Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
23 квітня 2024
12,2 °C
небольшой дождь

Статті

ВИРОБЛЕНО В ЄВРОПІ... ЧИ В КИТАЇ
16 серпня 2012, 00:00
ВИРОБЛЕНО В ЄВРОПІ... ЧИ В КИТАЇ

Ви придбали якісну побутову техніку, одяг чи взуття, інструмент чи навіть дитячу іграшку, на етикетці яких вказано маркування “СЄ”, яке свідчить, що товар пройшов перевірку на відповідність нормам Європейського Союзу, є нешкідливим для споживачів і навколишнього середовища та має уберегти вас від неякісної китайської підробки.
Однак не поспішайте робити передчасних висновків та уважніше придивіться до цих двох літер на етикетці, адже не все те золото, що блищить.
На жаль, існує дуже схожий знак, який більшість покупців і навіть продавці сприймають як знак СЕ (Conformité Européenne, що означає "Європейська відповідність") Європейського Союзу, і називається він China Export та означає продукцію вироблену в Китаї на експорт. Накреслення букв в ньому ідентично європейському, змінено тільки відстань між ними. Погляньте уважніше на зображення обох логотипів, щоб зрозуміти відмінність. Не випадково, що маркування настільки схожі, і важко провести різницю між ними. Це агресивний підхід, аби ввести в оману звичайних споживачів.

Сьогодні товари з позначкою «Made in China» нині можна зустріти по всьому світу. Як показує статистика, Китай вже лідирує в світі за обсягом виробництва понад 100 видів продукції. У Піднебесній випускається більше 50% фотоапаратів, 30% кондиціонерів, 25% пральних машин і приблизно 20% холодильників. Крім того, згідно з митною статистикою, Китай уже багато років поспіль є першим експортером текстильних виробів, одягу, взуття, годинників, велосипедів, швейних машин та інших видів трудомісткої продукції. І чимало з них мають маркування СЄ (China Export).

Знак China Export не має реєстрації, підтвердження тестування і досить часто ставиться китайськими виробниками продукції без проходження процедури сертифікації РЄ для Європейського Союзу. Логотип China Export може поставити будь-який китайський виробник, його використання ніким не контролюється. Тож наступного разу під час походу в магазин радимо вам уважніше вивчати етикетки та маркування на товарах, щоб уберегтися від неякісної підробки.

Підготував Олекса Теплий,

член Молодіжної організації журналістів

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар