Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
16 квітня 2024
20,0 °C
небольшой дождь

Статті

ВИЇЗД ЗА КОРДОН ДІТЕЙ, ЯКІ НЕ ДОСЯГЛИ ШІСТНАДЦЯТИ РОКІВ
13 червня 2012, 00:00
ВИЇЗД ЗА КОРДОН ДІТЕЙ, ЯКІ НЕ ДОСЯГЛИ ШІСТНАДЦЯТИ РОКІВ

З настанням літа багато сімей вирушає на відпочинок за кордон. Отже, що необхідно знати, щоб уникнути проблем, коли дитина перетинає кордон?
Ст. 313 Цивільного кодексу встановлено, що особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.

Вочевидь, коли дитина виїжджає за кордон без супроводу батьків, останні повинні надати згоду на такий виїзд, котра оформляється у вигляді заяви. Така заява повинна бути адресована відповідним компетентним органам із зазначенням у тексті держави прямування, відповідного часового проміжку перебування в цій державі, прізвища, ім’я, по батькові особи, уповноваженої на супроводження дитини в поїздці та відповідальної за повернення в Україну. Згода вимагається від обох батьків дитини, і в разі, коли вони з’явилися до нотаріуса разом, може бути оформлена у вигляді одного документа. Коли батьки дитини перебувають у різних місцях, згода засвідчується окремо від кожного. Такий же порядок установлюється і в разі, коли дитина подорожує за кордон з одним із батьків (інший надає згоду на цю поїздку).

Виїзд за межі України дітей, які не досягли шістнадцятирічного віку, в супроводі одного з батьків або осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків, якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджує запис про батька у свідоцтві про народження дитини, та відсутній у пункті пропуску; коли у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким прямує громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є відповідний запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на консульський облік в дипломатичному представництві України за кордоном; у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідки про народження дитини, виданої відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої ст. 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, здійснюється: щодо дітей, які проживають (перебувають) у закладах охорони здоров'я, навчальному або іншому дитячому закладі, - у разі пред'явлення нотаріально посвідченої згоди керівника цього закладу та у супроводі уповноваженої ним особи; щодо дітей, які влаштовані на виховання та спільне проживання до прийомної сім'ї, - за пред'явлення оригіналу договору про влаштування дитини до прийомної сім'ї або його нотаріально засвідченої копії та у супроводі прийомних батьків або одного з них; щодо дітей, які влаштовані на виховання та спільне проживання до дитячого будинку сімейного типу - у разі пред'явлення оригіналу договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу або його нотаріально засвідченої копії та у супроводі батьків, вихователів або одного з них; щодо дітей, які перебувають під опікою, піклуванням за рішенням органів опіки та піклування, - у випадку пред'явлення оригіналу рішення про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії та у супроводі опікуна або піклувальника; щодо дітей, які перебувають під опікою, піклуванням за рішенням суду, - за пред'явлення рішення суду про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої копії та у супроводі опікуна або піклувальника; щодо дітей, які відповідно до договору про патронат передані органом опіки і піклування на виховання в сім'ю іншої особи (патронатного вихователя) до досягнення дитиною повноліття, - після пред'явлення оригіналу зазначеного договору, посвідченого підписом уповноваженої особи відповідної місцевої держадміністрації або міської (за винятком міст районного значення) ради, скріпленим гербовою печаткою, або його нотаріально засвідченої копії та у супроводі патронатного вихователя.

Виїзд з України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з прийомних батьків, батьків-вихователів здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з них відсутній у пункті пропуску через державний кордон.

Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, попередньо повинен бути погоджений з службою у справах дітей відповідної місцевої держадміністрації або міської (за винятком міст районного значення) ради у порядку, визначеному Мінсім'ямолодьспортом. Виїзд з України дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які не досягли 16-річного віку, після їхнього усиновлення іноземцями здійснюється у супроводі батьків-усиновлювачів у разі пред'явлення рішення суду про усиновлення або його нотаріально засвідченої копії.

Яна Анатоліївна Бортнік,

приватний нотаріус

Вінницького міського нотаріального округу

вул. 1 Травня, 64/1

Коментарі: 1
Додати коментар
Наталя
28 квітня 15:08
Доброго дня, а якщо чоловік знаходиться за кордоном на роботі, а я з дочкою (9років) хочу поїхати до нього, як бути тоді, як отримати дозвіл на виїзд з дитиною? Дякую.

Додати коментар