Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
15 жовтня 2024
11,4 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ
17 березня 2014, 00:00
ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ

Особливістю харчування при цукровому діабеті 2 типу є харчування спрямоване на те, щоб людина зменшила вагу. Клітини розтягнуті жиром, тому інсулін не може допомогти цукру потрапити в клітину. Хворому необхідно схуднути, тоді клітини звільняться від зайвого жиру і відновлять чутливість до інсуліну. Необхідно виключити вуглеводи, що швидко засвоюються; вживати їжу часто, малими порціями, не пропускати заплановані та додаткові прийоми їжі.

Небажаною є така їжа: вироби зі здобного тіста, шоколад, вершкове морозиво, кремові торти; міцні жирні бульйони, жарені, гострі, солоні, пряні та копчені страви; жирні сорти м’яса, птиці, ковбаси, солена риба; виноград, банани, родзинки, цукор, варення, цукерки, мед, лимонад; майонез, вершкове масло, маргарин; сири, вершки, жирна сметана, бринза, солодкі творожні сирки; рис, манна крупа, макаронні вироби.

А рекомендованими можна назвати слідуючі продукти та страви. Хліб – до 200 грам на день, житній, пшеничний, білково-висівковий або спеціальний діабетичний. Овочеві супи, нежирні м’ясні та рибні бульйони. Нежирне м’ясо, птиця (до 100 грамів на день) або риба (до 150 грам на день) у відвареному або заливному вигляді. Кисломолочні продукти (кефір, несолодкий йогурт) – 1-2 стакани на день, нежирний сир до 100-200 грам на день в натуральному вигляді й у в вигляді сирників, запіканок. Із круп краще всього вживати вівсяну, гречану, ячмінну, перлову, пшоняну. Бобові та макаронні вироби можна дозволити рідко, в невеликій кількості, зменшуючи в ці дні вживання хліба. Картоплю, буряк, моркву рекомендовано вживати не більше 200 грам на добу. Фрукти та ягоди кислих та кисло-солодких сортів (яблука – антонівка, апельсини, лимони, журавлина, червона смородина) до 200-300 грам на день. З напоїв, дозволені зелений або чорний чай, можна з молоком, неміцна кава, томатний сік.

ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ 2 ТИПУ РЕКОМЕНДОВАНО:

Продукти без обмежень: огірки, помідори; всі види капусти; кабачки, баклажани, перець; всі види салату, зелень, квасець; цибуля, часник; редиска, редька; стручкова квасоля, гриби; чай, кава без цукру; мінеральна вода.

Продукти з обмеженим вживанням: кисломолочні продукти із вмістом жиру <1,5%; нежирне м’ясо, риба, птиця без шкірки; сир із вмістом жиру <30 %, сметана <15%, творог <5%; крупи, макарони, хліб; картопля, кукурудза, бобові (горох, квасоля, чечевиця); фрукти.

Зменшуємо вживання таких продуктів: масло вершкове, олія, сало; майонез, сметана,вершки; сир >30 % жирності, різні молочні продукти >1,5%; жирне м’ясо, субпродукти, ковбаса, сосиски, сардельки; жирна риба; паштети, консерви й олії; горіхи, зернята; мед, цукор, варення,джеми,солодкі напої; цукерки, шоколад, морозиво; тістечка, торти, печиво, здобна випічка; алкогольні напої.

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар