Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
25 квітня 2024
17,7 °C
дождь

Статті

ВЖИВАННЯ ПІДСОЛОДЖУВАЧІВ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
24 жовтня 2014, 00:00
ВЖИВАННЯ ПІДСОЛОДЖУВАЧІВ ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ
Хворим на діабет, бажано було б віддати перевагу натуральним продуктам, а не штучним замінникам цукру. Чому? Читайте нижче.
Цикламати (Е-952). Ступінь солодкості в 30 раз вищий цукру. Його вживання шкідливе тому, що він має нефротоксичну та канцерогенну дію. Безпечно допустима доза  для дорослих до 10мг/1кг ваги тіла. Із цикламатів виготовляються цукрозамінники, які є у продажу в Україні HUХОL (Німеччина), «Замінник цукру» (Росія).
Сахарин (Е-954). Солодкість сахарину перевищує солодкість цукру в 300-500 разів, добре розчиняється у воді (до 700 гр в 1л води), стабільний при термічній обробці, з не завжди відчутним слабким металічним присмаком. Сахарин широко використовується у харчовій промисловості в якості інгредієнтів морозива, кремів, желатинових десертів, виготовленні ліків. Допустима добова доза вживання сахарину 5мг/1кг ваги тіла людини (не більше 500 мг на добу).
Аспартам (Е-951). Білий порошок, який в 200 раз солодший від цукру, використовується при виготовленні більше 5 тис. найменувань продуктів, зокрема: безалкогольних напоїв, йогуртів, молочних сумішей, морозива, кондитерських виробів, слабоалкогольного пива, жувальної гумки. Безпечна доза аспартаму 5-10 мг/1кг ваги тіла.
Фруктоза. В 1,7 разів солодша від цукру, тому в кондитерських виробах можна скоротити кількість підсолоджувачу на 40%. Потрапляючи в організм, фруктоза всмоктується в 2,3 рази повільніше, ніж глюкоза, не дає різких підйомів концентрації в крові. Через 75 хвилин після введення в організм людини рівень фруктози в крові стабілізується і протягом 6 годин залишається незмінним. Оптимальна доза фруктози (30-40гр – 1 чайна ложка) на добу, ця кількість окислюється в печінці з незначним підвищенням рівня глюкози в крові.
Стевія медова. Свіже листя стевії медової набагато солодше цукру. Стевіозид в 300 раз солодший, ніж цукор. Вчені довели абсолютну нешкідливість стевії навіть при тривалому вживанні. Вона має імуномоделюючу дію, антигіпертензивну дію, антиоксилітичну дію.
Стевія позитивно впливає на діяльність печінки, підшлункової залози, попереджує утворення виразок шлунково-кишкового тракту, покращує сон, підвищує фізичну та розумову діяльність. Лікарські засоби із кореня солодки мають протизапальну, протиалергійну дію.
Штучні замінники цукру не рекомендовано використовувати через високий ризик побічних дій. Корисно вживати натуральні цукрозамінники.
Чорноброва В. І.,
лікар-ендокринолог ВОКЕД
Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар