алкоголем, жирна, гостра їжа, порушення в роботі кишечника і печінки, можуть викликати больовий синдром в епігастральній ділянці. Біль з'являється після їжі, через проміжок часу, пекуча, наростаюча, що оперізує, може віддавати в поперек, лопатку, хребет. При захворюванні залози характерний «жирний» стілець, кашоподібний, частий, рясний, сірого кольору, іноді запор. Апетит знижується, з'являється важкість у животі, здуття, кольки, блювання, запаморочення. Так як порушується процес засвоєння поживних речовин і вітамінів, людина худне, розвивається авітаміноз.
    Гострий панкреатит
Розвиток гострого панкреатиту може викликати захворювання кишечника, печінки. При гострому запаленні ознаки хвороби підшлункової залози характеризуються гострим болем, іноді може підніматися температура, що говорить про нинішньому процесі некрозу. При таких болях хворому важко лежати. Тому він змушений прийняти положення сидячи, злегка нахилившись вперед. Блювота не приносить полегшення, з прожилками крові або домішкою жовчі. При зовнішньому огляді хворий при пальпації скаржиться на біль ліворуч, трохи вище пупка, печінка збільшена. Якщо гострий панкреатит повторюється, може розвинутися хронічна форма захворювання, що призведе до розвитку цукрового діабету. Так само при захворюванні призначають загальне обстеження, аналізи сечі, крові, УЗД, рентген.
Особливо небезпечно запалення у дітей. Початкові ознаки хвороби підшлункової залози можуть бути в перехідному періоді, при зміні харчування (перехід на штучне харчування, щеплення, прорізування першого зуба).
      Патологія підшлункової залози має важкий перебіг, в деяких випадках можлива смерть. Тому, як тільки з'являються ознаки хвороби підшлункової залози, зверніться за допомогою до фахівця.
Чорна Наталія Анатоліївна,
лікар-ендокринолог
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар