Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
29 березня 2024
10,3 °C
небольшой дождь

Статті

Юридичні питання
СПАДКУВАННЯ ЗБРОЇ
11 листопада 2019, 13:32
СПАДКУВАННЯ ЗБРОЇ

Спадкування — це перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла

(спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Існує два види спадкування – за законом та за

заповітом. Час відкриття спадщини – момент смерті спадкодавця. Місце відкриття спадщини —

останнє місце проживання спадкодавця. Відповідно до цивільного законодавства є 5 черг

спадкування. Строк прийняття спадщини – 6 місяців з момента відкриття спадщини.

Спадкування взагалі і спадкування зброї зокрема - проблема, станом на сьогоднішній день, досить актуальна. Це пов'язано насамперед з тим, що приблизно кожен пятий громадянин, який звертається за допомогою до нотаріуса, цікавиться питаннями спадкового права на зброю.

Якщо до складу спадщини входять права на майно, обмежене в обороті, зокрема зброю (ст. 178 ЦК України), з урахуванням Постанови Верховної Ради України «Про право власності на окремі види майна» від 17.06.1992 р., № 2471-XII, якою встановлюється спеціальний порядок набуття права власності громадянами на окремі види майна, спадкоємці мусять одержати спеціальний дозвіл для можливості здійснення ними права на майно, перелік якого наведено в Додатку 2 до вказаної Постанови.

У Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілів патронів, спорядже­них гумовими чи аналогічними за своїми властивостями металевими сна­рядами несмертельної дії, та зазначених патронів, а також боєприпасів до зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 серпня 1998 р. № 622 закріплено поняття вог­непальної зброї. Так, вогнепальною вважається зброя, у якій снаряд (ку­ля, шрот тощо) приводиться в рух миттєвим звільненням хімічної енергії заряду (пороху або іншої пальної суміші).

 Передбачено, у разі смерті власника, нагородна, нарізна вогнепальна та інша зброя армійських зразків, мисливська нарізна або гладкоствольна вогнепальна зброя, пневматична та холодна зброя протягом п'ятиденного терміну здається в органи внутрішніх справ на тимчасове зберігання до вирішення питання щодо спадкування майна (але на строк не більше шести місяців). Якщо хтось із спадкоємців бажає таку зброю (крім нагородної) залишити у власності, вона може бути за­реєстрована на його ім'я у встановленому порядку. Якщо серед спад­коємців немає осіб, які можуть мати або мають право на зберігання зброї, вона ними повинна бути в місячний строк продана або подарована особі, що має дозвіл органів внутрішніх справ на придбання зброї.

Якщо хтось із спадкоємців бажає стати власником нагородної зброї, остання, у разі можливості її законного перебування у власності грома­дян, може бути оформлена відповідно до вимог чинного законодавства.

Нагородна короткоствольна вогнепальна нарізна зброя (пістолети, револьвери) може бути залишена у власності спадкоємців після приведення її у стан, не придатний для стрільби в майстернях з ремонту зброї (довідка про переробку повинна знаходитися в особовій справі власника). Така зброя вважається колекційною і в дозволі на її зберігання ставиться штамп «колекція».

З цього випливає, що якщо спадкоємець майна не здає зброю спадкодавця на відповідальне зберігання в органи внутрішніх справ, то він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї. Тому, щоб уникнути таких наслідків, спадкоємцю необхідно негайно повідомляти органи внутрішніх справ про смерть власника зброї і не чинити їм перешкод у його вилученні для відповідального зберігання. До визначення кола спадкоємців і вирішення питання про видачу або про відмову у видачі дозволу чи ліцензії на придбання зброї. Зброя, що знаходиться на відповідальному зберіганні, не може бути реалізована.

У кожному конкретному випадку пропонуємо читачеві звертатися за консультацією до фахівця, тому що своєчасно отримана консультація допоможе йому в майбутньому уникнути негативних наслідків, викликаних незнанням Закону.

Ярова Яна Миколаївна,

приватний нотаріус,

Вінницького міського нотаріального округу

 

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар