Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
9,9 °C
небольшой дождь

Статті

Здоров'я та краса
АЦЕТОН У ДІТЕЙ - ЩО ЦЕ?
20 травня 2014, 00:00
АЦЕТОН У ДІТЕЙ - ЩО ЦЕ?

Ацетонемічний синдром (Ацетон) - це стан, який найчастіше розвивається у дитячому віці. Його основними проявами є багаторазові напади нестримного блювання, які можуть повторюватися навіть при спробі напоїти дитину. Також проявляються зневоднення та інтоксикація - блідість з яскравим рум’янцем на щоках, збудження або навпаки сонливість, загальна слабкість, сухість слизових оболонок та шкіри, підвищення температури тіла до 38 Cº і вище, також від дитини відчувається запах ацетону.

У зв’язку з чим у дитини може виникнути ацетонемічний синдром? Для людського організму основним джерелом енергії є глюкоза. Однак він може виробляти енергію не тільки з вуглеводів, а й з жирів, з яких утворює проміжні та побічні продукти - кетонові тіла („ацетон”). Коли їх кількість збільшується в сотні разів, розвивається ацетонемічний синдром. Збільшення кетонів у крові можуть спровокувати й інші захворювання - і в першу чергу - цукровий діабет, тому при виникненні у дитини ацетонемічного синдрому, необхідно негайно звернутись до лікаря, який призначить додаткові обстеження для підтвердження даного стану або навпаки, так як цукровий діабет при його пізній діагностиці та лікуванні може становити загрозу життю дитини.

Що ж може провокувати появу у дитини ацетонемічного синдрому? Найчастіше це нераціональне харчування: жирна їжа, насичені м’ясні бульйони, ікра, консерви, горіхи, вершкове масло, шоколад. Ацетонемічне блювання також може виникнути і при різкому обмеженні харчування у дитини з надлишковою масою тіла (так званий голодний ацетон), тому при призначенні й дотримуванні дієти у даної категорії дітей не варто проводити розвантажувальні дні без попередньої консультації з лікарем (краще з дитячим ендокринологом).

При виникненні у дитини ацетонемічного синдрому або підозрі на його виникнення необхідно: викликати лікаря додому; попередити зневоднення організму; не годувати малюка, якщо він відмовляється від їжі; якщо малюк просить їсти, то дати йому чай з сухарем, фруктове пюре, картопляне пюре без масла; якщо малюк знаходиться на грудному вигодовуванні, то продовжувати його годувати.

Зневоднення при ацетонемічному синдромі - це втрата води та солей організмом дитини внаслідок блювання. Необхідно поїти дитину маленькими порціями (краще з чайної ложки) кожні 10-15 хвилин, чередуючи три види пиття: лужку воду без газу, солодкий чай з лимоном, регідрон (або регідрон-оптім з лимонним смаком). Ці препарати містять необхідну кількість солей і глюкози для їх найкращого всмоктування і доступні в аптеках. Регідрон та регідрон-оптім можна застосовувати дітям з перших днів життя.

Як діагностувати ацетонемічний синдром у домашніх умовах? Діагноз ацетонемічний синдром може поставити тільки лікар. При повторному його виникненні батьки можуть контролювати наявність ацетону в сечі дитини вдома за допомогою тест-смужок “CITOLAB K”, або інших тест-смужок для визначення кетонів у сечі. Для визначення ацетону необхідно занурити тест-смужку в ємкість з сечею на 2-3 секунди і покласти її на горизонтальну поверхню. Через 60 секунд оцінити результати шляхом порівняння кольору смужки з кольором на упаковці.

Наявність кетонів у сечі: (+ -, +) - стан легкого ступеня тяжкості, тож дитина може залишатись вдома; (+ +) - стан середнього ступеня тяжкості, але при достатньому досвіді батьків допомогу дитині надають в домашніх умовах, якщо такого досвіду немає і даний стан виник у дитини вперше, то батькам слід звернутись за допомогою до лікаря; (+ + +) - важкий стан, коли дитину необхідно госпіталізувати в лікарню.

Як можна вберегти дитину від повторних нападів ацетонемічного синдрому? Регулярні прогулянки та заняття на свіжому повітрі, але без перевтоми. Загартовування водними процедурами. Сон не менше ніж 8-10 годин, а у дошкільнят - обов’язковий денний сон. Профілактика інфекційних захворювань. Дотримання дієти: обмежувати м’ясо молодих тварин і птиці, жирні сорти м’яса, копчені продукти, субпродукти, щавель, кольорову капусту, помідори, апельсини, банани, напої з кофеїном і газом, шоколад. Потрібно надавати перевагу молочним продуктам, каші, свіжим овочам, фруктам, нежирним сортам риби, сиру.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар