Довідник твого міста
це безкоштовно і ефективно!
Укр
26 квітня 2024
7,9 °C
небольшой дождь

Статті

Все для дому та саду
ЯК ВИБРАТИ ЕФЕКТИВНУ ВИТЯЖКУ ТА ЧИМ ВОНИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ
10 березня 2021, 16:20
ЯК ВИБРАТИ ЕФЕКТИВНУ ВИТЯЖКУ ТА ЧИМ ВОНИ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ

Кухонна витяжка - це не тільки ефективне пристосування для боротьби з неприємними запахами, а й важливий штрих в будь-якому кухонному інтер'єрі. Існують різні кухонні витяжки, як вибрати їх, щоб не переплатити та отримати саме те, що Вам потрібно? Ось про це сьогодні поговоримо в нашій статті.

Перед тим, як перейти до питання як правильно вибрати кухонні витяжки, давайте розберемося, які витяжні вентилятори бувають та які у них відмінності. Існує багато видів витяжок, які можна розділити виходячи з різних параметрів. Давайте почнемо з ключових - режим роботи та тип витяжки для кухні.

Режими роботи кухонних витяжок

  1. Рециркуляція. Цю групу складають витяжки для кухні, які очищають повітря за допомогою спеціальних вугільних фільтрів, після чого повітря повертається назад в кімнату. Такий тип очищення зменшує продуктивність витяжки (в середньому на 20-30%) і вимагає регулярної заміни фільтрів - раз в 2-3 місяці (при невеликій інтенсивності готування).
  2. Відведення. Решта витяжок кухонних, і їх більшість, за допомогою спеціальних труб (гофр) і декоративних коробів підєднуються до відвідного отвору, таким чином, очищають повітря шляхом відведення його за межі кухонного приміщення. У такому випадку немає необхідності витрачати зайві гроші на постійну заміну фільтрів, але система відводу також зменшує продуктивність витяжки на 5-10% за кожен поворот (коліно).

Виходячи з викладеного, назріває логічне запитання: як розрахувати потужність кухонної витяжки? Насправді це зробити досить просто.

Для розрахунку потужності витяжки кухонної виконайте кілька простих дій:

  1. Виміряти висоту стель, ширину та довжину кухні.
  2. Помножимо отримані дані між собою (ширина*висоту*довжину) і отримаємо кубічну ємність.
  3. Помножимо отриману кубічну ємність на 12 (кількість змін повітря в приміщенні), в результаті отримаємо необхідну потужність витяжки для Вашого приміщення.
  4. Додати ще 30% до отриманого результату, щоб нівелювати втрати потужності при установці техніки.

Головне запам'ятати, що трохи потужніша витяжка не є проблемою, а ось якщо техніка слабкіше, ніж потрібно, - це вже проблема. Адже в першому варіанті завжди можна використовувати техніку на менших швидкостях, що не перевантажує двигун. У другому ж випадку витяжка буде менш ефективна, при цьому буде постійно працювати на своєму максимумі, що також вплине на її термін служби. Ми впевнені, що цього прорахунку буде цілком достатньо, щоб Ви зрозуміли як вибрати обсяг витяжки.

Основні типи кухонних витяжок

Головне питання, яке виникає першим при виборі: які бувають кухонні витяжки і чим вони відрізняються?

Пропонуємо ближче познайомитися з поширеними типами кухонних витяжок, щоб зрозуміти їх ключові відмінності:

Похилі. Сучасний та популярний тип витяжок кухонних, який ідеально підходить для сучасних інтер'єрів. Їх основна особливість - пристінна установка, функціональність, а також фасад, виконаний під кутом. За рахунок цього виключена ймовірність зачепити техніку головою.

Телескопічні та вбудовані. Витяжки, що встановлюються повністю або частково в кухонну шафку. Вони підходять для будь-яких інтер'єрів і доступні за ціною. Купольні. категорія витяжок, яка своїм зовнішнім виглядом нагадує купол. Такі витяжки в основному мають класичний дизайн, традиційний функціонал та середню вартість.

Острівні. По суті, єдиний тип витяжок, який кріпиться до стелі, а не до стіни або кухонних меблів. Пов'язано це з тим, що такі витяжки використовуються тільки в кухнях, де зона готування розташована посередині кімнати у вигляді острова.

Стандартні ( пласкі ). Це самий бюджетний та найпростіший варіант витяжки. Такі витяжки можна встановлювати безпосередньо до стіни, а також монтувати під дно кухонної шафки.

Т-подібні. Отже, чим відрізняються кухонні витяжки т-подібні від інших типів? Вони зовні нагадують перевернуту букву «т». Вони вважаються універсальними, адже в основному виготовляються з нержавіючої сталі та підходять для будь-якого стилю інтер'єру.

Варто зазначити, що більшість з перерахованих витяжок проектуються під роботу в режимі відведення. При цьому з вугільними фільтрами функціонують, в основному, моделі з низькою потужністю - це частина плоских, телескопічних і купольних.

Для повного розуміння як вибрати кухонні витяжки відзначимо ще ряд параметрів крім стилю та потужності, з вирішальним впливом на вибір витяжного вентилятора.

Ширина

Для визначення цього параметра потрібно звернути увагу на плиту, адже витяжка не повинна бути меншою за шириною, ніж плита. В іншому випадку, ефективність витяжки в захопленні неприємних запахів буде значно знижена.

Якщо Ви віддали перевагу моделям, які встановлюються в кухонні меблі, то потрібно враховувати ще й ширину корпусу меблів. Якщо витяжка менша по ширині - її не вийде закріпити, якщо більше - не влізе в меблі.

Матеріал

Різноманітність матеріалів для виготовлення кухонних витяжок не велика - це скло, нержавіюча та емальована сталь. Найчастіше вибір матеріалу не складний для користувачів, адже вони намагаються купити цілий комплект техніки з однакового матеріалу.

У кожного з матеріалів є нюанси. Скло - стильно виглядає, легко піддається догляду, але менш міцне, ніж сталь. Якщо говорити про емальовану сталь - вона також добре піддається догляду, але будь-який з відколів емалі запускає процес утворення іржі. Найбільш міцний і надійний матеріал - нержавіюча сталь. Але наскільки він міцний, настільки ж і складний у догляді. Адже для догляду за нержавійкою необхідні спеціальні засоби, а будь-який дотик рукою до металу закінчується утворенням темнуватої плями.

І на завершення, не має значення, який бюджет маєте в своєму розпорядженні, який дизайн подобається, велика чи маленька у Вас кухня, вибір кухонних витяжок настільки великий, що однозначно знайдеться модель, яка влаштує по поєднанню всіх параметрів.

Коментарі: 0
Додати коментар

Додати коментар