Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
20 квітня 2024
11,7 °C
небольшой дождь

Статті

ЯК ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ НІТРАТІВ В ОВОЧАХ?
02 липня 2013, 00:00
ЯК ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ НІТРАТІВ В ОВОЧАХ?

Нітрати - солі азотної кислоти, які овочі та фрукти поглинають із грунту. Рослини перетворюють ці азотні сполуки в білки. У допустимих концентраціях нітрати нешкідливі для організму. Вони містяться у всіх овочах, ягодах та фруктах. Більш того, нітрати будуть міститися в рослинах, навіть якщо повністю відмовитися від будь-яких добрив. Але, якщо їх занадто багато, то вони потрапляють в організм у чистому вигляді (а не у вигляді білка) і в процесі травлення можуть перетворюватися в нітрити - солі азотистої кислоти. Саме ці речовини і небезпечні для здоров'я. По-перше, нітрити перешкоджають «диханню» клітин. Як результат - порушується обмін речовин, слабшає імунітет. По-друге, знижують вміст вітамінів у їжі. Наприклад, зменшується кількість йоду, а це призводить до збільшення щитовидної залози. По-третє, сприяють виділенню токсинів у міклофлору кишечника, що призводить до отруєнь, а також можуть спровокувати виникнення пухлин у шлунково-кишковому тракті.

Найбільше нітратів містять ранні овочі: салат, кріп, петрушка, зелена цибуля, редиска, огірки, капуста, помідори. Мають здатність накопичувати нітрати більше ніж інші овочі, також буряк, морква, кавун, гарбуз, кабачки, баклажани. Як же захистити себе від нітратів?

- Для дитини обмежуйте споживання тепличних овочів. Як правило, вміст нітратів у овочах закритого ґрунту у 1,5-2 рази більший ніж у відкритому ґрунті.

- Краще споживати сезонні овочі.

- Якщо є підозра, що овочі, які ви купили „багаті на нітрати”, то зберігати їх потрібно протягом короткого часу і бажано у прохолодному темному місті, а ще краще в холодильнику, тому що при температурі +2°С перетворення нітратів у нітрити не відбувається. Також, перед вживанням овочів із підвищеним вмістом нітратів, можна випити аскорбінову кислоту чи фруктовий сік, або додати в продукти аскорбінової кислоти (декілька сот міліграм кислоти на кілограм продуктів).

- Вимочування овочів в 1% -му розчині аскорбінової кислоти зменшує в них вміст нітратів на 36-58%. А вимочування овочів в 1%-му розчині столової солі та аскорбінової кислоти протягом доби знизить в них вміст нітратів майже на 90%. Але варто зазначити, що при вимочуванні із овочів разом з нітратами переходять також і вітаміни.

- Салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням та з’їдати відразу.

- Соки рекомендують зберігати тільки в холодильнику.

- Не використовувати готуючи їжу для дітей розморожені плоди та овочі, які до споживання довго витримувалися у розмороженому стані. При розморожуванні ці продукти легко уражаються мікроорганізмами, які викликають накопичення нітратів, і вони перетворюються на нітрити.

- Не варто споживати соки, пюре, плодоовочеві консерви, що тривалий час зберігались без охолодження.

- Перед споживанням не варто довго витримувати очищені, подрібнені, протерті плоди та овочі. Бажано взагалі не використовувати механічно пошкоджені плоди.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар