Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
12,3 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
Кастрація собак: думка фахівця.
04 травня 2023, 13:26
Кастрація собак: думка фахівця.Кастрація собак: думка фахівця.

Одна з найпоширеніших планових операцій, яку проводять собакам – це кастрація. Існує хибна думка, що кастрація необхідна тільки самкам (небажана вагітність, тічка), але насправді для самців дана операція не меньш важлива. Процедура викликає багато суперечок і ставлення до неї неоднозначне. Щоб допомогти в цьому розібратись, ми вирішили звернутись до лікаря ветеринарної медицини вищої категорії, терапевта, хірурга-анестезіолога, зоопсихолога – Надточей Альони Анатоліївни:
- Альона Анатоліївна, поділіться, будь ласка, думкою: навіщо каструвати самців?
- Якщо улюбленець не веде статевого життя, а власники не хочуть його каструвати, то це призводить до хвороб сечестатевої системи, і як наслідок – утворення пухлин.
- Багато власників тварин вважають, що операція – це ризиковано, краще пігулки. Прокоментуйте, будь ласка, таку точку зору.
- Пігулки для стримання природніх інстинктів тварин пригнічують роботу гормонів, але разом із тим призводять до онкології.
- Чи може кастрація зіпсувати характер улюбленця, вплинути на його форми?
- Щодо характеру тварин, то статеве утримання підвищує тривожність, високий рівень гормонів призводить до агресивної поведінки. Собака може тікати від власника, мітити територію та речі. Саме кастрація допоможе уникнути ці неприємні моменти. Пес стане спокійним, перестане мітити квартиру, зникне тяга до протилежної статі, а це в свою чергу захистить від інфекцій, що передаються статевим шляхом. До недоліків даної процедури можна віднести схильність до ожиріння, так як після операції скорочується утворення чоловічого статевого гормону – тестостерону, який забезпечує обмін речовин. Тому, щоб кастрація не вплинула на форми собаки, слід ретельно слідкувати за збалансованим харчуванням.
- Ще питання, яке часто цікавить власників тварин: з якого віку можна каструвати? І чи існують вікові обмеження щодо такої операції?
- Найкращий вік для кастрації кобеля від 6-ти до 18-ти місяців, в залежності від породи. Молодих песиків краще каструвати навіть по тій причині, що сім’яники маленькі, а значить – шов буде маленький і швидко загоїться. Більш дорослих самців піддають кастрації по медичним показникам (крипторхизм, простатит, онкологія сім’яників).
- І останнє запитання: кастрація – складна операція? Чи може вона бути небезпечною?
- Як у любого оперативного втручання ризики є, але наша команда фахівців робить все можливе, щоб їх уникнути та мінімізувати. Операція проводиться під загальним наркозом. Запровадження седативних препаратів несе певний ризик, але якщо правильно до цього підготуватись, то не все так страшно. Для мінімізації ризиків необхідно провести передопераційне обстеження та підготовку, а саме: огляд лікарем, збір анамнезу, загальний та біохімічний аналізи крові та обов’язкове узд серця та сім’яників. Якщо протипоказань немає – лікар з власниками узгоджує дату, коли буде проведена кастрація. Після операції використовують спеціальний комір для того, щоб собака не розлизувала шви і для забезпечення повного загоєння рани. На 7-ий день шви знімають. На протязі даного періоду часу собаку необхідно обмежити від фізичних навантажень: спокій, тиша та пильне спостереження за станом швів. Після кастрації на протязі місяця гормональний стан собаки стане в норму, і поведінка, пов’язана із інстинктом розмноження зійде нанівець. Але це не значить, що питання корекції небажаної поведінки повністтю вирішене. Займатись вихованням улюбленця все одно потрібно.
Ну що ж, друзі, залишилося лише підсумувати вищесказане та з впевненісттю сказати, що кастрація, беззаперечно, позитивно впливає на здоров’я та характер собаки. Багатьох негативних наслідків можна уникнути і навіть подовжити життя свого улюбленця завдяки даній операції. Якщо порода домашнього улюбленеця не має цінності, а власники, враховуючи непрості умови сучасних реалій, не мають в планах займатись розведенням, то кастрація – це найефективніший спосіб вирішення небажаної поведінки та подальшого розмноження улюбленця. Життю тварини гарантуються спокій та довготривалість.

Ветеринарна клініка «Айболит» - ефективна допомога Вашому улюбленцю!

м. Вінниця, вул. Київська, 86

  • (067) 234-12-39
  • (073) 234-12-39
  • (067) 234-11-96
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар