Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 квітня 2024
18,6 °C
небольшой дождь

Статті

ЗАРУЧИНИ - ВІД ІСТОРІЇ ДО СЬОГОДЕННЯ
05 квітня 2013, 00:00
ЗАРУЧИНИ - ВІД ІСТОРІЇ ДО СЬОГОДЕННЯ
Одним із найбільш трепетних та хвилюючих днів для кожної людини є день її весілля. Проте дехто вже, можливо, підзабув, що наші предки перед весіллям в обов’язковому порядку проводили обряд заручин.
Заручини (полюбини, хустки, рушники, сватанки) - заключний етап сватання, обрядове закріплення згоди на шлюб. Водночас, це перший передвесільний обряд, що набував законної чинності. На заручини до молодої приходили разом із молодим його батьки та родичі. Старший староста накривав рушником хліб, клав на нього руку дівчини, зверху - руку хлопця і перев'язував їх рушником. Після цих церемоній дівчина і хлопець вважалися зарученими і відтепер не мали права відмовлятися від шлюбу. Спроба його скасувати вважалася за безчестя, за відмову ж -  відшкодовували матеріальні витрати та ще й платили за образу. По суті, заручини - це своєрідне обговорення намірів здійснити одруження молодих людей, оскільки саме слово має в своїй основі поняття «мовити», тобто змовлятися. Батьки «заручилися» одружити своїх дітей, після чого остаточно призначали день весілля. І лише при Катерині II, в 1755 р., церковний Святійший Синод зумів з'єднати обряд заручення і вінчання, але заручини продовжували жити в народній традиції.
У даний час, на жаль, заручини не бувають такими гарними й урочистими. Зазвичай, перед заручинами молодий чоловік знайомить свою обраницю з батьками і повідомляє їх про свій намір одружуватися, а в цей день молоді та їхні сім'ї зустрічаються, щоб офіційно оголосити молодих нареченим і нареченою. На заручинах головне - серйозна розмова батьків, про сім'ю молодих, про їх майнові можливості та обов'язки, що з необхідного новій сім'ї може дати рідня нареченої, а що - нареченого.
Звичайно, раніше до заручин відносилися серйозніше ніж зараз. Вважалося, що заручини і спільний клопіт з приводу підготовки до весілля зближують молодих і дозволяють краще пізнати їхнім сім'ям одна одну. Зараз ця процедура вже носить більш формальний характер. І тому, деякі сім'ї відзначають заручини в ресторані. Де музика і святковий настрій створюють радісну атмосферу та запам'ятовуються надовго - як молодим, так і їхнім батькам. А деякі пари, що люблять галасливі компанії, навіть відзначають заручини, організувавши вечірку, на яку запрошують усіх близьких та друзів.
Якими будуть ваші заручини - вирішувати лише вам. Тому, постарайтесь докласти максимум зусиль, щоб вони привели до ідеального весілля та щасливого сімейного життя!
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар